Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maakunnat taistelevat lentoliikenteestä – Lappeenranta ostaa aseman Finavialta

Myös muut kunnat yrittävät pitää hiljentyviä kenttiä hengissä. Etelä-Karjalan valttina on Pietarin talousalue.

Kotimaa
 
Juha Metso
Lappeenrannan lentokentällä oli tiistaina hiljaista. Ryanairin viimeinen reittilento lähti 21. lokakuuta.
Lappeenrannan lentokentällä oli tiistaina hiljaista. Ryanairin viimeinen reittilento lähti 21. lokakuuta. Kuva: Juha Metso
Fakta

Paljon pieniä kenttiä

 Finavia hallinnoi 24:ää lentoasemaa.

 Suomen lentostrategiassa ei ole vaatimusta matkustajamääristä, joihin kenttien täytyy yltää. Finavia on kuitenkin väläytellyt 300 000 vuosimatkustajan rajaa.

 Marraskuuhun mennessä määrään ylsivät Helsinki-Vantaa, Oulu, Rovaniemi ja Tampere. Turku ja Vaasa saattavat ylittää rajan joulukuun aikana.

 Lentoliikenteen muutosta kuvaa se, että 1980-luvulla Lappeenrannasta lensi viisi päivittäistä vuoroa Helsinkiin. Nyt vuoroja ei kulje ainuttakaan.

Lappeenranta

Maakuntakeskuksissa on ryhdytty toimiin paikallisten lentokenttien puolesta.

Ennen joulua Pori ilmoitti tukevansa ensi vuonna lentoyhtiö Airest AS:ää 600 000 eurolla, koska yhtiö aloittaa helmikuussa reittilennot Porista Helsinkiin. Savonlinna rahoittaa niin ikään Helsinkiin lentävää Budapest Aircraft Serviceä enintään miljoonalla eurolla vuodessa.

Rahoituspäätösten taustalla on huoli tulevasta. Valtionyhtiö Finavia voi lakkauttaa kentän, jos sinne ei kulje säännöllistä reittiliikennettä.

Lappeenrannassa ongelmaan tartuttiin tiistaina toisella tavalla. Kaupunki ja Etelä-Karjalan liitto vahvistivat ostavansa Lappeenrannan lentokentän Finavialta 820 000 eurolla.

Omistus vaihtuu virallisesti vuodenvaihteessa. Lentoliiketoiminnasta vastaa sitä varten perustettu samojen toimijoiden omistama osakeyhtiö.

”Meidän elinkeinoelämämme ja matkailutoimijamme tarvitsevat tämän lentokentän. Uskomme silti myös kentän tulevaisuuteen. Mediassa on epäilty, onko lentoaseman osto vain pyrähdys. Tämä on pikemmin vahva lentoonlähtö, joka toimii esimerkkinä myös muulle Suomelle”, sanoo kansanedustaja ja Saimaan lentoasemasäätiön hallituksen puheenjohtaja Anneli Kiljunen (sd).

Yksikään lentoyhtiö ei järjestä tällä hetkellä Lappeenrantaan säännöllistä reittiyhteyttä. Säätiön toimitusjohtajan ja Lappeenrannan strategia- ja rahoitusjohtajan Olli Naukkarisen mukaan neuvotteluja on kuitenkin käynnissä useiden lentoyhtiöiden kanssa.

”Aiomme erottautua Finaviasta tekemällä kulurakenteesta joustavamman. Kentästä tulee osa kaupungin infrastruktuuria. Tämä on vähän yksinkertaistava esimerkki, mutta tarvittaessa lentokentän kalustoa voitaisiin käyttää vaikkapa katujen auraukseen”, Naukkarinen sanoo.

Kentän alkuvuosien toiminnalle haetaan lisäksi miljoonan euron valtion tukea.

Finavian toimitusjohtajan Kari Savolaisen mukaan Lappeenrannassa tehty kauppa toimii hyvänä esimerkkinä siitä, miten kentän omistuksen siirto tapahtuu. Hänen mukaansa sama konsepti ei kuitenkaan istu suoraan muihin maakuntakenttiin.

”Täytyy muistaa, että Lappeenrannan lähellä on Suomen kokoinen talousalue, joten siinä mielessä täällä on monia muita paremmat edellytykset kannattavalle toiminnalle”, hän sanoo.

Alustavia keskusteluja on käyty myös muiden maakuntakenttien omistusjärjestelyistä, kertoo liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk).

”Muutamia tahoja on ollut yhteydessä ministeriöön kahdesta eri kentästä. Kyse on kuitenkin ollut hyvin alustavista tiedusteluista”, hän sanoo.

Siitä ei ole tietoa, mihin kenttiin tai kaupunkeihin Berner viittaa. Toinen voi olla Varkauden kenttä, jonka ylläpidosta Finavia luopuu vuodenvaihteessa.

Varkauden kaupunki ja Joroisten kunta ovat lähettäneet ministeriöihin vetoomuksen päätöksen pyörtämisestä, mutta näillä näkymin Varkaus on vuonna 2016 valvomaton lentopaikka.

Maakuntakenttien tulevaisuus nousi julkiseen keskusteluun jo maanantaina, kun Maaseudun Tulevaisuus uutisoi sisäministeriön asetusluonnoksesta, joka tekisi Helsinki-Vantaasta Suomen ainoan kansainvälisen lentoaseman.

Uutisen mukaan muista lentokentistä tulisi tällöin lentopaikkoja, joilla ei tarvitsisi ylläpitää lennonvarmistusta tai huolintaa. Savolaisen mukaan kyseessä on väärinkäsitys.

”Finavian lentoasemat tulevat olemaan jatkossakin sellaisia, että kansainvälinen liikenne on mahdollista.”

”Asetustekstissä lentopaikka-termiä käytettiin eri merkityksessä kuin ilmailulaissa. Kyse oli rajavalvontaan liittyvistä asioista”, Savolainen kertoo.

Juha Metso
Ministeri Anne Berner (kesk) valvoo, kun Saimaan lentoasemasäätiön Olli Naukkarinen ja Finavian Kari Savolainen allekirjoittavat sopimuksia.
Ministeri Anne Berner (kesk) valvoo, kun Saimaan lentoasemasäätiön Olli Naukkarinen ja Finavian Kari Savolainen allekirjoittavat sopimuksia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat