Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sukeltajat: Miinalaiva Pohjanmaa kannattaisi upottaa sukelluskohteeksi

”Upottaminen olisi mahtava tapa museoida alus, joka on iso osa suomalaista historiaa.”

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Pohjanmaa osallistui Northern Coasts -harjoitukseen vuonna 2010.
Pohjanmaa osallistui Northern Coasts -harjoitukseen vuonna 2010. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Sukeltajat haluaisivat upottaa Merivoimien entisen lippulaivan, miinalaiva Pohjanmaan, joka poistuu sotilaskäytöstä. Puolustusvoimat on päättänyt romuttaa laivan, mitä sukeltajat pitävät järjettömänä.

Erilaisilla sukellusfoorumeilla on viime päivinä levinnyt ajatus Pohjanmaasta vedenalaisena kohteena. Yksi ehdottajista on espoolainen sukeltaja ja sukellusyrittäjä Tuomas Törnqvist, jonka mielestä 78-metrisestä Pohjanmaasta tulisi upea sukelluskohde ja ennen kaikkea vedenalainen museo.

”Upottaminen olisi mahtava tapa museoida alus, joka on iso osa suomalaista historiaa”, Törnqvist sanoo. Hän muistuttaa, että maailmalla on paljon vastaavia keinotekoisesti tehtyjä sukelluskohteita.

Miinalaiva Pohjanmaasta nousi kohu, kun Puolustusvoimat ilmoitti romuttavansa laivan, joka on tullut elinkaarensa päähän. Alus päätettiin ohjata romutukseen siitä huolimatta, että turkulainen meripalveluyritys Alfons Håkans olisi halunnut ostaa laivan ja tarjosi siitä 350 000 euroa. Romuttaminen maksaa Puolustusvoimille noin 248 000 euroa.

Törnqvistin mielestä olisi järjetöntä, että alus romutettaisiin kalliilla hinnalla: ”Varmaan murto-osalla kustannuksista alus saataisiin museoitua sukeltajien iloksi. Samalla valtio säästäisi rahaa.”

Suomessa on lähes 200 sukellusseuraa ja niissä 10 000 jäsentä. Törnqvist uskoo, että sukellusmuseohankkeelle löytyisi toteuttajia, jos se lähtisi käyntiin.

”Näen tämän myös matkailun kannalta hyödyllisenä. Varmasti lähialueilla riittäisi kiinnostuneita, käymmehän me suomalaisetkin paljon Norjassa sukeltamassa – ja paljon kauempanakin”, Törnqvist sanoo.

Hylylle löytyisi Suomen vesiltä hyviä paikkoja. ”Suomella on iso merialue ja tiivis saaristo. Aivan varmasti laivaväylien ulkopuolelta löytyisi sellainen paikka, joka olisi helposti ja kaikkien sukeltajien saavutettavissa”, Törnqvist sanoo.

Laiva pitäisi puhdistaa ennen mereen upottamista. Tämä ei Törnqvistin mukaan juuri toisi kustannuksia: ”Luonnollisesti aluksesta pitää poistaa kaikki sellainen, mikä ei mereen kuulu, kuten moottorit ja kaikki välineet. Mutta Puolustusvoimat tekee näin joka tapauksessa.”

Törnqvist on harrastanut sukellusta 16 vuotta. Hän on sukeltanut muun muassa Maltalla, jossa on toistakymmentä keinotekoiseksi riutaksi upotettua alusta. Ne on tehty ympäristölle turvallisiksi. Ne ovat myös turvallisia sukelluskohteita, koska ne on suunniteltu sellaisiksi.

”Hylyt muuttuvat pikkuhiljaa riutoiksi. Ne eivät missään tapauksessa ole saastetta tai jätettä”, Törnqvist painottaa.

Kansainvälisesti laivojen ja lentokoneiden ja vastaavien rakenteiden upottaminen sukelluskohteiksi ja keinotekoisiksi riutoiksi on yleistä.

Alukset valmistellaan ennen upotusta turvallisiksi sukelluskohteiksi. Ne puhdistetaan muun muassa roskista, jätteistä sekä öljystä ja muista vaarallisista aineista, jotta niistä ei aiheudu ympäristöhaittaa.

Pelkästään Yhdysvalloissa on yli 700 tarkoituksellisesti upotettua hylkyä, muun muassa lentotukialus. Maltalla on upotettu sukelluskohteeksi öljytankkeri.

Suomessa kuunari Koivisto upotettiin sukellusmatkailukohteeksi vuonna 2007. Vuonna 1939 rakennetun purjealuksen hylky on Luvian saaristossa Natura-alueella.

Varsinais-Suomeen suunniteltiin muutama vuosi sitten suurta hylkypuistoa. Sukellusmatkailuyrittäjä halusi toteuttaa Uudenkaupungin edustalle sukelluspuiston, johon olisi upotettu yhdeksän käytöstä poistettua alusta.

Yrittäjä sai hylkypuistolle luvan Etelä-Suomen aluehallintovirastolta (avi ) vuonna 2013. Avin mukaan hanke ei heikentäisi luontoarvoja eikä rakentamisesta aiheutuisi vahinkoa kalakannoille, kalastukselle eikä merialueen muulle käytölle.

Paikallinen kalastuskunta otti kuitenkin hankkeeseen kielteisen kannan ja valitti Vaasan hallinto-oikeuteen. Kalastajien mukaan hylkypuisto haittaa kalastusta.

Hallinto-oikeus hyväksyi valitukset ja kumosi avin myöntämän luvan vuonna 2014. Oikeuden mukaan usean laivanrungon upottamista mereen ei voida pitää vesilain tarkoittamana vähäisenä rakennelmana.

Maailmalla on saatu hyviä kokemuksia hylkyjen vaikutuksista muun muassa kalakantoihin. Suuret hylyt keräävät ajan myötä ympärilleen eliöstöä. Ne toimivat esimerkiksi suojaisina kutupaikkoina ja kalojen suojapaikkoina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat