Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

KHO: Autoilijalle ei voida määrätä sekä sakkoja että veronkorotusta

Liikenteestä poistetulla autolla ajanut mies sai sakot, mutta lisäksi hänelle määrättiin yli 2 000 euron veroseuraamukset. KHO:n mukaan miehelle ei saa määrätä kahta rangaistusta samasta teosta.

Kotimaa
 

Liikennekäytöstä poistetulla autolla ajaneelle kuljettajalle ei voida määrätä sekä veronkorotusta että sakkoja. Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) vuosikirjapäätöksen mukaan autoilija saisi silloin kaksi rangaistusta samasta teosta.

Miesautoilija oli elokuussa 2011 jäänyt kiinni ajellessaan autolla, joka oli vuotta aiemmin poistettu liikennekäytöstä. Hänelle määrättiin ajoneuvoveroa ja veronkorotusta yhteensä yli 2 000 euroa.

Tämän lisäksi mies sai sakot. Hän joutui maksamaan 12 päiväsakkoa eli 72 euroa ajoneuvorikkomuksesta. Syy oli ajokiellossa olevan ja katsastamattoman auton käyttäminen liikenteessä.

Autoilija oli sitä mieltä, että häntä rangaistiin kahteen kertaan samasta teosta. Helsingin hallinto-oikeudessa hänen valituksensa ei menestynyt, mutta nyt KHO määräsi poistamaan veronkorotuksen.

KHO huomauttaa, että Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaan samasta teosta ei saa tuomita kahta rangaistusta. KHO:n mukaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on tulkinnut tätä kieltoa laajemmin kuin mitä Suomessa on tehty.

EIT on rinnastanut rikosoikeudellisiin seuraamuksiin sellaisia hallinnollisia seuraamuksia, joilla on rangaistuksellinen luonne ja jotka eivät ole vähäisiä, KHO toteaa.

KHO viittaa muun muassa Suomea koskevaan EIT:n ratkaisuun. Siinä Suomen katsottiin rikkoneen kaksoisrangaistuksen kieltoa, kun polttoainemaksu perittiin kolminkertaisena hallinnollisessa menettelyssä. Myös veronkorotuksia EIT on pitänyt rangaistusluonteisina seuraamuksina, joten erillinen rikosprosessi veropetoksesta on ollut tuplarangaistus.

Suomessa myös korkein oikeus (KKO) on aiemmin käsitellyt samantyyppisiä tapauksia. Se on esimerkiksi todennut, että nuuskan maahantuonnista ei voida määrätä sekä rangaistusta salakuljetuksesta että tupakkaveroa ja veronkorotusta.

Nyt KHO siis katsoi, ettei autoilijan tarvitse maksaa veronkorotusta, sillä hän on jo saanut samasta asiasta sakot.

Korkein hallinto-oikeuden päätös syntyi äänin 4–1. Enemmistön muodostivat hallintoneuvokset Ahti Vapaavuori, Eila Rother, Leena Äärilä ja Vesa-Pekka Nuotio. Vähemmistöön jäänyt hallintoneuvos Matti Halén olisi hylännyt autoilijan valituksen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat