Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mustassa joulussa on hyviäkin puolia

Kotimaa
 
Milos Rosas
Pääkaupunkiseudulla valmistauduttiin viettämään joulua leudossa säässä myös vuonna 2008.
Pääkaupunkiseudulla valmistauduttiin viettämään joulua leudossa säässä myös vuonna 2008. Kuva: Milos Rosas

Suomi viettää siis vaihteeksi mustaa joulua, ainakin eteläisissä osissa maata. Positiivisella jouluotteella siitä löytää paljon hyvääkin, jos edes vähän koettaa.

HS kokosi joulun viettoon hiljentyvälle maalle listan asioista, jotka ovat mustan joulun plussakelin hyviä puolia. Kyllä niitäkin on. Kieli ei jäädy metalliin tänä jouluna.

Liikenne ja liikkuminen: Tänä jouluna junat eivät myöhästele ainakaan lumen ja pakkasen vuoksi. Samoin lentokentillä näkee aurauskalustoa tavanomaista vähemmän eivätkä koneiden jäänpoistojonot paisu.

Autoilijoiden meno- ja paluuliikenne sujuu pimeässä, mutta nyt ei tarvitse pelätä lumipyryssä ajamista. Jarrutusmatkat ovat melkein kuin juhannuksena, ja akku kestää toistuvia lyhyitä ajomatkoja. Autoja ei tarvitse kaivaa hangesta eivätkä liikkuvat iglut uhkaa muita kulkijoita.

Jouluvierailuilla voi tänä jouluna pyörähtää polkupyörällä ja vanhempi väki voi jättää kenkien liukastumisesteet kotiin. Hautausmaat ovat tavanomaista turvallisempia, sillä nyt niillä ei liukastella lyhty kädessä ja kengän alla on pitävää soraa. Tapaturma-asemat voivat myös viettää rauhallista joulua, sillä liukastumiset aiheuttanevat vähemmän murtuneita lantioita ja ranteita.

Jouluherkkujen jälkeen voi lähteä juoksulenkille.

Pukeutuminen: Lapsiperheissä tiedetään, miten paljon helpompaa on pukea lapset sukulaisvierailuja varten, kun mittari ei näytä viittätoista pakkasastetta.

Naiset tietävät, miten epämukava on pakkasen sähköistämä, jalkoihin liimautuva hame. Miehet tietävät pitkien kalsareiden epämukavuuden, kun vierailu kestää ja kestää.

Kaikki tietävät, mitä pipo tekee hiuksille.

Ruuat: Koko luonto on kuin iso jääkaappi, ei pakastin. Jouluruuat voi panna parvekkeelle tai pihalle tilan loputtua jääkaapista. Aattoyönä ulos jääneet oluet eivät ole jäässä aamulla.

Vielä tällä viikolla on poimittu suppilovahveroita joulupöytään ja yrttejä on saatu vielä jouluruokiin omasta kasvimaasta.

Asuminen: Lämpöpumput toimivat parhaalla hyötysuhteella, kun lämpöä on pari astetta.

Sähköllä lämmitettävissä taloissa kulutusmittari pyörii rauhalliseen tahtiin kuin enkelikello. Öljyllä lämpeävissä ei poltin puhise täysillä, ja vähintään kymppejä säästyy.

Tykkylumi ei katko sähköjä haja-asutusalueilla, ja vesi solisee hanasta, kun putket eivät ole jäässä. Mökilläkin voi käydä, vaikkei olisi sopinut aurauksesta. Karskein voi käydä saarimökillä, jos vene on vielä vesillä.

Joulun vietto: Pakkasesta lumisena sisään kannettu kuusi ei kastele nyt parkettia.

Herkimpien ei tarvitse joulusaunassa pelätä joutuvansa ryhmäpaineen alla kieriskelemään lumessa eikä avantoa tarvitse käydä puhkomassa.

Joku voi pitää jouluvalojen kirkkaudesta mustaa maisemaa vasten. Valoja voi hankkia paljon ilman, että menee liioitteluksi, koska joka tapauksessa on niin tolkuttoman pimeätä.

Joulukukka ei kuole pakkasessa matkalla vierailupaikkaan liian vähissä kääreissä.

Jouluyönä voi pihalla ihailla jouluaikaan harvinaista täysikuuta. Tähän voi plussakelistä huolimatta suositella pilkkihaalareita.

Juhannusaattoon on jouluaattona enää 183 päivää.

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Hautausmaiden jouluvieraiden ei tarvitse pelätä liukastumista.
Hautausmaiden jouluvieraiden ei tarvitse pelätä liukastumista.
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Pukki voi viedä lahjat etelässä moottoripyörällä.
Pukki voi viedä lahjat etelässä moottoripyörällä.
Johannes Wiehn
Vielä tällä viikolla on poimittu suppilovahveroita joulupöytiin.
Vielä tällä viikolla on poimittu suppilovahveroita joulupöytiin.
Rio Gandara / HS
Musta joulu säästää talojen lämmityskustannuksia.
Musta joulu säästää talojen lämmityskustannuksia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat