Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Törkeiden raiskausten määrä on lisääntynyt lainmuutoksen takia

Kaikki alle 18-vuotiaisiin kohdistuvat raiskaukset luokitellaan nyt törkeiksi raiskauksiksi

Kotimaa
 
HS on uutisoinut useista raiskausepäilyistä tänä vuonna.
HS on uutisoinut useista raiskausepäilyistä tänä vuonna.

Törkeistä raiskauksista on kirjattu tänä vuonna ennätysmäärä rikosilmoituksia.

Poliisihallituksen mukaan muutos näyttää selittyvän tuoreella lainmuutoksella, jonka myötä kaikki alle 18-vuotiaisiin kohdistuvat raiskaukset luokitellaan nykyisin törkeiksi teoiksi.

Poliisiammattikorkeakoulun HS:lle toimittamien tietojen mukaan poliisi kirjasi tämän vuoden tammi–marraskuussa 106 rikosilmoitusta törkeistä raiskauksista, mikä on puolet enemmän kuin koko viime vuonna.

Aiempina vuosina 2000-luvulla vuosittaiset ilmoitusmäärät törkeistä raiskauksista ovat vaihdelleet 12:n ja 93:n välillä.

Julkisuudessa on uutisoitu viime kuukausina lukuisista raiskaustapauksista näyttävästi, mutta todellisuudessa poliisin tietoon ei näytä tänä vuonna tulleen raiskausrikoksia ainakaan merkittävästi aiempaa enempää.

Sen sijaan aikaisempaa suurempi osa seksuaalirikoksista luokitellaan lainmuutoksen myötä nyt raiskauksiksi ja törkeiksi raiskauksiksi.

Viime vuoden syyskuusta lähtien kaikki alle 18-vuotiaisiin kohdistuvat raiskaukset on luokiteltu törkeiksi raiskauksiksi.

”Se on hyvin todennäköisesti selittävä tekijä, miksi ilmoitukset törkeistä raiskauksista ovat lisääntyneet. Viime vuonna törkeiden raiskauksien asianomistajina eli uhreina oli 25 alle 18-vuotiasta, mutta tänä vuonna heitä on ollut 70”, kertoo poliisitarkastaja Vesa Tikkala Poliisihallituksesta.

Lisäksi viime vuoden syyskuussa rikoslaista poistui pykälä pakottamisesta sukupuoliyhteyteen.

Aiemmin sukupuoliyhteyteen pakottamisina tuomittavat teot luokitellaan nyt raiskauksiksi. Se on lisännyt osaltaan poliisin tilastossa raiskauksiksi luokiteltujen rikosten määrää tänä vuonna.

Poliisi kirjasi tämän vuoden tammi–marraskuussa kaikkiaan 954 ilmoitusta raiskauksista, törkeistä raiskauksista ja niiden yrityksistä.

Määrän voi poliisitarkastaja Tikkalan mukaan katsoa olevan karkeasti ottaen samaa luokkaa kuin vuonna 2014, kun mukaan laskee viime vuonna rikoslaista poistuneen pykälän pakottamisesta sukupuoliyhteyteen.

Koko viime vuonna tällaisista rikoksista kirjattiin yhteensä yli 1 020 ilmoitusta. Tänä vuonna viestimissä ja sosiaalisessa mediassa on käsitelty myös turvapaikanhakijoiden määrän kasvun vaikutusta raiskausrikoksiin Suomessa.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Tommi Reen sanoo, että hieman yli kymmenen raiskausrikoksen tekijäksi epäillään tänä vuonna turvapaikanhakijaa.

Poliisin tietoon tulee nykyisin kaksinkertainen määrä epäiltyjä raiskausrikoksia 2000-luvun alkuvuosiin verrattuna. Poliisitarkastaja Tikkalan arvion mukaan kasvu selittyy suurelta osin sillä, että ihmiset ilmoittavat rikoksista aiempaa useammin.

”Raiskausten määrä on voinut todellisuudessakin kasvaa hieman”, hän arvioi uhritutkimuksien perusteella.

Poliisin rikostilastosta ei voi vetää suoraan johtopäätöksiä raiskausrikosten todellisen määrän kehityksestä muun muassa siksi, että vain pieni osa rikoksista tulee poliisin tietoon.

Lisäksi poliisiyksiköiden välillä on voinut olla eroja rikosepäilyjen kirjaamiskäytännöissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat