Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkeläiset innostuivat elämäkertojen tekemisestä – sadan kappaleen painoksesta voi joutua maksamaan tuhansia euroja

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Eläkkeelle jäänyt luokanopettaja Mirka Aatsinki (vas.) julkaisi vastikään ensimmäisen romaaninsa. Siinä auttoivat oululaisen kustantamon Kustannus Ves-Linen toimitusjohtaja Veli Käsmä ja hänen avopuolisonsa Toini Ervasti, joka myös työskentelee kustantamossa.
Eläkkeelle jäänyt luokanopettaja Mirka Aatsinki (vas.) julkaisi vastikään ensimmäisen romaaninsa. Siinä auttoivat oululaisen kustantamon Kustannus Ves-Linen toimitusjohtaja Veli Käsmä ja hänen avopuolisonsa Toini Ervasti, joka myös työskentelee kustantamossa. Kuva: Vesa Ranta
Fakta

Näin pääset elämäntarinassa alkuun

  Kirjoita yhdelle arkille pääpiirteet elämänvaiheistasi. Voit pirstoa ne teemoittain: perhe, työ, asumiset, harrastukset, opiskelut.

  Voit kirjoittaa paitsi omasta elämästäsi myös vaikkapa isovanhemmista, omista vanhemmista, kummista tai opettajasta.

  Valokuvat virkistävät muistia. Myös kauppakirjat, kirjeet ja muu materiaali voivat auttaa eteenpäin.

  Muistelu voi saattaa sukulaisia yhteen. Soita serkulle, jota et ole aikoihin tavannut, ja kysele tämän tietoja yhteisistä sukulaisista.

Lähde: Ritva Sorvali, Kouvolan kansalaisopisto

Eläkeläiset lähettävät innokkaasti tekstejään pieniin kustantamoihin – ja ovat valmiita maksamaan suuriakin summia saadakseen niistä luku- ja julkaisukelpoisia. Perheen ja suvun tarinat sekä oman työuran sattumukset halutaan kansien väliin ja jälkipolvien luettavaksi.

Esimerkiksi tamperelaisessa Mediapinnassa puolet kirjoittajista on eläkeikäisiä. Yhtiö on julkaissut tänä vuonna yli 80 kirjaa, joista suuri osa on elämäkertoja tai elämäkerrallisen sisällön ja fiktion yhdistelmiä.

Toimitusjohtaja Juhani Vesikko pitää eläkeläisten kirjoitusintoa odotettuna.

”Eläkkeelle on jäänyt ihmisiä, jotka ovat työssään oppineet hallitsemaan tietotekniikkaa. Kun he ovat viettäneet ensimmäisen vuoden tekemättä mitään, alkaa tehdä mieli puuhata jotain. Silloin alkaa suvun tutkiminen.”

Ne, joilla on vähänkin luovaa kykyä ja kirjoitustaitoa, tuottavat Vesikon mukaan mennyttä elämää helposti tekstiksi asti.

Tyypillinen omakustanteen painos on sadan kieppeillä. Siitä voi joutua maksamaan tuhansiakin euroja esimerkiksi sen perusteella, haluaako kielenhuoltoa tai markkinointia.

Oululainen kustantamo Kustannus Ves-Line sai jokin aika sitten asiakkaakseen Ruotsiin aikoinaan muuttaneen suomalaiseläkeläisen. Toimitusjohtaja Veli Käsmä sanoo kirjasta tulleen työläs kustannettava.

”18-vuotiaana Ruotsiin muuttaneella kirjoittajalla oli osin jo suomen kirjoitettu kieli hukassa. Oli haastavaa saattaa teksti julkaistavaksi”, Käsmä kertoo.

Kustannus Ves-Linessa eläkeläisten innostus on näkynyt parin viime vuoden aikana. Parhaillaankin käsittelyssä on kolme tuotosta, mikä on paljon pienessä kustantamossa.

Osa teettää kirjan pelkästään jälkipolven ja muiden läheisten luettavaksi. Osa taas tahtoo saada teokselleen julkisuutta.

”Välttämättä monikaan ei saa sijoittamiaan rahoja pois, mutta kirja tulee julkisesti näkyviin ja kaikkien luettavaksi. Ihmisen tuntemuksia ihmiselle”, Vesikko tiivistää.

Ves-Linessa useimmilla on selvästi kaupallinen tavoite.

”Pääosin asiakkaat ymmärtävät, että omien tarinoiden saattaminen kirjaksi ei ole taloudellisesti aina kannattavaa, mutta näin he saavat omat hengen tuotteensa kirjoina muittenkin luettaviksi”, Käsmä toteaa.

Pienten kustantamojen kirjoittajilleen maksamat osuudet myytyjen kirjojen tuotosta vaihtelevat 20 prosentista 50:een.

”Kirjailijan on sitouduttava markkinointiin. Pääosin ostajat haluavat tavata itse kirjailijan”, Käsmä korostaa. Kustantajana hän tuntee olevansa välillä kuin terapeutti. Terapiaa kirjoittaminen on ollut hänellekin.

Kaukolämmön parissa uransa tehnyt diplomi-insinööri tarttui kirjoittamiseen ja kustantamiseen toden teolla jäätyään eläkkeelle. Syntyi kaksi 600-sivuista järkälettä, Kostonjoen kohina ja Koillisesta tuulee, joissa Käsmä käy läpi Koillismaan elämänmenoa ja raskaita vaiheitaan.

”Olin 13-vuotias, kun jouduin ottamaan kahdeksanlapsisen perheen isälle kuuluneet vastuut harteilleni.”

Teokset ovat avanneet väyliä uusiin keskusteluihin myös sisarten välillä. Ne käsittelevät asioita, joista pitkään vaiettiin.

”Teoksista tuli pitkiä, koska esikuvani on Kalle Päätalo. Itsekin taivalkoskelaisena asetin kirjalle saman mitan – vähempään en voinut tyytyä”, Käsmä naurahtaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat