Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvajärjestelmät käyvät kaupaksi loman alla

Syksy ja alkutalvi ovat olleet poliisin mukaan hiljaista aikaa asuntomurroissa.

Kotimaa
 
Akseli Valmunen
Hälytysjärjestelmien asentamisia ja huoltoja tekevällä Tommi Ruutiaisella oli kiireinen joulunalusaika.
Hälytysjärjestelmien asentamisia ja huoltoja tekevällä Tommi Ruutiaisella oli kiireinen joulunalusaika. Kuva: Akseli Valmunen

Syksy ja talvi ovat olleet hiljaista aikaa asuntomurroissa, kertoo Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen rikoskomisario Janne Saari.

”Vuosi sitten marraskuun lopussa alkoi kymmenien murtojen sarja, jonka tekijät saatiin onneksi kiinni. Nyt on hyvä tilanne, vain muutama tapaus koko syksynä”, Saari kertoo.

Kirkkonummella, Raaseporissa ja Salossa vanhusten luo tunkeuduttiin väkisin ja anastettiin omaisuutta. Saari korostaa, että tällaiset ryöstöt poikkeavat perinteisistä murroista.

”Perinteisten asuntomurtojen tekijät haluavat vain anastaa omaisuutta. He tietoisesti välttävät asukkaita.”

Asuntomurtojen tekijöistä runsaasti yli puolet tulee Saaren mukaan ulkomailta. Tyypillistä on, että rikollinen kiertelee eri Euroopan maita: tekee keikan per maa, ja siirtyy seuraavaan.

Saari arvelee rikollisten myös tietävän, miten helposti Suomessa jää kiinni. ”Uusien hälytysjärjestelmien kautta tekijöitä on saatu selville. Usein jos yksi rikos ratkeaa, selviää isompikin rikossarja.”

Hälytysjärjestelmien myynnissä on aina ennen loma-aikaa piikki. Turvallisuusjärjestelmiä myyvän G4S:n Suomen myyntiryhmäpäällikkö Kari Tenhunen kertoo, että järjestelmien menekki kasvaa vuosi vuodelta.

”Kun naapurit näkevät yhteen taloon asennetun järjestelmän, siitä puhutaan, ja muutkin haluavat sellaisen.”

”Enää ei pelätä, että turvalaitteiden asentamisella paljastaa poikkeuksellisen varakkuutensa – se johtuu myös nykylaitteiden halvemmista hinnoista.”

Tenhunen muistuttaa, että Suomi on turvallinen maa. Hälytysjärjestelmän asentaminen ei välttämättä kerrokaan turvattomuuden tunteesta: laitteisiin voi nykyään yhdistää savu- ja kosteustunnistimia, niitä voi ohjata etänä ja niillä pystyy valvomaan esimerkiksi lapsen kouluun lähtöä ja kotiintuloa.

”Järjestelmiä kannattaa tutkia ja vertailla keskenään, niin löytää parhaan ratkaisun itselleen”, Tenhunen sanoo.

Osa ihmisistä luottaa pelkän varoitustarran pelottavan vorot pois. Tenhuseltakin kysytään joskus, voisiko firmalta saada pelkän tarran. Niitä ei kuitenkaan kaupata yksinään.

”Turvayhtiöiden tarrat ovat sen verran tunnettuja, että varas kyllä tietää, onko järjestelmää vai ei. Ei kannata aliarvioida ammattilaisia”, Tenhunen muistuttaa.

Länsi-Uudenmaan poliisin Janne Saarikaan ei aliarvioisi nykyrikollisia. ”He liikkuvat autolla ja kiertelevät paikkoja. Syrjäinen asuinpaikka ei ole turvallisuuden tae, joten kaikki omatoiminen varautuminen on myönteistä.”

Saari muistuttaa, että eniten asuntomurtoja tehdään pientaloihin ja suurin osa murroista tapahtuu keskellä kirkasta päivää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat