Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkkeen turha käyttö hyödyttää bakteeria

Kotimaa
 
Fakta

Näin antibioottien tehoa voi edistää

 Ehkäise tulehduksia pesemällä käsiäsi usein.

 Syö vain ne antibiootit, jotka terveydenhuolto on määrännyt sinulle.

 Muista syödä koko kuuri loppuun.

 Älä anna sinulle määrättyjä antibiootteja toisille.

Lähde: WHO:n Euroopan-toimisto

Miten bakteereista tulee vastustuskykyisiä antibiootteja kohtaan?

Bakteerit kehittävät vastustuskykyä, kun ne kohtaavat antibiootteja. Näin tapahtuu etenkin silloin, kun lääkkeitä otetaan turhaan eli sillä yritetään hoitaa tautia, johon se ei tehoa. Myös eläinten kasvatuksessa käytettävät antibiootit vaikuttavat.

Auttavatko antibiootit flunssaan?

Eivät. Antibiootit tehoavat bakteereihin, mutta flunssia ja kurkkutulehduksia aiheuttavat usein virukset, joihin ne eivät tehoa. Moni kuitenkin uskoo tehoon: näin ajatteli 64 prosenttia tuhansista ihmisistä, jotka vastasivat Maailman terveysjärjestön tuoreeseen tutkimukseen.

Kannattaako antibiootteja syödä varmuuden vuoksi?

Ei. Turhat kuurit antavat bakteereille tilaisuuden kehittää vastustuskykyä. Niin käy myös silloin, kun kuuri jää kesken. Moni tuberkuloosilääke on menettänyt tehoaan. Yksi syy voi olla, että hoidot jatkuvat kuukausia mutta ne jätetään kesken, kun olo tuntuu kohenevan. Silloin syntyy tavallaan tuplavahinko: ihminen ei parane, mutta antibiooteista voi tulla tehottomia.

Vaikuttavatko tuotantoeläimille syötetyt antibiootit ihmisiin?

Kyllä. Eläimet voivat kantaa antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja, jotka saattavat siirtyä ihmisiin ruoan tai suorasta kosketuksesta. Siksi eläintenkin hoidossa yritetään käyttää antibiootteja vain tarpeeseen. EU on kieltänyt antibioottien käytön eläinten kasvun edistämiseen, ja lääkinnällistä käyttöäkin yritetään tiukentaa.

Tuore Euroopan lääkeviraston selvitys kertoo, että antibioottien käyttö tuotantoeläimillä on vähentynyt. Suomessa se on ollutkin maltillista. Hollanti onnistui vähentämään antibioottien käyttöä lihantuotannossa roimasti ja yrittää nyt vähentää käyttöä ihmisten hoidossa. Siihen pyritään muun muassa sarjakuvakirjalla, jonka mukaan antibiootit eivät tehoa flunssaan.

Voiko ruoasta saada vastustuskykyisen bakteerin?

Periaatteessa kyllä. Evira on äskettäin löytänyt penisilliineille vastustuskykyistä MRSA-bakteeria Suomessa myydystä sianlihasta. Havaintoja ei ole paljon, mutta on mahdollista, että bakteeri tarttuu ihmiseen raa’asta lihasta. Bakteeri tuhoutuu, kun lihan kypsentää vähintään 75 asteessa. Evira kehottaa myös noudattamaan ruoanlaitossa hyvää hygieniaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat