Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tykit lumettavat nyt rinteitä yötä päivää Etelä- ja Keski-Suomessa

Pakkaskelien ansiosta laskettelurinteet aukeavat etelässäkin lähipäivinä.

Kotimaa
 
Petteri Kivimäki
Päivi Linnela-Aniszewski sekä perheen pojat Oliver, 4, ja Artur, 1, lomailivat Himoksella. Pojat nauttivat pulkkailusta tykkilumessa.
Päivi Linnela-Aniszewski sekä perheen pojat Oliver, 4, ja Artur, 1, lomailivat Himoksella. Pojat nauttivat pulkkailusta tykkilumessa. Kuva: Petteri Kivimäki

Kun Etelä- ja Keski-Suomeen on tullut pakkaskeli, laskettelukeskuksien lumitykit lumettavat nyt rinteitä yötä päivää.

Alkutalvi on ollut vetinen, mutta moni keskus on ilmoittanut avaavansa muutaman päivän kuluttua.

Myös sää näyttäisi suosivan lumitykkien tekemää lunta vuoden vaihteen yli, sillä pakkasta on vihdoin luvassa.

Yli joulun menevästä kauden avauksesta on tullut varsinkin etelässä uusi normaali.

Esimerkiksi Sappee Pälkäneellä aikoo avata ainakin osan kahdeksastatoista rinteestään lauantaina.

”Tällä hetkellä neljässä rinteessä on lumetus käynnissä, tavoitteena on avata lauantaina vähintään kaksi rinnettä. Meillä on nyt 36 tykkiä käytössä. Jos olot ja ennusteet säilyvät tällaisina, saamme kovalla vauhdilla lisää rinteitä auki”, sanoo toimitusjohtaja Jouko Poukkanen.

”Sää ei ole viime aikoina tukenut meidän liiketoimintaamme. Poikkeuksetta lumet, jotka olemme aiemmin tehneet, ovat sulaneet.”

Keski-Suomen Himos puolestaan pääsi aloittamaan lumetuksen tapaninpäivänä ja avaa näillä näkymin uudenvuodenaattona. Lumetus aloitettiin nyt kolmatta kertaa, lauhat kelit ja vesisateet veivät aiemmin pääosan jo tehdystä lumesta.

”Niistä ei paljon hyötyä ollut, koska oli kymmenen asteen lämpimät ja vesisateet monta päivää. Mutta nyt näyttää hyvältä, aattopäivään voidaan tähdätä”, sanoo markkinointipäällikkö Päivi Kuokkanen.

Aattopäivänä aukeaa noin neljä rinnettä, joista kaksi on lasten rinteitä. Sen jälkeen aukeaa uusia rinteitä tasaisella tahdilla, hän lupailee.

”Vaikka nyt kauden aloitus meni pitkälle, aktiivilaskettelijalla tuntuu kuitenkin olevan tietty kiintiö talven aikana”, Kuokkanen sanoo.

Sastamalan Ellivuori avaa osan rinteistään todennäköisesti loppiaiseksi.

”Meillä on nyt kahdeksantoista tykkiä päällä, mutta hehtaarit ovat isot. Se ei onnistu ihan parissa päivässä. Tehdään nyt rauhassa kunnon lumet, kun pakkaset vihdoin ja viimein tulivat”, sanoo toiminnanjohtaja Esa Ropponen.

”Tämä on parempi kuin kaksi edellistä talvea. Etelässä on nyt kolmas vuosi, kun avataan vasta tammikuun puolella. Vielä 90-luvulla avattiin ennen joulua joka vuosi. Nyt pakkaset ovat olleet liian heikkoja joulu- ja tammikuussa.”

Myös Hollolan Messilä pääsee avaamaan vielä tämän vuoden puolella, uudenvuodenaattona kello kaksitoista, sanoo rinnepäällikkö Sami Mattiniemi.

Silloin avataan noin kolme rinnettä.

”Odottavan aika on pitkä niin täällä kuin asiakkailla. Ei tämä niin tavatonta ole, pari kertaa 2000-luvulla ollaan avattu jo lokakuun lopussa ja kolmisen kertaa joulukuun lopussa. Yleensä avaamme joulukuun alkuviikoilla, mutta nyt niin kuin kaikki tietävät, on ollut aika poikkeuksellisen lämmin alkutalvi”, Mattiniemi sanoo.

Hieman aiempaan aloitukseen päästiin sen sijaan pohjoisempana, Nilsiän Tahkolla, joka avattiin jo joulua edeltävänä lauantaina. Auki on nyt kolme rinnettä, mutta Tahkollakin toivotaan kovempia pakkasia, jotta lumitykeistä saadaan kaikki teho irti.

”Yksi kova yöpakkanen pelasti meillä koko paletin, muuten pakkanen on ollut tuota kolmea ja kahta astetta. Jos olisi yli kymmenen astetta, ei olisi mitään ongelmaa”, sanoo toiminnanjohtaja Pasi Martikainen.

”Aloitus on vain venynyt ja venynyt. Melkein aina on saatu jotakin ennen itsenäisyyspäivää auki, nyt ei ollut mitään mahdollisuuksia. Joulukuu on ollut tosi vaikea ainakin kolme edellistä vuotta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat