Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsiasiavaltuutettu arvostelee päivä­hoidon rajausta: ”Nyt on sattuman­varaista, mitkä palvelut lapsi saa”

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan mukaan suomalaislapset ovat hallituksen ja eduskunnan päivähoitopäätösten jälkeen keskenään eriarvoisessa asemassa.

Kotimaa
 
Juha Metso
Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on huolissaan lasten eriarvoistumisesta.
Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on huolissaan lasten eriarvoistumisesta. Kuva: Juha Metso
Kolme huomiota

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan kolme ajankohtaista huomiota

 Huonosti valmistellut päätökset ovat vaarallisia. Poliittisia päätöksiä ei pitäisi tehdä liian nopeasti ja ilman vaikutusten arviointia.

 Kuule, kuuntele ja kannusta lasta. Aikuisilla on vielä paljon opittavaa lasten kohtaamisessa. Yläkoululaisista 70 prosenttia on sitä mieltä, että opettajat eivät puutu kiusaamiseen.

 Isät osallistuvat lasten elämään. Miesten asennemuutos on suuri mahdollisuus. Vielä 1980-luvulla miehen elämässä tärkeintä oli metsästys, kalastus ja remontointi, mutta nyt lapset, perhe ja puoliso.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on huolissaan hallituksen ja eduskunnan päätöksestä rajata lasten oikeutta varhaiskasvatukseen. Hän arvioi, että ratkaisu voi olla jopa YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen vastainen.

”Sopimus lähtee siitä, että lapsella on oikeus syrjimättömyyteen riippumatta hänen huoltajiensa taloudellisesta tilanteesta tai työmarkkina-asemasta”, Kurttila sanoo.

Nyt lapsen subjektiivista oikeutta kokopäivähoitoon on päätetty rajata sen mukaan, onko lapsen vanhempi töissä vai esimerkiksi opiskelija tai työtön. Jokainen kunta voi lopulta päättää, rajaako oikeutta vai ei.

”Tämä on hurja valinta”, Kurttila sanoo. ”Yhtäkkiä meillä on tilanne, että on sattumanvaraista, mitkä palvelut lapsella on. Kansallinen yhtenäisyys menetetään.”

Hallituksen päätös johtaa kunnissa tilanteeseen, jossa oikeus päivähoitoon perustuu tarveharkintaan. Silloin on olennaista se, kuka tekee tämän harkinnan.

”On syytä kysyä, osaako ja kykeneekö jokainen perhe hakemaan ja tunnistamaan laajemman varhaiskasvatuksen tarpeen omalle lapselleen? Lapsuus Suomessa eriarvoistuu perhetaustan mukaan.”

Toisaalta ammattilaisten osaamisen merkitys kasvaa. ”Osataanko perheet ohjata heti oikeisiin palveluihin? Onko tähän aikaa ja tahtoa?”

Tutkimusten mukaan laadukkaasta varhaiskasvatuksesta hyötyvät eniten lapset, joiden kotitaustassa on lapsen kasvuun vaikuttavia riskitekijöitä.

Tällaisia riskitekijöitä ovat esimerkiksi vanhemman työttömyys tai päihde- ja mielenterveysongelmat.

Myös vieraskielisten perheiden lapset ovat haavoittuvassa asemassa.

”Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan heikossa sosiaalisessa asemassa olevat lapset pärjäävät paremmin sekä koulussa että työelämässä, jos he ovat saaneet laadukasta varhaiskasvatusta.”

Amerikkalaistutkimus vahvisti käsitystä, että lapsen varhaisvuosiin satsattu raha tulee yhteiskunnalle moninkertaisena takaisin.

”Sijoitus lapsiin on tuottava investointi. Lapsista säästäminen taas aiheuttaa myöhemmin moninkertaiset kustannukset, kuten on nähty 90-luvun laman lapsista tehdyissä seurantatutkimuksissa.”

Kurttila muistuttaa, että varhaislapsuudessa rakennetaan ihmisen persoonallisuuden perusta. ”Jokaisella on oikeus saada omat lahjansa ja potentiaalinsa esiin.”

Kansainvälisesti verrattuna suomalaisten lasten elämässä on paljon hyvää. Myös lasten oma kokemus arjestaan on hyvä.

Maailman terveysjärjestön WHO:n koululaistutkimuksessa Suomi sijoittui kolmanneksi Belgian ja Hollannin jälkeen, paremmin kuin muut Pohjoismaat. Kyselyyn vastasivat 11-, 13 - ja 15-vuotiaat.

Kurttila ihmettelee yleisempääkin kehityssuuntaa universaaleista oikeuksista kohti tarveharkintaa.

”Pohjoismainen hyvinvointivaltio on perustunut universaaleihin oikeuksiin eli kaikille tarjotaan samat palvelut. Ja se on ollut menestystarina.”

Tarveharkintainen sosiaali- ja terveyspolitiikka voi johtaa siihen, että vahvimmat ulosmittaavat itselleen kaiken mahdollisen.

”Ne, jotka eivät kykene tähän, mutta tarvitsisivat apua, voivat jäädä ilman.”

Suomalaisten palvelut vaihtelevat jo nyt paljonkin sen mukaan, missä kunnassa sattuu asumaan.

”Suomi on monta Suomea”, Kurttila kiteyttää.

Hänestä on syytä olla huolissaan lasten oppimis- ja hyvinvointierojen kasvusta. Esimerkiksi joka kahdeksas 15-vuotias on toiminnallisesti lukutaidoton eli heillä ei ole valmiutta toisen asteen opintoihin.

Kurttila toivoisi päättäjiltä syvällisempää ja tutkimukseen perustuvaa linjausta siitä, mihin yhteiskunnan voimavaroja halutaan käyttää.

”Lasten asemaa parannettaessa on aina käyty kova keskustelu siitä, onko meillä tähän varaa”, hän muistuttaa.

”Näin oli 1921, kun rutiköyhä Suomi päätti yleisestä oppivelvollisuudesta ja myöhemmin toisen maailmansodan jälkeen, kun päätettiin lapsilisistä. Mutta niihinkin löytyi rahat. Kovat ajat vaativat kovia ja viisaita päätöksiä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat