Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Olin itsekin tietynlainen pakolainen” – kansanedustaja Tiina Elovaara pakeni useasti alkoholisti-isän luota naapuriin

Kotimaa
 
Mika Ranta / HS
”Minulla on ollut valtava tukiverkko, jonka yhteiskunta on tarjonnut”, sanoo ensimmäisen kauden kansanedustaja Tiina Elovaara (ps).
”Minulla on ollut valtava tukiverkko, jonka yhteiskunta on tarjonnut”, sanoo ensimmäisen kauden kansanedustaja Tiina Elovaara (ps). Kuva: Mika Ranta / HS
Kuka?

Tiina Elovaara

 Perussuomalaisten kansanedustaja Pirkanmaalta.

 Opiskelee Tampereen yliopistossa aikuiskasvatusta. On aiemmin opiskellut Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa liiketaloutta.

 On työskennellyt eduskunta-avustajana sekä harjoittelijana Euroopan parlamentissa, kun perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini oli Euroopan parlamentin jäsen.

 Nousi ensimmäisen kerran julkisuuteen 21-vuotiaana, kun pääsi Tampereen kaupunginvaltuustoon nollan euron vaalibudjetilla.

 Harrastaa koripalloa ja pitää positiivisista ihmisistä.

Glögi tuoksuu ja kynttilät lepattavat Hakasalmen huvilan kahvilassa Helsingissä. Perussuomalaisten kansanedustaja Tiina Elovaara, 29, kiirehti kahvilaan suoraan eduskunnasta.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokouksessa ehkä puidaan myöhemmin päivän ”peruskohua” eli erään kansanedustajan arvioita siitä, kenelle ihmisoikeudet kuuluvat ja kenelle eivät.

”Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille.” Se on selvää Elovaaralle, ankeasta lähiötaustasta nousseelle kansanedustajalle.

Joulukuussa eduskunnassa on äänestetty lukuisista ensi vuonna voimaan tulevista muutoksista, joista useimmat kiristävät ihmisten arkea.

Viime keväänä eduskuntaan valittu Elovaara myöntää, että eduskuntatyö on tuntunut välillä rankalta.

”On vaikea olo. Kaikki leikkaukset, jotka kohdistuvat vähävaraisiin, mietityttävät.”

Hän pohtii kuinka erilaista oli olla kansanedustaja 1980-luvulla tai 2000-luvun alkupuolella, jolloin oli vielä ”jakovaraa”.

”Itse olen istunut koko poliittisen urani ajan eli lähes kymmenen vuotta pöydissä, joissa leikataan.”

Hallituspuolueen kansanedustajana hänen on tietysti sopeuduttava hallituksen linjauksiin. Hän on tyytyväinen, että ainakaan eläkeläisten asumistukeen ei tule niin suurta leikkausta kuin alun perin aiottiin.

”Olen itse miettinyt tosi paljon myös kehitysavun leikkausta. Sopiiko se tähän humanitääriseen kriisiin, joka meillä tällä hetkellä maailmassa on?”

Elovaara joutuu jatkuvasti selittelemään, miksi hän valitsi puolueekseen juuri perussuomalaiset.

Tampereen Kaukajärven betonilähiössä kasvaneelle tytölle perussuomalaiset edusti vastapainoa perinteisille puolueille.

”Se oli uusi kriittinen porukka, jossa oli kansanliikkeen tuntua. Silloin perussuomalaisissa ei puhuttu vielä maahanmuuttajista”, hän muistelee.

Maahanmuuttokiihkoilua Elovaara ei ymmärrä alkuunkaan. Hänen lapsuuden parhaisiin ystäviinsä kuului venäläisiä ja somaleja.

”He olivat minulle kuin siskoja.”

Elovaara pitää toisaalta hyvänä, että perussuomalaiset ovat pakottaneet muut puolueet puhumaan maahanmuutosta.

”Se on vaikea asia kaikille.”

Hän kuitenkin kammoksuu sitä, että puhutaanpa sitten pakolaisista, vähävaraisista, työttömistä, hyväosaisista tai mistä vaan ryhmästä, heidät niputetaan otsikon alle, että ”nämä ovat tämmöisiä”.

”Esimerkiksi niin, että pakolaiset ovat terroristeja tai työttömät luusereita. Myös asenteet vähävaraisia kohtaan ovat välillä sellaisia, että he ovat kaikki laiskoja tai tyhmiä. Jokaisen ryhmittymän sisällä on kuitenkin monta todellisuutta.”

Yksinäisyys on hänen mielestään myös Suomessa yksi yhteiskunnan suurimmista sisältäpäin tulevista uhkista.

”Pahimmillaan se voi johtaa syrjäytymiseen ja myös radikalisoitumiseen. Näitä ilmiöitähän me nähdään puolin ja toisin”, hän viittaa kärjistyneeseen pakolaiskeskusteluun.

Niin pakolaiset kuin heitä vastaan hyökänneetkin ovat Elovaaran mielestä monella tapaa ulkopuolisia.

”He eivät kuulu yhteisöön.”

Elovaara yrittää löytää kriisitilanteesta mahdollisuuden.

”Meillä on nyt mahdollisuus tutkia itseämme ja asenteitamme. Ilmapiiri on tällä hetkellä todella ahdistava ja leimaava.”

Jouluaaton Elovaara viettää poikkeuksellisesti ulkomailla.

”Tavallinen jouluni on ollut aina hyvin suomalainen ja perinteinen. Olen ollut aina lähimmäisteni kanssa. On käyty haudoilla ja syöty jouluruokaa.”

Joulun merkitys laman ja vastakkainasettelun keskellä voi olla hänen mielestään erityinen, jos se toteutuu sellaisena kuin ihmiset toivovat eli ilon ja välittämisen juhlana.

Jos taas ihmisellä tai perheellä on surua tai menetyksiä, joulun merkitys synkkenee.

”Kun joulusta ja perhejuhlista puhutaan, saattaa ehkä joskus unohtua, että ne voivat olla kaikkein kipeimpiä tai vaikeimpia juhlia tai hetkiä, jos perheessä on vaikeuksia. Joulu voi olla kovaa aikaa myös lapsettomille.”

Jouluna Alkon myynti kasvaa hurjasti. Jos päihteiden käyttö perheessä ei ole hallinnassa, joulusta voi tulla painajainen.

Elovaara ei enää peittele sitä, että hänen isänsä, kirjailija Klaus Elovaara, on alkoholisti.

Jouluista ei ole kuitenkaan jäänyt huonoja muistoja.

”Joulut isä onnistui jotenkin järjestämään niin, ettei niistä jäänyt paha mieli.”

Tiina Elovaara oli yhdeksänvuotias, kun hänen äitinsä kuoli yllättäen syöpään. Kymmenen vuotta vanhempi isosisko muutti pois kotoa ja Tiina jäi kaksin silloin keittiömestarina työskennelleen isänsä kanssa.

”Äiti oli ollut pehmeä puskuri kaikessa. Varsinkin ensimmäinen vuosi äidin kuoleman jälkeen oli kova. Isä oli jo silloin alkoholisti ja myös surun takia kykenemätön olemaan isä.”

Tiina Elovaara oppi pakkaamaan reppunsa nopeasti, jos kotona ei voinut olla. Isossa kerrostalossa oli onneksi paljon naapureita, joiden ovikelloa sai soittaa milloin vain. Elovaara oli tuttu näky myös sukulaisten ovilla.

”Olen itsekin ollut silloin tietynlainen pakolainen.”

Kotoa hän muutti lopullisesti pois jo 16-vuotiaana.

Isosisko on ollut hänelle aina tärkein tuki ja turva, mutta erityiskiitoksen hän antaa sosiaalityöntekijöille, koulun terveydenhoitajalle, opettajille, nuorisoneuvolalle, Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiölle, Kelalle ja jopa koripalloseuralleen.

”Minulla on ollut valtava tukiverkko, ja olen siitä kiitollinen. Sossuhan on maksanut minun lukiokirjanikin. Pääviestini on se, että meidän yhteiskunta toimii. Olen elävä esimerkki siitä.”

Ennen eduskuntavaaleja hän ei halunnut nostaa esille perheensä ongelmia, vaikka puhuikin köyhistä ja heikoista.

”Halusin pyrkiä eduskuntaan ihan omilla ansioillani.”

Vaikka Elovaara avautuu vaikeista asioista, hän ei haluaisi vaikuttaa liian synkältä. Hän on iloinen siitä, että isä juo nyt vähemmän kuin ennen.

”Toivoisin, että aina haetaan myös valoa ja mietitään mitä asioille voitaisiin tehdä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat