Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antibioottien teho on Suomessa vielä hyvä – käyttö kuitenkin 25 prosenttia yleisempää kuin Ruotsissa

Suomessa antibiootteja käytetään enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Lähes joka toinen sairaalapotilas saa Suomessa hoitonsa yhteydessä antibioottia.

Kotimaa
 
Laura Oja / HS
Tutkija Manu Tamminen tutki antibiootteja heinäkuussa 2014 Viikin Biokeskuksessa Helsingissä.
Tutkija Manu Tamminen tutki antibiootteja heinäkuussa 2014 Viikin Biokeskuksessa Helsingissä. Kuva: Laura Oja / HS
Fakta

Varmuuden vuoksi määrätyt antibiootit lisäävät bakteerien vastustuskykyä

 Eniten antibiootteja syövät alle 4-vuotiaat ja yli 75-vuotiaat.

 Varsinkin lapsille on määrätty varmuuden vuoksi laajakirjoisia eli useisiin bakteereihin vaikuttavia antibiootteja. Se on lisännyt bakteerien vastustuskykyä.

 Tästä on löytynyt myös odottamattomia sivuvaikutuksia. Lapsen painon nousu on yhteydessä lapsuuden antibioottikuureihin, suomalainen tutkimus havaitsi keväällä. On tärkeä määrätä lääkkeet tarkasti ja käyttää lapsille mieluiten kapeakirjoisia antibiootteja, tutkijat suosittelivat.

Antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja on Suomessa vähän suhteessa esimerkiksi Etelä-Euroopan maihin, selviää Euroopan lääkeviraston ECDC:n tilastoista.

HS kertoi maanantaina, että monia tuhoisia tauteja nujertaneiden antibioottien teho on hiipumassa. Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtaja Margaret Chan on luonnehtinut antibiooteille vastustuskykyisiä bakteerikantoja ilmastonmuutoksen veroiseksi uhkaksi ihmiskunnalle: ”Maailma on matkalla antibiootittomaan aikaan, jossa tavalliset taudit tappavat taas”, Chan varoitti marraskuussa.

Tuore kotimainen raportti toteaa, että bakteerien herkkyys tärkeimpiä antibiootteja kohtaan on säilynyt Suomessa verrattain hyvänä. Silti lähes 20 prosentilla virtsatietulehduksia aiheuttavista kolibakteereista on jo vastustuskykyä takavuosien yleisintä lääkettä kohtaan, Lääkärilehdessä kesällä julkaistu tutkimus havaitsi.

Bakteerien vastustuskyky kasvaa, kun antibiootteja käytetään paljon. Tästä on Suomessakin kokemusta, ja ohjeita antibioottien käytöstä on tarkennettu.

Yksi esimerkki on terveyskeskusten tapa analysoida pikanäyte esimerkiksi silloin, kun potilaalla on kurkkutulehdus. Sen voi aiheuttaa virus tai bakteeri. Jos aiheuttaja on virus, antibiootti ei paranna sitä. Tällöin hoidoksi ei määrätä antibiootteja.

Antibioottien kulutus näyttää olevan laskusuunnassa. Niitä syötiin viime vuonna noin 10 prosenttia vähemmän kuin 2012. Muutos näkyy sekä lääkkeiden kuulutusta mittaavissa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämisvirasto Fimean tilastossa että Kelan tilastoissa. Kela rekisteröi sellaiset lääkeostot, joista maksetaan Kela-korvaus.

Silti antibioottien kulutus on Suomessa Pohjoismaiden suurinta. Lääkärilehden tutkimuksen mukaan Suomi on käyttänyt antibiootteja 2000-luvulla 25 prosenttia enemmän kuin Ruotsi, 23 prosenttia enemmän kuin Tanska ja 17 prosenttia enemmän kuin Norja.

Muihin Euroopan maihin verrattuna Suomessa antibioottien käyttö on keskitasolla ja alle OECD-maiden keskiarvon. Suomalaisissa sairaaloissa antibioottien kulutus on taas on eurooppalaisten tilastojen suurinta.

Syy on tilastointi. Suomen luvuissa on mukana terveyskeskussairaaloita ja hoivakoteja, huomauttaa Suomen infektiolääkäreiden varapuheenjohtaja ja Husin ylilääkäri Asko Järvinen.

Pitkäaikaishoidossa käytetään paljon antibiootteja, osin turhaan. Tämän totesi Keski-Suomen sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Maija Rummukainen väitöstutkimuksessaan pari vuotta sitten.

Hän selvitti antibioottien käyttöä Keski-Suomen alueella. Joka kuudes laitoksessa asuva oli saanut antibiootteja virtsatietulehdusten ehkäisyyn ja hoitoon.

Aina antibioottien käyttöön ei ollut perusteita. Noin 80 prosentilla iäkkäistä naisista on virtsassa bakteeri, joka ei aiheuta oireita ja johon antibiootit eivät tehoa, Rummukainen muistuttaa.

Liian käytön takana voi olla se, että vanhusten oireita tulkitaan virtsatietulehduksen aiheuttamiksi. Lääkitys ei silloin tehoa. Vielä pahempi seuraus voi kuitenkin olla se, että oikea hoito viivästyy.

Antibiootit ovat yleisiä myös muissa sairaaloissa. 40–45 prosenttia akuuttisairaaloiden hoitoon päätyneistä saa antibiootteja, osoitti Euroopan terveysviraston ECDC:n muutaman vuoden takainen kartoitus.

Lääkitys voi olla hieman turhan yleistä, Järvinen miettii. ”Kuurien pituus pitäisi määrätä yksilöllisemmin.”

Suomessa käytetään paljon myös uudempia kefalosporiineja. Perinteinen penisilliini on tavallisempi Ruotsissa. Näin voisi menetellä Suomessakin, Järvinen sanoo.

”Sairaaloissa on vain vähän bakteerien vastustuskykyä antibiooteille. Tulehduksia voi silloin hoitaa kapeakirjoisilla eli vain harvoihin bakteereihin vaikuttavilla lääkkeillä.” Niillä on myös vähemmän sivuvaikutuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat