Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taivas täyttyy pian miljoonista ilotulitteista – myynti alkaa sunnuntaina

EU-säädeltyihin ilotulitteisiin siirtyminen saattaa tuottaa Kiinan tehtailla tasalaatuisempaa tavaraa.

Kotimaa
 
Sami Kero / HS
Uuttavuotta on perinteisesti otettu vastaan Helsingin keskustassa.
Uuttavuotta on perinteisesti otettu vastaan Helsingin keskustassa. Kuva: Sami Kero / HS
Fakta

Suojalaseja suositellaan myös katsojille

 Ilotulitteiden myynti alkaa sunnuntaina 27. joulukuuta. Niitä myydään esimerkiksi ostoskeskusten auloissa ja tavaratalojen ja marketien erillisissä myyntipisteissä. Tori- ja ovelta ovelle -myynti on kielletty.

 Ilotulitteita saa ampua uudenvuoden aattona kello 18–02.

 Ilotulitteita saavat käyttää vain täysi-ikäiset.

 Suojalasien käyttö on ilotulitteita ampuessa pakollista. Myös ilotulitusta katsovien on hyvä käyttää suojalaseja.

Suomen taivaalle posahtaa uuden vuoden aattona noin 300 000 kiloa ilotulitteita. Kappalemäärissä se tarkoittaa miljoonia ilotulitteita, joiden tukkuhintainen myyntiarvo on noin 20 miljoonaa euroa.

”Ei ole merkkiä siitä, että ilotulitteiden suosio olisi 2010-luvulla vähentynyt”, sanoo yliinsinööri Harri Roudasmaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista.

Viisi vuotta sitten voimaan tulleet EU-säädökset pienensivät rakettien kokoa, mikä on vähentänyt jonkin verran ilotulittajien vetoa niitä kohtaan. Sen sijaan ilotulitepadat ovat vakiinnuttaneet asemansa.

”Varmaankin siksi, että ne ovat suhteellisen monipuolisia ja näyttäviä ja isoimmat kestävät minuutin ajan. Toisaalta aika monelle ilotulite on edelleen nimenomaan raketti.”

Ilotulitteissa ollaan nyt siirtymässä kansallisesti hyväksytyistä tuotteista EU-direktiivien mukaisiin tuotteisiin.

Suomessa kansallisten säädösten mukaan hyväksyttyjä ilotulitteita saa myydä enää tänä ja ensi vuonna.

Kaikki Suomessa myytävät ilotulitteet tulevat ulkomailta, lähinnä Kiinasta, jossa niiden laatua valvotaan nyt tehtaiden yhteydessä olevissa EU:n tarkastuslaitoksissa. Ulkoisesti muutos ei kuluttajalle juuri näy.

”Kiinalaiselle tuottajalle on selkeämpää tehdä ilotulitteita eurooppalaisen normin mukaan. Näin saadaan tasalaatuisempaa tavaraa, kun ei tarvitse ottaa huomioon joka maan määräyksien yksityiskohtia”, Roudasmaa uskoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi ilotulitteiden eri tuotetyyppien toimintavarmuus, melupäästöt ja haitta-aineet on määritelty EU-säädöksissä vanhoja säädöksiä tarkemmin.

Ilotulitepatojen suosio on Roudasmaan mukaan hyvä suuntaus, sillä ne sopivat raketteja paremmin urbaaneihin olosuhteisiin.

”Niissä ampumistilanne on paremmin kontrolloitavissa, kun taas rakettien keppi saattaa lentää herra ties minne.”

Kaikki ilotulitteet ovat periaatteessa yleisvaarallisia tuotteita, joiden myyntiä ja käyttöä säätelee tiukka erityislainsäädäntö.

Vielä muutama vuosi sitten ilotulitteet aiheuttivat Roudasmaan mukaan vuosittain pahimmillaan jopa 50 silmävammaa. Kampanjoilla ja suojalasipakolla määrä on saatu putoamaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat