Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aiempaa useampi haki influenssarokotuksen – moni kunta suosittelee iäkkäille myös pneumokokkirokotusta

Influenssaa vastaan on ottanut rokotuksen jo yli 700 000 ihmistä. Joukko on suurin vuosikausiin.

Kotimaa
 
Juha Metso
THL tilasi täksi talveksi 1,3 miljoonaa annosta influenssarokotetta, hieman enemmän kuin viime vuosina.
THL tilasi täksi talveksi 1,3 miljoonaa annosta influenssarokotetta, hieman enemmän kuin viime vuosina. Kuva: Juha Metso

Liikkeellä on kolme influenssavirusta

 Influenssan aiheuttaa virus. Suomessa liikkuu nyt kolme influenssavirusta, kaksi eri A-virusta ja B-virus. Liikkeellä on myös useita flunssan eli tavallisen nuhakuumeen aiheuttajia.

 Influenssan oireet ovat rajummat kuin tavallisen flunssan. Sen jälkeen tulee myös herkemmin jälkitauteja kuten poskiontelotulehduksia, korvatulehduksia tai keuhkokuumeita.

 Jälkitautina tullut keuhkokuume voi osoittautua kohtalokkaaksi varsinkin ikäihmisille. Esimerkiksi viime tammikuussa Euroopassa oli useita viikkoja, jolloin ihmisiä kuoli influenssan takia tavallista enemmän.

Talven influenssaa vastaan on otettu rokotuksia aktiivisemmin kuin vuosiin, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) seuranta. Rokotuksia on annettu runsaalle 700 000 ihmiselle, kun viime vuosina on jääty selvästi sen alle.

Varsinkin alle kolmevuotiaita lapsia on rokotettu toistaiseksi enemmän kuin viime vuosina. Alle kolmevuotiaille on ollut käytössä ensi kertaa myös nenäsuihkeena annettava rokote, mutta perinteinen pistos on osoittautunut toistaiseksi suositummaksi.

THL tilasi täksi talveksi 1,3 miljoonaa annosta influenssarokotetta, hieman enemmän kuin viime vuosina. Jo joulukuun alussa THL kertoi, että rokotteet ovat loppuneet sen varastoista, ja kehotti sairaala-apteekkeja, terveyskeskuksia sekä lääkekeskuksia siirtämään niitä toisilleen.

Viime talvena tilanne oli toisenlainen. 1,2 miljoonasta rokoteannoksesta jäi THL:lle lähes 100 000. Lisäksi terveyskeskukset tuhosivat runsaat 100 000 käyttämättä jäänyttä annosta.

Terveyskeskukset aloittivat influenssarokotukset pääosin marraskuussa. Niitä voi jatkaa niin kauan kunnes talven influenssa on ehtinyt paikkakunnalla epidemiaksi. Suoja tautia vastaan kehittyy parissa viikossa.

Epidemia-aika ei ole alkanut vielä, mutta eri puolilla maata on jo havaintoja influenssaviruksista.

Osa terveyskeskuksista on kehottanut varttuneita kuntalaisia hankkimaan influenssarokotuksen ohella pneumokokkirokotteen.

Influenssarokotteen terveyskeskukset antavat ilmaiseksi ja jotkut kunnat tarjoavat myös pneumokokkirokotteen ilmaiseksi riskiryhmille. Toiset taas antavat lääkemääräyksen, jolla rokote ostetaan itse apteekista (40–90 euroa) ja pistetään terveyskeskuksessa.

Tavoite on ehkäistä keuhkokuumeita, joita tulee ikäihmisille influenssa jälkeen herkemmin kuin nuorille. Se voi vaatia sairaalahoitoa ja johtaa kuolemaan. Tällainen ylikuolleisuus on satoja ihmisiä vuosittain.

”Rokote ei tehoa kaikkiin keuhkokuumeen aiheuttajiin”, muistuttaa THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.

”Keuhkokuumeita aiheuttavat monet virukset ja bakteerit. Jo pneumokokkibakteerin alatyyppejä on yli 90, eivätkä rokotteet suojaa kaikilta niiltä.”

Rokote tehoaa vain osaan pneumokokeista. THL on laskenut, että esimerkiksi 13 eri pneumokokkityyppiä ehkäisevä rokote vähentäisi yhden yli 65-vuotiaiden keuhkokuumeen 20:sta.

Yhden sairauden estämiseksi pitäisi rokottaa noin 2 000 yli 65-vuotiasta.

Se tulisi kalliiksi, vaikka ei keuhkokuumeen hoitaminenkaan ole edullista. Huomattavasti halvemmalla päästäisiin, jos kaikki 65 vuotta täyttäneet kävisivät hakemassa influenssarokotteen, jonka he saavat ilmaiseksi.

Pikkulapsia on rokotettu pneumokokkia vastaan vuodesta 2010. Sen jälkeen osa yleisimmistä pneumokokeista on häviämässä väestöstä, ja näin aikuisetkin saavat suojaa lasten rokottamisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat