Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monet jouluruoat pitäisi säilyttää tarpeeksi kylmässä ja syödä nopeasti

Jouluksi ostetaan paljon kalatuotteita, joissa todetaan usein listeriabakteeria.

Kotimaa
 
Liisa Takala
Joulun alla elintarviketurvallisuusvirasto Evira muistutti, että listeriaa löydetään tyhjiöön ja suojakaasuun pakatuista kaloista, jotka on graavattu tai kylmäsavustettu.
Joulun alla elintarviketurvallisuusvirasto Evira muistutti, että listeriaa löydetään tyhjiöön ja suojakaasuun pakatuista kaloista, jotka on graavattu tai kylmäsavustettu. Kuva: Liisa Takala
Fakta

Hyvä hygienia vähentää vaaraa

 Kypsennä liha hyvin ennen tarjoilua.

 Pese tuoreet vihannekset ja juurekset ennen kuorimista ja sen jälkeen.

 Säilytä tuore kala, mäti ja tyhjiöön tai kaasuun pakatut kalat kylmässä, nollasta plus kolmeen astetta. Tarjoile ne riskiryhmille vasta kuumentamisen jälkeen.

Joulupöytiin hankitaan runsaasti ruokaa, joka pitäisi säilyttää tarpeeksi kylmässä ja syödä nopeasti. Muuten vaarana voi olla ruokamyrkytys tai listeriabakteeritartunta.

Listeriaa löytyi EU:n alueella viime vuonna poikkeuksellisen paljon, kertovat Euroopan ruoka- ja terveysvirastot Efsa ja ECDC.

Bakteerista raportoitiin aiempaa enemmän vakavia seurauksia, kuten kuolemia. Ne iskivät etenkin iäkkäisiin ja ihmisiin, joiden kehon puolustuskyky oli alentunut vakavan sairauden takia. Heille listeria voi aiheuttaa vakavan yleistulehduksen eli ”verenmyrkytyksen” tai aivokalvontulehduksen.

Listeriatartunnat lisääntyvät myös Suomessa. Viime vuonna tartuntoja todettiin enemmän kuin kahtena edellisenä vuonna.

Joulun alla elintarviketurvallisuusvirasto Evira muistutti, että listeriaa löydetään tyhjiöön ja suojakaasuun pakatuista kaloista, jotka on graavattu tai kylmäsavustettu sekä kinkkusuikaleista, pakastevihanneksista ja eineksistä.

Terveille bakteerista ei ole juuri vaaraa, mutta riskiryhmät voivat sairastua jo pienestä määrästä. Riskiryhmiä ovat raskaana olevat ja ne, joiden puolustuskyky on alentunut vakavan sairauden tai korkean iän takia. Sairastumisen vaaraa voi vähentää hyvällä keittiöhygienialla ja syömällä tuotteet nopeasti.

Kinkku on kaloja vaarattomampi jouluruoka, mutta sekin pilaantuu herkästi, Evira muistuttaa. Paistettaessa kinkun sisälämpötilan pitäisi nousta yli 75 asteeseen, jotta kaikki tautia aiheuttavat bakteerit tuhoutuvat. Kinkku tulisi jäähdyttää nopeasti paistamisen jälkeen ja siirtää sitten peitettynä jääkaappiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat