Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jouluaaton sää laajalti poutainen ja aurinkoinen, tapanina kylmenee

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
HS-sää 23.12.
HS-sää 23.12.

Aatonaatto toi aiempaa useammalle suomalaiselle lahjaksi valkean joulun, kun lumiraja siirtyi keskiviikon aikana Oulu–Joensuu-linjalta Jyväskylän pohjoispuolelle.

Etelä-Suomessa se ei paljon lohduta, mutta jouluaattona lännestä saapuu sentään korkeapaineen selänne.

”Käytännössä se tarkoittaa, että on sää on laajalti poutaista ja jopa aurinkoista. Ihan mukava joulusää”, HS:n meteorologi Ida-Reetta Jokela lupaa.

Koko maassa on tavallista lauhempaa, ja Lapin pikkupakkasia lukuun ottamatta ollaan plussan puolella.

Jos jouluaatto onkin poutainen ja aurinkoinen, joulupäiväksi lännestä saapuu melko voimakas matalapaine sateineen. Sateet tulevat pohjoisessa lumena ja Etelä- ja Keski-Suomessa vetenä.

Lämpötilat nousevat Lapissakin nollan tuntumaan.

”Myös tuuli voimistuu puuskaiseksi. Yksittäisiä puita voi kaatua maan etelä- ja keskiosissa”, Jokela arvioi.

Tapaninpäivänä sadealueet liikkuvat Venäjän puolelle, ja Suomeen virtaa luoteesta kylmää ilmaa. Koko maassa päästään etelärannikkoa lukuun ottamatta pakkasen puolelle. Pääkaupunkiseudulla asteet jäävät nollan tuntumaan.

Jokelan mukaan tapaninpäivä on joulupäivää poutaisempi, mutta puuskittaisena pysyvä tuuli lisää kylmän tuntua.

Viikonloppuna sää kylmenee. Tällöin on Jokelan mukaan pieni mahdollisuus, että Etelä-Suomeenkin sataisi lunta. Kylmästä huolimatta sää vaikuttaa kuitenkin kuivalta, ja alkuviikosta taas lauhtuu.

”Hirveän merkityksellisiä muutoksia säässä ei ole nyt näkyvillä”, Jokela sanoo.

Joulun seutu on lämpötiloiltaan pari kolme astetta tavallista lämpimämpi. Toistaiseksi joulukuussa on ollut Keski- ja Etelä-Suomessa 5–7 astetta tavallista lämpimämpää.

”Joulukuusta tullee ainakin harvinaisen ellei jopa poikkeuksellisen lämmin. Meteorologiassa poikkeuksellinen tarkoittaa sellaista ilmiötä, joka tapahtuu korkeintaan kolme kertaa sadassa vuodessa”, Jokela kertoo.

Ilmantieteen laitoksen mukaan ilmaston lämpeneminen on viivästyttämässä alkutalven lumia. Lounais-Suomi ja etelärannikko ovat joulun aikaan yleensä vähälumisimpia seutuja.

Takuuvarma valkea joulu on vain Itä-Suomen pohjoisosassa ja Pohjois-Suomessa Perämeren rannikkoa lukuun ottamatta.

2010-luvulla pääkaupunkiseudulla on Jokelan mukaan saatu joka toinen joulu lunta. Viime vuonna lunta oli jouluna jopa kymmenen senttiä, kun taas 2013 jäi muistiin mustasta maasta.

”Nyt tulee jatkoa tähän joka toisen vuoden perinteeseen. Etelä-Suomessa lunta saatetaan joutua odottamaan ensi vuoteen”, Jokela uskoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat