Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sauli Niinistö mainitsi Jumalan ja teki poikkeuksen – uskonto on harvoin läsnä suomalaisessa politiikassa

Kotimaa
 
Outi Pyhäranta / HS
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio Tuomiokirkossa ennen valtiopäivien avajaisten juhlajumalanpalveluksen alkua 2015.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio Tuomiokirkossa ennen valtiopäivien avajaisten juhlajumalanpalveluksen alkua 2015. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Tasavallan presidentti Sauli Niinistöllä on ollut tapana päättää uudenvuodenpuheensa toivottamalla Suomen kansalle Jumalan siunausta. Ehkä näin käy myös 1. tammikuuta 2016.

Niinistön puheen siunaukset ovat olleet viime vuosina harvinaisuuksia. Suomalainen poliitikko harvoin mainitsee julkisesti Jumalan. Uskonnolle ei näy jääneen sijaa suomalaisessa päätöksenteossa.

Siltä ainakin näyttää kristillisdemokraattien puheenjohtajan, helluntailaisen Sari Essayahin kommentti Eduskunnan täysistunnossa tiistaina 15. joulukuuta: ”Ehkä on hyvä palata taas tähän joulunalushenkeen ja todeta täällä yhdessä, että olemme kaikki armon ja armollisuuden sanoman tarpeessa. Enempää ja lähemmin en uskalla Raamattua siteerata, muuten tulisin heti leimatuksi uskonnon ja politiikan sekoittajaksi.”

Essayah liioittelee, sillä hän jykevöittää puheitaan toistuvasti raamatullisin sanankääntein. Niin tekee moni muukin suomalainen poliitikko puoluetaustasta riippumatta. Se on viisasta, sillä Raamattu on ainakin kirja, jonka valtaosa suomalaisista tuntee. Samalla se on eduskuntapuheiden siteeratuin teos.

Silti lausunto on kuvaava. Vaalien jälkeen iso osa kansanedustajista sanoi, että uskonto vaikuttaa eduskuntatyöskentelyyn olemattomasti, vähän tai se on vain päätösten taustalla (HS 17.5.).

Vahvasti katolinen ulkoministeri Timo Soini (ps) ei paljon uskonasioista puhu. Ei myöskään pääministeri Juha Sipilä (kesk), joka kuuluu vanhoillislestadiolaisuudesta eronneisiin rauhansanalaisiin. Valtiovarainministeri Alexander Stubbista (kok) tiedetään vain, että hän kuuluu evankelisluterilaiseen kirkkoon.

Heidän uskonsa loistaa poissaolollaan julkisessa keskustelussa.

Samaa linjaa noudattaa liki koko eduskunta, jossa on paitsi evankelisluterilaisia, viidesläisiä, rauhansanalaisia ja lestadiolaisia mutta myös helluntailaisia, ortodokseja ja yksi körtti.

Kansanedustajan uskonnollinen vakaumus näkyy yleensä silloin, kun hän on valistuksellisia arvoja tai ajatuksia vastaan. Näin kävi tänä syksynä, kun Laura Huhtasaari (ps) kirjoitti Facebookissa oman päivityksensä yhteydessä, ettei usko evoluutioon.

Mielipide päätyi perinteisen median palstoille nopeasti.

Se kertoo paitsi poikkeuksellisesta mielipiteestä myös siitä, kuinka helposti uskonnolla voi saada julkisuutta halusi sitä tai ei.

Tässä näkyy maallistumiskehityksen yksi virstanpylväs. Ei-maallistuneet mielipiteet ovat itsessään uutisia. Jos kohtelemme kristinuskon piirissä syntyneitä näkemyksiä tällä tavoin, ei islamin pelkokaan tunnu enää niin selittymättömältä.

Kristinuskon ja valtion erottamissa voi halutessaan nähdä myös viitteitä sen historiaan. Kristinusko syntyi kapinallisen, yhteiskunnan vainoaman Jeesuksen myötä. Suhde hallitsijoihin oli alussa vähintäänkin etäinen.

Köyhien uskontona syntynyt Islam taas muodosti varhaisvuosinaan 600-luvulla tiiviit suhteet valtaan, millä oli omat vaikutuksensa Koraanin sisältöön.

Tosin pohjoismaalaisen yhteiskunnan jäsenen on ehkä vaikea ymmärtää edes politiikkaa kristillisessä Etelä-Amerikassa. Esimerkiksi Brasiliassa on vuosisataiset perinteet katolisen kirkon ja vallan liitosta, ja sinne on syntynyt myös protestanttisia, vallanhimoisia liikkeitä, jotka pyrkivät kaikin tavoin vaikuttamaan maan politiikkaan, kuten uushelluntailainen Igreja Universal.

Se on hieman toista kuin helluntailaisen kristillisdemokraatin Essayahin puheet joulun alla eduskunnasta. Puhumattakaan Eduskunnan ainoasta muslimista, Nasima Razmyarista (sd), jonka usko ilmenee lähinnä mainintoina henkilöhaastatteluissa.

Silti uskonto ei ole katoamassa mihinkään. Se on säilyttänyt paikkansa valtiopäivien avajaisten ja itsenäisyyspäivän juhlallisuuksissa, joihin kuuluu vapaaehtoinen jumalanpalvelus.

Jääkin nähtäväksi, mihin suuntaan Suomi tässä suhteessa kulkee. Vaihtoehtona on pitäytyä perinteissä tai jatkaa maallistumista Ranskan suuntaan, missä uskonto on tiukasti erotettu kaikista valtiollisista toimista.

Presidentti Niinistön toivotusta voikin pitää päännyökäytyksenä tapakristillisyyden suuntaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat