Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työllisyysasiat siirtyvät ehkä itsehallintoalueille

Selvitysmies Lauri Tarasti sai ministeriöiltä tukun tarkennuksia uusien itsehallintoalueiden tehtävistä.

Kotimaa
 
Pertti Nisonen ja Markku Ulander / Lehtikuva
Selvitysmies Lauri Tarasti ja kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.
Selvitysmies Lauri Tarasti ja kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen. Kuva: Pertti Nisonen ja Markku Ulander / Lehtikuva
Fakta

Itsehallintoalueet

  Uusien itsehallintoalueiden pitäisi aloittaa vuoden 2019 alussa. Niitä on 18.

  Alueiden tärkein tehtävä on sosiaali- ja terveydenhuolto, mutta niille osoitetaan myös paljon muita tehtäviä.

  Osaa tehtävistä voidaan hoitaa alueiden yhteistyönä tai yhtä aluetta laajemmalla alueella.

  On myös mahdollista, että joitakin aluehallinnon ja alueellisesti hoidetuista tehtävistä siirtyy kokonaan tai osittain kunnille.

Uusille itsehallintoalueille tehtäviä miettivällä selvitysmies Lauri Tarastilla on edessään mittava luku-urakka. Hän on saanut ministeriöiltä selvitykset siitä, mitkä tehtävät niiden mielestä voisivat siirtyä itsehallintoalueiden hoitoon.

”Minun pitää nyt lukea selvitykset tarkasti läpi rivi riviltä. Ehdin niitä vasta pikaisesti silmäillä, ja ne näyttivät olevan kovin vaihtelevin tavoin laadittuja”, Tarasti toteaa.

18 uudelle itsehallintoalueelle voisi ministeriöiden mielestä siirtyä esimerkiksi suuri osa työllisyysasioista sekä maa- ja metsätalouden hallinnosta.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan lähes kaikki ely-keskusten, te-toimistojen ja maakuntien liittojen tehtävät on mahdollista siirtää itsehallintoalueille. Nykyisten 15 te-toimiston tehtäviin kuuluvat muun muassa työnvälitys ja maahanmuuttajien kotouttaminen.

Maa- ja metsätalousministeriön mielestä itsehallintoalueille voitaisiin siirtää ely-keskuksista, aluehallintovirastoista (avit) ja kunnilta suurin osa toimialan tehtävistä.

Maaseudun kehittämisessä ja viljelijätuissa on kyseessä miljardien eurojen rahavirrat.

Valtion vesistötehtäviä, kuten tulvariskien hallintaa, ei ministeriön mukaan voisi siirtää itsehallintoalueille.

Liikenne- ja viestintäministeriö haluaisi säilyttää valtiolla muun muassa joukkoliikenneluvat. Liikenteen järjestäminen ja hankinta sen sijaan voisivat siirtyä itsehallintoalueille.

Pelastuslaitokset sekä sosiaali- ja terveystoimen ensihoito noudattaisivat samaa, itsehallintoalueiden aluejakoa. Sisäministeriö väläyttää tosin myös mallia, jossa pelastustoimen johto voitaisiin organisoida valtakunnalliseen ”emovirastoon”.

Kunnilta voisi siirtyä uusille alueille myös ympäristöterveydenhuolto, katsoo sosiaali- ja terveysministeriö. Jos avit lakkautetaan, alueet saisivat ministeriön mukaan myös alueellisen alkoholihallinnon.

Ympäristöministeriö antaisi itsehallintoalueille nykyiset kuntien ympäristötoimen asiat.

Valtion aluehallinnon muokkaus etenee tammikuun lopulla, kun Lauri Tarasti luovuttaa esityksensä kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle (kesk).

Hallitus päättää omat linjauksensa valtion, alueiden ja kuntien työnjaosta tammikuun loppuun mennessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat