Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjoituskurssit vetävät nyt väkeä

Kotimaa
 
Juha Metso
Reino Hemmilä ja Raija Mökkönen tapaavat kirjoituskurssilla joka viikko. Mökkösen vanha hääkuva on kurssivihossa kunniapaikalla.
Reino Hemmilä ja Raija Mökkönen tapaavat kirjoituskurssilla joka viikko. Mökkösen vanha hääkuva on kurssivihossa kunniapaikalla. Kuva: Juha Metso

Kouvola Suomalaiset kirjoittavat elämästään enemmän kuin ikinä. Luovan kirjoittamisen kursseja vetävän kirjailijan Taija Tuomisen mukaan elämäkerrallisen kirjoittamisen kurssien suosio on kasvanut koko maassa.

”Kursseille tullaan monista syistä. Yksi tulee kirjoittamaan muistoja jälkipolville, toinen tekemään romaania. Joku taas haluaa kertoa erikoisesta työstään tai harrastuksestaan. Tavoitteena voi olla myös oman identiteetin tutkiminen ja itseensä tutustuminen”, Tuominen sanoo.

Pääkaupunkiseudulla muun muassa Helsingin työväenopisto ja Omnian aikuisopisto tarjoavat elämäkertakirjoittamisen kursseja. Erityisen vahvasti ilmiö näkyy Kouvolassa, jossa kansalaisopisto vetää viittä elämäkertakirjoittamisen kurssia.

”Kaikki ryhmät ovat olleet täynnä. Se varmasti vaikuttaa suosion kasvuun, että suurimmat ikäluokat ovat juuri jääneet eläkkeelle”, sanoo kansalaisopiston elämäkertakirjoittamisen vetäjä Ritva Sorvali.

Kouvolalaiset eläkeläiset Raija Mökkönen, 72, ja Reino Hemmilä, 56, ovat osallistuneet elämäkertakursseille jo muutaman vuoden ajan.

”Ensimmäinen ajatukseni oli, että haluan jättää jälkipolville muiston siitä, millainen talomme ja pihapiirimme oli 1940- ja 50-lukujen Kouvolassa. Aloitin kirjoittamalla, keitä asui naapurissa ja millaiset huonekalut meillä oli. Piirsin pohjapiirroksenkin”, Mökkönen sanoo.

Hemmilä tuli tekemään vuoden kirjaprojektia työstään Puolustusvoimien räjähdesukeltajana. Pian hän huomasi, että aikataulu venyy väkisin. Mieleen alkoi tulvia muistoja myös muusta elämästä.

”Sen on jotenkin tajunnut, että tieto katoaa liian usein ihmisen mukana. Kun lapsilla olisi aikaa ja kiinnostusta kysellä asioita, vanhemmat ovat liian kiireisiä. Myöhemmin tilanne kääntyy toisin päin, kun lapset ovat kiinni töissä ja vanhemmat eläkkeellä”, Hemmilä sanoo.

Kurssilaisten mukaan valtaosa osallistujista kokee saman ahaa-elämyksen: kun muistoja alkaa kirjoittaa, niitä tulee mieleen entistä enemmän.

Mökkösen mukaan on ollut terapeuttista kuulla muiden kurssilaisten iloista, suruista ja vaikkapa häpeän hetkistä. Se on rohkaissut pohtimaan omaa elämää uusista näkökulmista.

”Kyllä täällä sellaisia tarinoita kuulee, että minullakin välillä silmät kostuvat. Eräs kurssilainen kertoi esimerkiksi siitä, kun hänen isänsä oli lähdössä sotaan ja pojan piti saada ritsa. Isä sitten näytti kädestä pitäen kaikki talon työkalut ja kertoi, miten niitä käytetään. Pieni poika sai siinä ohjeet miesten töihin”, Hemmilä sanoo.

Kurssin vetäjän Ritva Sorvalin mukaan kokemusten jakaminen luo avoimen tunnelman. Se voi myös auttaa muistojen käsittelyssä, koska usein mieleen tulee oma muisto. Sorvali korostaa kuitenkin, etteivät istunnot ole varsinaista terapiaa.

”Me keskitymme ennen kaikkea kirjoittamiseen ja otamme aina koko porukka vastuun siitä, ettemme lähde ihan valtoimenaan itkemään.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat