Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niinistö armahti ensi kertaa törkeistä huumerikoksista tuomittuja – Professori: ”Vaatii presidentiltä uskallusta”

Neljästä tänä vuonna armahdetusta kolme oli saanut rangaistuksensa törkeistä huumerikoksista. Niinistö ei ole aikaisemmin armahtanut yhtä vakaviin rikoksiin syyllistyneitä.

Kotimaa
 
Markus Jokela
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on käyttänyt armahtamismahdollisuutta edeltäjiään säästeliäämmin.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on käyttänyt armahtamismahdollisuutta edeltäjiään säästeliäämmin. Kuva: Markus Jokela
Fakta

Näin armahdusprosessi etenee

 Armahtamisprosessissa oikeusministeriö ottaa vastaan presidentille osoitetut armahdushakemukset ja hankkii tarvittavat selvitykset ja lausunnot presidentin ratkaisun pohjaksi.

 Korkeimmalla oikeudella (KKO) on erityinen rooli armahduskäytännössä. Presidentti ei voi armahtaa ketään, ellei hakemuksesta ole hankittu KKO:n lausuntoa. Hänen ei kuitenkaan tarvitse noudattaa sitä.

 Presidentti voi armahtaa yksittäisen henkilön rikosoikeudellisesta rangaistuksesta joko kumoamalla sen kokonaan tai lieventämällä sitä.

 Presidentti ei kuitenkaan voi vaikuttaa siihen, todetaanko henkilö syylliseksi rikokseen vai ei. Hän ei voi myöskään armahtaa tai vapauttaa ketään verosta, elatusmaksusta tai velkasitoumuksesta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on armahtanut tänä vuonna neljä rikoksista tuomittua henkilöä. Heistä kolme oli saanut tuomionsa törkeistä huumausainerikoksista, käy ilmi HS:n oikeusministeriöltä pyytämistä tiedoista.

Ennen tätä vuotta Niinistö ei ollut armahtanut ketään yhtä vakaviin rikoksiin syyllistyneitä. Armahdettujen joukossa ei ole aikaisemmin hänen presidenttikautensa aikana ollut törkeistä huumausaine-, väkivalta- tai talousrikoksista tuomittuja.

Tänä vuonna armahdettujen määrä on hitusen suurempi kuin minään muuna vuonna Niinistön presidenttikaudella. Hän on armahtanut kolmena aiempana presidenttivuotenaan yhteensä viisi ihmistä: viime vuonna yhden, toissa vuonna kolme ja vuonna 2012 yhden.

Presidentti voi perustuslain suomin valtuuksin armahtaa yksittäisen henkilön rangaistuksesta tai muusta rikosoikeudellisesta seuraamuksesta joko kokonaan tai osittain.

Tänä vuonna Niinistö antoi neljälle armahdusta hakeneelle myönteisen armahduspäätöksen ja 66 hakijalle kielteisen päätöksen. Uusia armahdushakemuksia ei ole enää menossa presidentin ratkaistaviksi joulukuun viimeisinä päivinä.

Yhdessä armahdustapauksessa Niinistö muutti törkeästä huumausainerikoksesta tuomitun kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottoman vankeustuomion ehdolliseksi.

Toinen armahdus koski kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta tuomitun tapausta. Hänet oli määrätty maksamaan rikoshyötynä valtiolle 62 700 euroa, mutta presidentti alensi summan 35 000 euroon.

Kolmannessa tapauksessa Niinistö myönsi vangille pääsyn ehdonalaiseen vapauteen ensi vuoden kesällä. Hänet oli aikoinaan tuomittu kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta, huumausainerikoksesta ja salakuljetuksesta.

Neljäs tapaus on ainoa, jossa Niinistö vapautti rikoksiin syyllistyneen kokonaan vankeusrangaistuksista.

Neljäs armahdettu oli saanut viiden kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen, koska hän oli jättänyt suorittamatta osan aiemmin tuomitusta yhdyskuntapalveluksesta. Armahduspäätös koski myös toista, 60 päivän vankeustuomiota. Mies oli syyllistynyt lukuisiin rikoksiin kuten pahoinpitelyihin, huumausaineen käyttörikokseen, maksuvälinepetokseen, laittomaan uhkaukseen, varkauteen ja vahingontekoon.

Armahduspäätösten syyt jäävät ulkopuolisille epäselviksi, sillä presidentti ei perustele armahdusratkaisujaan.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professorin Kimmo Nuotion mielestä Niinistöltä vaatii uskallusta armahtaa nimenomaan törkeistä huumausainerikoksista tuomittuja, koska ”niistä rikoksista kukaan ei puhu kauniisti”.

”Se osoittaa, etteivät ne ole sellaisia tabuja, joita armahdusmahdollisuuden ei haluta koskevan. Ei ole syytä ajatella, että se koskisi joitakin rikoksia ja joitakin ei”, Nuotio sanoo.

Rikosoikeuden professori arvelee, että armahdusten taustalla voi olla hyvin monenlaisia syitä, jotka liittyvät kohtuullisuuteen.

”Kyse voi olla jollakin tavalla muuttuneista olosuhteista kuten vaikka uskoon tulemisesta, terveydentilasta tai läheisiin liittyvistä asioista. Kysymys ei ole siitä, että sama rikos arvioitaisiin oikeudellisesti uudelleen”, Nuotio sanoo.

Professori Nuotion mielestä Niinistön armahduslinja vaikuttaa edelleen pidättyväiseltä mutta ei ehdottoman kielteiseltä. Nuotiota mietityttää, onko linja hieman pehmentynyt aiempiin vuosiin verrattuna.

”Armahdusten määrä on silti yhä hyvin pieni, eivätkä armahdukset ole kovin dramaattisia. Ne ovat pääosin lievennyksiä rangaistuksiin”, hän huomauttaa.

Aiempina vuosina Niinistö on armahtanut muun muassa rattijuopumukseen syyllistyneen ja maksamattomista sakoista vankilaan tuomitun.

Lisäksi hän on palauttanut iäkkään miehen kersantin arvon, jonka mies oli menettänyt sotaoikeudessa vuonna 1948. Tuolloin mies oli jäänyt palaamatta lomalta palvelukseen ja syyllistynyt kavalluksiin sekä käyttänyt päihteitä.

Niinistön edeltäjät armahtivat selvästi nykyistä presidenttiä enemmän ihmisiä. Tarja Halonen ja Martti Ahtisaari käyttivät armahtamisoikeuttaan enimmillään yli 30 kertaa vuodessa ja Mauno Koivisto yli 70 kertaa vuodessa.

Aiemmat presidentit tekivät myös selvästi enemmän kielteisiä päätöksiä armahdushakemuksiin, sillä hakemuksia tuli tuolloin tuntuvasti nykyistä enemmän.

Armahdusten ja hakemusten määrää ovat vähentäneet osaltaan lainsäädännön muutokset. Syksyyn 2006 asti elinkautisesta vankeudesta saattoi vapautua vain presidentin armahduksella. Lainmuutoksen jälkeen selvän valtaosan vapauttamisratkaisuista on tehnyt Helsingin hovioikeus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat