Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joulumyrsky katkoi sähköt tuhansilta lauantaina

Kotimaa
 
Päivän sää 26.12.
Päivän sää 26.12.
Fakta

Joulun liikenteessäei isoja turmia

 Joulunajan liikenteessä vältyttiin isoilta onnettomuuksilta, vaikka poliisi havaitsikin monta rattijuoppoa.

 Iäkäs pariskunta kuoli omakotitalon palossa jouluaattoiltana Hämeenkyrössä.

 Yli 20 lehmää kuoli navettapalossa Haapajärvellä jouluaattona.

Varhain tapaninpäivänä alkanut myrskytuuli katkoi sähköt pahimmillaan lähes 10 000 taloudelta Pohjanmaalla, Keski-Suomessa ja Savossa. Myöhäisiltaan mennessä lähes kaikki kuitenkin saivat sähkönsä takaisin.

Katkokset aiheutti Norjan ja Ruotsin tuntureilta puhaltanut voimakas tuuli. Kaskisissa ja Rauman Kylmäpihlajalla mitattiin tuulen keskinopeudeksi 26 metriä sekunnissa.

Hangossa tuuli oli puuskissa 32,6 metriä sekunnissa. Samanlaisia mittauksia tehtiin muillakin merialueilla, kertoi päivystävä meteorologi Tuomo Bergman Ilmatieteen laitokselta.

Vaikka puuskat tutisuttivat taloja ja kaatoivat yksittäisiä puita, ne eivät olleet talvimyrskyksi poikkeuksellisia. Sellaiseksi pääsee rannikolla yli 35 metriä sekunnissa puhaltava tuuli, Bergman sanoi.

Maa-alueita varoitettiin tuulesta, joka puhaltaisi 20 metriä sekunnissa. Pohjanmaan rannikon tuulivaroitus oli alkuiltapäivällä 21 metriä sekunnissa, ja myöhemmin varoitusta pudotettiin 19 metriin sekunnissa.

Tuuli nostatti läntisillä merialueilla yli nelimetrisiä aaltoja. Maalla sen arvioitiin puhaltavan jopa 21 metriä sekunnissa.

Tapaninpäivän mittaan tuuli laantui, mutta sen odotetaan nousevan uudelleen illansuussa. Itä-Suomeen ennustetaan uusia puhureita tapaninpäivän ja sunnuntain väliseksi yöksi.

Merivesi oli joulupäivänä korkealla muun muassa Etelä-Suomen rannikoilla. Helsingissä se oli lähes metrin tavanomaista ylempänä, Haminassa yli metrin.

”Koko Itämeren pinta oli valmiiksi poikkeuksellisen korkealla”, Bergman huomautti. Merivesi oli noin puoli metriä tavallista ylempänä, ja matalapaineiden odotettiin nostavan sen vielä ylemmäksi.

Tapaninpäivän aamun huipun jälkeen pinnat kääntyivät nopeasti laskuun. Ne tuskin nousevat lähipäivinä uudelleen, sillä luvassa on korkeapainetta, jonka aikana merenpinta laskee Suomen rannikoilla.

Myös jokien ja järvien pinnat olivat tapaninpäivänä erittäin korkealla ajan normaaleihin verrattuna. Paljon vettä oli etenkin länsirannikon joissa.

Pyhäjoen vesistöalueeseen kuuluvan Pyhäjärven pinta oli tapaninpäivänä lähellä mittaushistorian huippua. Matkaa kaikkien aikojen huippulukemaan oli vain muutama sentti. Huippu mitattiin 1961.

Vedenpinnat nousevat vielä muun muassa Kymijoen ja Vuoksen vesistöalueilla, Pohjanmaalla ja Etelä-Lapissa. Kymijoen latvavesillä Keiteleen ja Saarijärven reiteillä on järvissä lähes ennätyksellisen paljon vettä. Jos ne jäätyvät veden ollessa näin ylhäällä, ranta-asukkaille on tiedossa laituriremontteja keväällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat