Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viimeinenkin lääke uhattuna

Kotimaa
 

Samoilla ohjeilla välttäämatkalla monta eri pöpöä

 Suomalaisia matkailee paljon myös Kiinassa. Itseään voi suojata ikäviltä tuliaisilta noudattamalla samoja ohjeita, joilla ehkäistään turistiripulia:

 Pese kätesi saippualla tai alkoholipitoisella kosteuspyyhkeellä ennen ruokailua, vessakäynnin jälkeen sekä sen jälkeen, kun olet käsitellyt raakoja kasviksia tai lihaa.

 Valitse ruokasi tarkasti. Syö kuumina tarjoiltuja ruokia paitsi pehmeäksi keitettyjä kananmunia ja munakasta.

 Vältä kylmiä leikkeleitä, majoneesisalaatteja, kastikkeita, valmiiksi pilkottuja hedelmiä ja vihanneksia, kylmiä mereneläviä ja jälkiruokia, jääkuutioita sekä pakkaamatonta jäätelöä.

 Juo pullovettä ja pese sillä hampaasi.

 Ripulin ehkäisyyn tarkoitettujen maitohappobakteerien teho on aika heikko.

Tuorein huono uutinen bakteerien vastustuskyvystä antibiootteja kohtaan tuli marraskuussa. Ihmisistä ja sioista löytyi Etelä-Kiinassa bakteereja, joissa oleva geeni saa synnyttää vastustuskykyä myös vihoviimeistä antibioottia kohtaan.

Kyseessä on merkittävä havainto siitä, miten vastustuskyky yhtä lääkettä kohtaan voi siirtyä bakteerista toiseen, kertoo Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Löydetty vastustuskyky koskee kolistiini-nimistä antibioottia.

”Kolistiini on vanha antibiootti, joka on palannut käyttöön joissakin maissa, kun muut lääkkeet eivät ole enää auttaneet”, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) bakteeri-infektiot-yksikön johtava asiantuntija Jari Jalava.

Uudesta löydöstä kertoi arvovaltaisen The Lancet -lehden tulehdustautijulkaisu Lancet Infectious Diseases.

Ominaisuus löytyi tutkimuksissa, joissa selvitettiin Kiinan tuotantoeläinten kantamia antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja. Kiina käyttää antibiootteja runsaasti lihantuotannossa, joten bakteereille tarjoutuu tilaisuuksia kehittää vastustuskykyä.

Tutkijat löysivät MCR-1:ksi kutsutun geenin ensin tehosikalasta Shanghain lähistöltä. Selvitykset laajenivat teurastamoihin, toreille ja ruokakauppoihin. Näytteitä kerättiin myös sairaalapotilailta.

Kolistiinille vastustuskykyisiä bakteereja löytyi eläimistä, raa’asta lihasta ja ihmisistä. Bakteeri näytti yleistyvän.

Ominaisuus löytyi kolibakteereista, joita oli eristetty ihmisistä, eläimistä ja elintarvikkeista. Löytö koski ensin vain Kiinaa, mutta Eviran mukaan niitä on todettu Euroopassakin. Tanskassa havainto tehtiin ulkomaisesta broilerinlihasta. Suomessa vastustuskykyä ei ole Jalavan ja Eviran mukaan havaittu.

Tutkijoita huolestutti havainto, että geeni löytyi myös toisesta yleisestä ihmisiä sairastuttavasta bakteerista, klebsiellasta. Se voi siirtyä nopeasti ja aiheuttaa epidemian, he arvioivat.

Vastustuskykyinen bakteeri voisi saapua Suomeen lihan tai matkailijan mukana. Kiina on suosittu kohde, joten matkailija voi tuoda bakteerin suolistossaan. Se häviää yleensä itsestään noin vuodessa mutta saattaa sitä ennen levitä sairaalahoidossa.

Sairaalassa tähän osataan varautua, kun matkastaan kertoo etukäteen, Jalava muistuttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat