Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisin selvitys: Lahden kaikki neljä partiota olivat yhtä aikaa vastaanotto­keskuksessa selvittämässä joukkotappelua

Kotimaa
 
HS
Markku Ulander / Lehtikuva
Hennalan vastaanottokeskus sijaitsee armeijan vanhassa kasarmissa.
Hennalan vastaanottokeskus sijaitsee armeijan vanhassa kasarmissa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Marraskuun viidentenä hieman ennen puoltayötä Lahden poliisin kaikki neljä poliisipartiota olivat Hennalan vastaanottokeskuksessa, ja tapauksesta käynnistettiin sisäinen selvitys.

Nyt selvitys on valmis, kertoo Hämeen poliisilaitos tiedotteessaan.

Hieman ennen iltayhtätoista poliisi teki vastaanottokeskukseen normaalin valvontakäynnin. Tuntia myöhemmin poliisi sai keskukseen hälytyksen, jonka mukaan 20–30 turvapaikanhakijaa tappelee.

Vastaanottokeskuksen omat vartijat olivat ottaneet kiinni ja yrittäneet laittaa käsirautoja yhdelle turvapaikanhakijalle. Tuolloin useat kymmenet turvapaikanhakijat olivat ympäröineet vartijat ja paikalla olleen poliisipartion.

Tilanteessa yksi poliiseista on käskyttänyt joukkoa ensin suullisesti, sitten käsin. Tämä ei ollut riittänyt, jolloin poliisi käytti kaasua. Paikalle tuli lisää poliiseja.

Kaksi sivullista altistui kaasulle.

Toiset poliisipartiot pitivät muita turvapaikanhakijoita erossa tilanteesta estämällä heitä tulemasta ulos majoitusrakennuksesta. Tilanne muodostui niin kutsutuksi joukkojenhallintatilanteeksi, ja poliisi joutui sekä uhkaamaan patukan käytöllä että myös käyttämään sitä.

Tilanteessa tarvittiin myös käsirautoja, ja yksi turvapaikanhakija otettiin kiinni.

Kolmatta kertaa poliisi meni Hennalan vastaanottokeskukseen hieman ennen yhtä yöllä, kun turvapaikanhakijoita yritti tunkeutua majoitusrakennuksen toiseen siipeen.

Tuolloin paikalle lähetettiin heti neljä poliisipartiota ja kiinni otettiin kolme turvapaikanhakijaa.

Poliisi onnistui tiedotteen mukaan tehtävissään hyvin. Tilanteista ei ole vireillä esitutkintaa tai -tutkintoja.

Hennalan tapahtumat nousivat julkisuuteen, kun Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtaja Yrjö Suhonen käsitteli tapausta joulukuun alussa blogikirjoituksessaan. Suhonen oli huolissaan suomalaisten poliisien turvallisuudesta etenkin niillä seuduilla, joilla vastaanottokeskukset sijaitsevat kaukana poliisiasemista.

Poliisi on perinteisesti kohdentanut resursseja työvuorosuunnittelussa viikonlopuille. Tämä johtaa Hämeen poliisilaitoksen mukaan siihen, että kuvaillun vastaanottokeskuksen tapauksen kaltaisille tehtäville keskellä viikkoa ei ole ainakaan heti saatavissa riittävää poliisivahvuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat