Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antibioottien teho on Suomessa vielä hyvä

Lähes joka toinen sairaalapotilas saa hoitonsa yhteydessä antibioottia.

Kotimaa
 
Laura Oja / HS
Tutkija Manu Tamminen tutkii antibiootteja heinäkuussa 2014 Viikin Biokeskuksessa Helsingissä.
Tutkija Manu Tamminen tutkii antibiootteja heinäkuussa 2014 Viikin Biokeskuksessa Helsingissä. Kuva: Laura Oja / HS
Fakta

Vanhat ja nuoret syövät eniten

 Eniten antibiootteja syövät alle 4-vuotiaat ja yli 75-vuotiaat.

 Varsinkin lapsille on määrätty varmuuden vuoksi laajakirjoisia eli useisiin bakteereihin vaikuttavia antibiootteja. Se on lisännyt bakteerien vastustuskykyä.

 Tästä on löytynyt myös odottamattomia sivuvaikutuksia. Lapsen painon nousu on yhteydessä lapsuuden antibioottikuureihin, suomalainen tutkimus havaitsi keväällä.

 On tärkeä määrätä lääkkeet tarkasti ja käyttää lapsille mieluiten kapeakirjoisia antibiootteja, tutkijat suosittelivat.

Antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja on Suomessa vähän suhteessa esimerkiksi Etelä-Euroopan maihin, selviää Euroopan lääkeviraston ECDC:n tilastoista.

Myös tuore kotimainen raportti toteaa, että bakteerien herkkyys tärkeimpiä antibiootteja kohtaan on säilynyt verrattain hyvänä. Silti lähes 20 prosentilla virtsatietulehduksia aiheuttavista kolibakteereista on jo vastustuskykyä takavuosien yleisintä lääkettä kohtaan, Lääkärilehdessä kesällä julkaistu tutkimus havaitsi.

Bakteerien vastustuskyky kasvaa, kun antibiootteja käytetään paljon. Tästä on Suomessakin kokemusta, ja antibioottien käyttöä on tarkennettu. Yksi esimerkki on terveyskeskusten tapa ottaa pikanäyte esimerkiksi silloin, kun potilaalla on kurkkutulehdus. Sen voi aiheuttaa virus tai bakteeri.

Jos aiheuttaja on virus, antibiootti ei paranna sitä.

HS kertoi aiemmin, kuinka antibioottien teho on hiipumassa, mikä on yksi ihmiskunnan suurimpia terveysuhkia.

Antibioottien kulutus näyttää olevan laskusuunnassa. Niitä syötiin viime vuonna noin 10 prosenttia vähemmän kuin 2012. Muutos näkyy sekä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämisvirasto Fimean tilastossa, joka mittaa kaikkea kulutusta, että Kelan tilastoissa. Kela rekisteröi sellaiset lääkeostot, joista maksetaan Kelakorvaus.

Silti kulutus on Suomessa edelleen suurinta Pohjolassa. Lääkärilehden tutkimuksen mukaan Suomi on käyttänyt antibiootteja 2000-luvulla 25 prosenttia enemmän kuin Ruotsi, 23 prosenttia enemmän kuin Tanska ja 17 prosenttia enemmän kuin Norja.

Näillä luvuilla Suomi on Euroopan keskitasolla ja alle OECD-maiden keskiarvon. Sairaaloiden kulutus on taas on eurooppalaisten tilastojen mukaan suurinta.

Syy on tilastointi. Suomen luvuissa on mukana terveyskeskussairaaloita ja hoivakoteja, huomauttaa Suomen infektiolääkäreiden varapuheenjohtaja ja Husin ylilääkäri Asko Järvinen.

Pitkäaikaiset hoitopaikat käyttävät paljon antibiootteja, osa turhaan. Tämän totesi Keski-Suomen sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Maija Rummukainen väitöstutkimuksessaan pari vuotta sitten.

Hän selvitti antibioottien käyttöä Keski-Suomen alueella. Joka kuudes laitoksessa asuva oli saanut antibiootteja virtsatietulehdusten ehkäisyyn ja hoitoon, osa turhaan.

Noin 80 prosentilla iäkkäistä naisista on virtsassa bakteeri, joka ei aiheuta oireita ja johon antibiootit eivät tehoa, Rummukainen muistuttaa.

Liian käytön takana voi olla se, että vanhusten oireita tulkitaan virtsatietulehduksen aiheuttamiksi. Lääkitys ei silloin tehoa, mutta vielä pahempi seuraus voi olla se, että oikea hoito viivästyy.

Antibiootit ovat yleisiä myös muissa sairaaloissa. 40–45 prosenttia akuuttisairaaloiden hoitoon päätyneistä potilaista saa antibiootteja, osoitti Euroopan terveysviraston ECDC:n muutaman vuoden takainen kartoitus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat