Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sukeltajat ehdottavat miinalaiva Pohjanmaan upotusta

Sukeltajien mukaan Pohjanmaasta voitaisiin tehdä sukelluskohde ja vedenalainen museo.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Pohjanmaa osallistui Northern Coasts -harjoitukseen vuonna 2010.
Pohjanmaa osallistui Northern Coasts -harjoitukseen vuonna 2010. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Sukeltajat haluaisivat upottaa Merivoimien entisen lippulaivan, miinalaiva Pohjanmaan, joka on poistunut sotilaskäytöstä. Puolustusvoimat on päättänyt romuttaa laivan, mitä sukeltajat pitävät järjettömänä.

Erilaisilla sukellusfoorumeilla on viime päivinä levinnyt ajatus Pohjanmaasta vedenalaisena kohteena. Yksi ehdottajista on espoolainen sukeltaja ja sukellusyrittäjä Tuomas Törnqvist, jonka mielestä 78-metrisestä Pohjanmaasta tulisi upea sukelluskohde ja ennen kaikkea vedenalainen museo.

”Upottaminen olisi mahtava tapa museoida alus, joka on iso osa suomalaista historiaa”, Törnqvist sanoo. Hän muistuttaa, että maailmalla on paljon vastaavia keinotekoisesti tehtyjä sukelluskohteita.

Miinalaiva Pohjanmaasta nousi kohu, kun Puolustusvoimat ilmoitti romuttavansa laivan, joka on tullut elinkaarensa päähän. Alus päätettiin ohjata romutukseen siitä huolimatta, että turkulainen meripalveluyritys Alfons Håkans olisi halunnut ostaa laivan ja tarjosi siitä 350 000 euroa. Romuttaminen maksaa Puolustusvoimille noin 248 000 euroa.

Törnqvistin mielestä olisi järjetöntä, että alus romutettaisiin kalliilla hinnalla: ”Varmaan murto-osalla kustannuksista alus saataisiin museoitua sukeltajien iloksi. Samalla valtio säästäisi rahaa.”

Suomessa on lähes 200 sukellusseuraa ja niissä 10 000 jäsentä. Törnqvist uskoo, että sukellusmuseohankkeelle löytyisi toteuttajia, jos se lähtisi käyntiin.

”Näen tämän myös matkailun kannalta hyödyllisenä. Varmasti lähialueilla riittäisi kiinnostuneita, käymmehän me suomalaisetkin paljon Norjassa sukeltamassa – ja paljon kauempanakin”, Törnqvist sanoo.

Hylylle löytyisi Suomen vesiltä hyviä paikkoja. ”Suomella on iso merialue ja tiivis saaristo. Aivan varmasti laivaväylien ulkopuolelta löytyisi sellainen paikka, joka olisi helposti ja kaikkien sukeltajien saavutettavissa”, Törnqvist sanoo.

Laiva pitäisi puhdistaa ennen mereen upottamista. Tämä ei Törnqvistin mukaan juuri toisi kustannuksia: ”Luonnollisesti aluksesta pitää poistaa kaikki sellainen, mikä ei mereen kuulu, kuten moottorit ja kaikki välineet, mutta Puolustusvoimat tekee näin joka tapauksessa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat