Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko uskonnon merkitys politiikassa muuttunut? Poliitikot vastaavat

HS kysyi neljältä kansanedustajalta, onko uskonnon merkitys politiikassa muuttunut ja miten vakaumuksenne näkyy politiikan teossa?

Kotimaa
 
Kimmo Kivelä (ps), luterilainen
Kimmo Kivelä
Kimmo Kivelä
Onko uskonnon merkitys politiikassa muuttunut?

”Muutos näkyy ehkä siinä, että vuoden 1907 eduskunnasta lähtien pappien lukumäärä on tasaisesti vähentynyt. Meitä on tässä eduskunnassa vain kaksi. Tämä on ehkä kaikkein pienin määrä, mitä kansanedustajista on pappeja.”

Miten vakaumuksenne näkyy politiikan teossa?

”Näin luterilaisena ajattelen, ettei voi sanoa, että kristityllä olisi korkeampi moraali tai moraalin taju tai että olisi erillistä kristillistä etiikkaa. Näin ollen ei ole kristillistä politiikkaa. Päätöksenteossa pelataan normaaleilla eettisillä pelisäännöillä ja arkijärjellä.”

 

Satu Hassi (vihr), uskonnoton
Satu Hassi
Satu Hassi
Onko uskonnon merkitys politiikassa muuttunut?

”Muuta uskontoa kuin omaa on alettu käyttämään lyömäaseena, leimakirveenä. Se, millä tavalla jotkut ovat alkaneet puhua muslimeista, tuo mieleen tavan, jolla joitakin vuosikymmeniä sitten puhuttiin juutalaisista. Vaikka olen syntynyt vasta sodan jälkeen, minunkin lapsuudessani ja nuoruudessani kuuli vielä puheita juutalaisista esimerkiksi ’ahneina’, ’likaisina’ ja ’petollisina’.

Miten vakaumuksenne näkyy politiikan teossa?

”Itse en kuulu mihinkään uskontokuntaan, yritän kunnioittaa kaikkia ihmisiä ihmisinä, vaikka heidän uskonnollinen vakaumuksensa tuntuisikin vieraalta tai oudolta.”

 

Anneli Kiljunen (sd), luterilainen
Anne Kiljunen
Anne Kiljunen
Onko uskonnon merkitys politiikassa muuttunut?

”Nyt se näkyy vähemmän kuin viime kaudella. Tuolloin puhuttiin paljon samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeudesta. Kansainvälinen pakolaiskriisi on tuonut uskonnon vähän toisella tavalla esille, esimerkiksi on puhuttu islamin roolista ja merkityksestä.”

Miten vakaumuksenne näkyy politiikan teossa?

”Minulle on ollut aina selkeää, että uskonto on eri asia kuin politiikan teko. Mielestäni uskontoa ei pitäisi politisoida.”

 

Niilo Keränen (kesk), vanhoillislestadiolainen
Niilo Keränen
Niilo Keränen
Onko uskonnon merkitys politiikassa muuttunut?

”Olen ollut eduskunnassa vuosituhannen vaihteessa. Siitä ajasta ei ole millään tavalla muuttunut. Joillakin on henkilökohtainen vakaumus, joka näkyy joissakin omantunnonkysymyksissä.”

Miten uskonnollinen vakaumuksenne näkyy politiikan teossa?

”Se ei kyllä todella näy muissa asioissa kuin vain omantunnonkysymyksissä. Nyt kun oli kansalaisaloite, voiko omantunnon perusteella kieltäytyä tekemästä tiettyjä lääketieteellisiä toimenpiteitä, niin näissä asioissa on mieluusti omantuntonsa mukainen. Itsekin olen sitä mieltä, ettei uskontoa ja politiikkaa pidä sotkea keskenään.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat