Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Influenssatartuntojen määrä on kasvussa

Kotimaa
 
Jussi Helttunen
Käsien ahkera peseminen vähentää influenssatartunnan vaaraa.
Käsien ahkera peseminen vähentää influenssatartunnan vaaraa. Kuva: Jussi Helttunen
Fakta

Pese usein käsiä saippualla

 Rokotus torjuu influenssaa tehokkaimmin. Terveyskeskukset jatkavat rokotuksia epidemian alkuun asti. Suoja syntyy kahdessa viikossa.

 Sairastumisen vaaraa voi vähentää pesemällä usein käsiä saippualla ja vedellä. Käsien peseminen kymmenen kertaa päivässä pudottaa vaaran puoleen. Pese kädet aina ulkoa tullessasi sekä ennen ruokailua.

 Jos olet sairastunut, voit hillitä taudin leviämistä siten, ettet yski toisia päin. Peitä yskiessäsi suu ja nenä kertakäyttönenäliinalla, jonka heität roskiin. Jos liinaa ei ole, yski hihaan ja desinfioi kädet käsidesillä.

Talven influenssakausi on alkamassa, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Pitkin syksyä on todettu yksittäisiä tartuntoja, mutta viime viikolla määrä alkoi kasvaa.

Influenssaviruksia on todettu Helsingin ja Uudenmaan alueella, Satakunnassa, Kymenlaaksossa, Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Pohjanmaalla sekä Kainuussa ja Lapissa.

Suomesta on löytynyt kahta A-virusta: sikainfluenssaepidemian aikoinaan aiheuttanutta H1N1-virusta sekä viime talvenakin liikkunutta H3N2-virusta.

Molempia vastaan on suoja influenssarokotteessa. Se suojaa myös B-virukselta, joka tulee Suomeen usein vasta keväällä.

Liikkeellä on myös tavallisia flunssia aiheuttavia adeno-, rino- ja koronaviruksia. Oireiden perusteella ei voi päätellä, mistä viruksesta on kyse, vaan siihen tarvitaan laboratoriotutkimus.

Sama virus voi myös aiheuttaa eri ihmisille erilaisen taudinkuvan – yhdelle nuhan ja kurkkukivun, toiselle kuumeen tai silmätulehduksen.

Influenssa on usein oireiltaan rajumpi kuin flunssat. Myös jälkitautien, kuten poskiontelotulehduksen tai keuhkokuumeen, vaara on suurempi influenssan jälkeen.

Influenssakausi alkaa tänä vuonna tavalliseen aikaan eli vuodenvaihteessa. Pitkät pyhät edistävät taudin leviämistä, kun eri puolilla maata asuvat ihmiset kokoontuvat yhteen.

Tämän talven influenssasta odotetaan viime vuoden lailla melko tavanomaista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat