Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joulumyrsky katkoi sähköt lähes 10 000 taloudelta, ja merivesi oli monin paikoin korkealla

Luoteen puoleinen tuuli yltyi tapaninpäivää edeltävänä yönä, laantui päivällä ja yltyi taas illalla.

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Talvimyrsky kaatoi puun sähkölinjan päälle Porvoossa kaksi vuotta sitten. Tapaninpäivän myrsky ei osoittautunut yhtä pahaksi kuin tuolloinen Oskari-myrsky.
Talvimyrsky kaatoi puun sähkölinjan päälle Porvoossa kaksi vuotta sitten. Tapaninpäivän myrsky ei osoittautunut yhtä pahaksi kuin tuolloinen Oskari-myrsky. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Fakta

Joulun liikenteessä ei isoja turmia

 Joulunajan liikenteessä vältyttiin isoilta onnettomuuksilta, vaikka poliisi havaitsikin monta rattijuoppoa.

 Iäkäs pariskunta kuoli omakotitalon palossa jouluaattoiltana Hämeenkyrössä.

 Yli 20 lehmää kuoli navettapalossa Haapajärvellä jouluaattona.

Varhain tapaninpäivänä alkanut myrskytuuli katkoi sähköt pahimmillaan lähes 10 000 taloudelta. Myrsky iski Pohjanmaalle, Keski-Suomeen ja Savoon, mutta sähköttömiä talouksia oli myös Länsi-Suomessa.

Iltapäivällä sähköä vaille oli vielä lähes tuhat taloutta.

Katkokset aiheutti Norjan ja Ruotsin tuntureilta puhaltanut voimakas tuuli. Sen keskinopeudeksi mitattiin 26 metriä sekunnissa länsirannikon Kaskisissa ja Kylmäpihlajan majakkasaarella Rauman edustalla.

Hangossa tuuli oli puuskissa 32,6 metriä sekunnissa. Samanlaisia mittauksia tehtiin muillakin merialueilla, kertoi päivystävä meteorologi Tuomo Bergman Ilmatieteen laitokselta.

Vaikka puuskat tutisuttivat taloja ja kaatoivat yksittäisiä puita, ne eivät olleet poikkeuksellisen kovia. Sellaisia olivat talvimyrskyn tuulet, jotka puhaltavat rannikolla puuskissa yli 35 metriä sekunnissa, Bergman muistutti.

Pohjanmaan rannikon tuulivaroitus oli alkuiltapäivällä 21 metriä sekunnissa, ja myöhemmin varoitusta pudotettiin 19 metriin sekunnissa.

Ilmatieteen laitos varoitti tapaninpäivän iltapäivällä maa-alueita tuulesta, joka puhaltaisi seuraavan vuorokauden aikana 20 metriä sekunnissa.

Näin kovaa tuulta oli odotettavissa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa.

Tuuli nostatti läntisillä merialueilla yli nelimetrisiä aaltoja. Perämeren pohjoisosassa liikkuvia aluksia varoitettiin myös jään kertymisestä rakenteisiin.

Tapaninpäivän mittaan tuuli laantui, mutta sen odotettiin nousevan uudelleen illansuussa.

Itä-Suomeen ennustettiin uusia puhureita tapaninpäivän ja sunnuntain väliseksi yöksi.

Merivesi oli joulupäivänä korkealla muun muassa Etelä-Suomen rannikoilla. Syy oli länsilounaasta puhaltanut tuuli.

Helsingissä merenpinta oli huipussaan lähes metrin tavanomaista ylempänä ja Haminassakin yli metrin. Sen havaitsivat myös ulkoilijat: vettä roiskui rannassa sijaitseville kävelyteille ja normaalisti näkyvissä olevia rappusia oli kadonnut veden alle.

”Koko Itämeren pinta oli jo valmiiksi poikkeuksellisen korkealla”, Bergman huomautti.

Merivesi oli ennen joulua noin puoli metriä tavallista ylempänä, ja matalapaineiden odotettiin nostavan sen vielä ylemmäksi. Niin kävikin.

Tapaninpäivän aamun huipun jälkeen pinnat kääntyivät nopeasti laskuun. Ne tuskin nousevat lähipäivinä uudelleen, sillä luvassa on korkeapainetta, jonka aikana merenpinta laskee Suomen rannikoilla.

Myös jokien ja järvien pinnat olivat tapaninpäivänä erittäin korkealla ajan normaalilukemiin verrattuna. Paljon vettä oli etenkin länsirannikon joissa.

Monessa Pohjanmaan joessa oli vettä 3–10 vuoden välein toistuvan tulvan verran. Korkeimmalla oli Pyhäjoen vesistöalueeseen kuuluvan Pyhäjärven pinta, joka oli tapaninpäivänä lähellä mittaushistorian huippua, joka mitattiin 1961.

Matkaa kaikkien aikojen huippulukemaan oli Pyhäjärvellä vain muutama sentti. Näin korkealla tulva käy kerran 10–50 vuodessa.

Vedenpinnat nousevat vielä muun muassa Kymijoen ja Vuoksen vesistöalueilla, Pohjanmaalla ja Etelä-Lapissa.

Kymijoen latvavesillä Keiteleen ja Saarijärven reiteillä on järvissä lähes ennätyksellisen paljon vettä.

Jos ne jäätyvät veden ollessa näin ylhäällä, ranta-asukkaille on tiedossa laituriremontteja keväällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat