Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

KHO: Autoilijalle ei voida määrätä sakkoja ja veroja

Liikenteestä poistetulla autolla ajanut mies sai sakot, mutta lisäksi hänelle määrättiin yli 2 000 euron veroseuraamukset. KHO:n mukaan miehelle ei saa määrätä kahta rangaistusta samasta teosta.

Kotimaa
 

Liikennekäytöstä poistetun auton kuljettajalle ei voida määrätä sekä veronkorotusta että sakkoja. Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) vuosikirjapäätöksen mukaan autoilija saisi silloin kaksi rangaistusta samasta teosta.

Miesautoilija jäi elokuussa 2011 kiinni auton ajamisesta, joka oli vuotta aiemmin poistettu liikennekäytöstä. Hänelle määrättiin ajoneuvoveroa ja veronkorotusta yhteensä yli 2 000 euroa. Lisäksi mies sai sakot. Hän joutui maksamaan 12 päiväsakkoa eli 72 euroa ajoneuvorikkomuksesta. Syy oli ajokiellossa olevan ja katsastamattoman auton käyttäminen liikenteessä.

Autoilija oli sitä mieltä, että häntä rangaistiin kahteen kertaan samasta teosta. Hänen valituksensa ei menestynyt Helsingin hallinto-oikeudessa, mutta nyt KHO määräsi poistamaan veronkorotuksen.

KHO huomauttaa, että Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaan samasta teosta ei saa tuomita kahta rangaistusta. KHO:n mukaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on tulkinnut tätä kieltoa laajemmin kuin mitä Suomessa on tehty.

EIT on rinnastanut rikosoikeudellisiin seuraamuksiin sellaisia hallinnollisia seuraamuksia, joilla on rangaistuksellinen luonne ja jotka eivät ole vähäisiä, KHO toteaa.

KHO viittaa muun muassa Suomea koskevaan EIT:n ratkaisuun, jossa Suomen katsottiin rikkoneen kaksoisrangaistuksen kieltoa, kun polttoainemaksu perittiin kolminkertaisena hallinnollisessa menettelyssä. Myös veronkorotuksia EIT on pitänyt rangaistusluonteisina seuraamuksina, joten erillinen rikosprosessi veropetoksesta on ollut tuplarangaistus.

Suomessa myös korkein oikeus (KKO) on käsitellyt samantyyppisiä tapauksia. Se on esimerkiksi todennut, että nuuskan maahantuonnista ei voida määrätä sekä rangaistusta salakuljetuksesta että tupakkaveroa ja veronkorotusta.

Nyt KHO siis katsoi, ettei autoilijan tarvitse maksaa veronkorotusta, sillä hän on jo saanut samasta asiasta sakot.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös syntyi äänin 4–1. Enemmistön muodostivat hallintoneuvokset Ahti Vapaavuori, Eila Rother, Leena Äärilä ja Vesa-Pekka Nuotio. Vähemmistöön jäänyt hallintoneuvos Matti Halén olisi hylännyt autoilijan valituksen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat