Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joulukuu on ollut harvinaisen lämmin – mutta kaikkien aikojen lämpimintä tästä ei tule

Loppukuuksi on odotettavissa pakkassäätä koko maahan.

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Myrskytuuli toi suuria aaltoja Uunisaaren rantaan eteläisessä Helsingissä joulupäivänä.
Myrskytuuli toi suuria aaltoja Uunisaaren rantaan eteläisessä Helsingissä joulupäivänä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kuluva joulukuu on ollut harvinaisen lämmin suuressa osassa Suomea. Lämpöennätyskin on rikottu, mutta kaikkien aikojen lämpimintä joulukuuta tästä ei todennäköisesti ole tulossa, sillä odotettavissa on pakkassäätä koko maahan.

”Ihan terävimpään kärkeen ei ole vielä päästy, sillä keskilämpötilat eivät ole olleet poikkeuksellisia. Vuonna 2006 oli lämpimämpää”, kertoo meteorologi Asko Hutila Ilmatieteen laitoksesta.

Jouluun mennessä keskilämpötila on Hutilan mukaan ollut harvinaisen korkea Suomen etelä- ja keskiosissa. Vastaavia lämpötiloja on noin kymmenen vuoden välein. Eteläisimmässä Suomessa on ollut paikoin jopa poikkeuksellisia, kerran 30 vuodessa toistuvia, lämpötiloja.

Vihdin Maasojan havaintoasemalla tähänastinen keskilämpötila on korkein vuodesta 1959 tarkasteltuna.

Valtakunnallinen lämpöennätys puolestaan meni rikki sunnuntaina 20. joulukuuta, kun Porissa ja Kokemäellä lämpö nousi 11,3 asteeseen. Lukema on ylin Ilmatieteen laitoksen mittaushistoriassa.

Hutila kuitenkin muistuttaa, että joulukuuta on vielä jäljellä: ”Sään mahdollinen kylmeneminen muuttaa tilannetta koko kuukauden osalta.”

Odotettavissa onkin Ilmatieteen laitoksen mukaan kylmenevää säätä. Sää ei ole lauhtumassa kuten vielä muutama päivä sitten ennustettiin, vaan lämpötila todennäköisesti painuu pakkaselle lähes koko maassa ja pysyy loppuvuoden pakkasella.

Tapaninpäivänä odotettavissa on nollakeli Etelä-Suomeen. Maan keski- ja pohjoisosiin ennustetaan 3–8 asteen pakkasia, ja Lapissa pakkasta voi olla jopa 20 astetta. Luvassa on myös kovaa tuulta ja myrskyä.

Loppukuussa pikkupakkasia saataneen eteläänkin.

Joulukuu 2006 oli hyvin lauha Etelä- ja Keski-Suomessa, ja itsenäisyyspäivänä mitattiin monin paikoin lämpöennätyksiä.

Joulukuu 2012 puolestaan oli selvästi tavanomaista kylmempi. Keskilämpötila vaihteli Ilmatieteen laitoksen mukaan lounaisrannikon ja Ahvenanmaan runsaasta -6 asteesta Koillismaan -16 asteeseen. Kuukauden alin lämpötila -34,7 astetta mitattiin Kuusamossa 20. joulukuuta.

Joulukuussa 2009 oli kovia pakkasia koko maassa. Aivan eteläisimmässäkin Suomessa pakkanen kiristyi paikoin lähes 20 asteeseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat