Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Enemmistö turvapaikanhakijoista on tullut rajan yli pyörällä

Lapissa Venäjän vastaisen rajan saa jatkossa ylittää vain auton kyydissä – ”Pyöräily on nähty turvallisuusriskinä”

Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikkojen kautta ei saapunut aatonaaton, jouluaaton ja joulupäivän aikana yhtään turvapaikanhakijaa.

Kotimaa
 
Arja Paananen
Lapissa Venäjän vastaisen rajan saa jatkossa ylittää vain auton kyydissä. Kuvassa Raja-Joosepin raja-asemaa vastapäätä Venäjän puolella oleva Lotan raja-asema.
Lapissa Venäjän vastaisen rajan saa jatkossa ylittää vain auton kyydissä. Kuvassa Raja-Joosepin raja-asemaa vastapäätä Venäjän puolella oleva Lotan raja-asema. Kuva: Arja Paananen

Lapissa Venäjän vastaisen rajan saa jatkossa ylittää vain auton kyydissä, kertoo Lapin rajavartiosto.

Rajan yli ei saa kulkea jalan, joten suurin osa tänä vuonna rajan ylittäneistä turvapaikanhakijoista on aiemmin saapunut Suomeen pyörällä.

Pyöräilykieltoa perustellaan turvallisuussyillä, sillä rajanylityspaikkojen ajotiellä ei ole erikseen omaa paikkaa pyöräteille.

Liukastuminen ja kaatuminen voi aiheuttaa kolaririskin, jos tiellä kohdalle sattuu ajoneuvo. Varsinaisia vaaratilanteita ei ole vielä sattunut.

”Keskusteluja on käyty syksyn aikana. Tilannearviot on tehty, ja pyöräily on nähty turvallisuusriskinä. Kun tottumattomat pyöräilijät liukastelevat jäisellä tiellä, he aiheuttavat vaaratilanteen paitsi itselleen myös muille tienkäyttäjille”, kertoo Lapin rajavartioston yleisjohtaja Tommi Tiilikainen.

Pyöräilykielto perustuu Lapin alueen rajavaltuutetun, komentaja Jari Tolppasen päätökseen. Pyöräilyn kieltämisestä on käyty keskusteluja niin Lapin alueella kuin valtakunnallisella tasolla. Suomen ja Venäjän rajavaltuutetut ovat järjestäneet syksyn mittaan keskenään työtapaamisia, joiden pohjalta päätös syntyi.

Tiilikaisen mukaan määräys on toistaiseksi määräaikainen. Rajavartiosto tulee järjestämään asian tiimoilta työtapaamisia jatkossakin, ja keskustelua käydään valtion tasolla siitä, kuinka pitkäaikainen määräys tulee olemaan.

”Määräyksellä pyrimme ehkäisemään laittoman maahantulon järjestämistä sekä takaamaan turvapaikanhakijoiden turvallisuuden. Emme halua, että maahan tuleva turvapaikanhakija heti ensimmäisenä liukastuu ja loukkaa itsensä”, Tiilikainen sanoo.

Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikkojen kautta ei saapunut aatonaaton, jouluaaton ja joulupäivän aikana yhtään turvapaikanhakijaa.

Tapaninpäivänä Sallan Kelloselän rajavartioasemalle saapui Venäjän rekisterillä oleva henkilöauto, jossa olleista kuudesta henkilöstä viisi anoi turvapaikkaa Suomesta.

Kuudes matkustaja oli Venäjän kansalainen, joka ei hakenut turvapaikkaa. Häntä epäillään laittoman maahantulon järjestämisestä. Tiilikainen kertoo, että tapauksen tutkinta on vielä kesken.

Sunnuntaiaamupäivänä rajan ylitse ei ollut toistaiseksi tullut uusia turvapaikanhakijoita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat