Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisin selvitys: Lahden kaikki partiot olivat selvittämässä vastaanottokeskuksen joukkotappelua

Poliiseja ei ole ainakaan arkisin tarpeeksi, mikäli vastaanottokeskuksessa syntyy suuri joukkotappelu.

Kotimaa
 
HS
Markku Ulander / LEHTIKUVA
Irakilaisia turvapaikanhakijoita Lahdessa Hennalan entiseen varuskuntaan avatussa vastaanottokeskuksessa 25. syyskuuta 2015.
Irakilaisia turvapaikanhakijoita Lahdessa Hennalan entiseen varuskuntaan avatussa vastaanottokeskuksessa 25. syyskuuta 2015. Kuva: Markku Ulander / LEHTIKUVA

Marraskuun viidentenä hieman ennen puoltayötä Lahden poliisin kaikki neljä poliisipartiota olivat Hennalan vastaanottokeskuksessa, missä oli käynnissä joukkotappelu.

Tapauksesta käynnistettiin sisäinen selvitys. Nyt selvitys on valmis, kertoo Hämeen poliisilaitos tiedotteessaan.

Samana yönä, vain noin tuntia aiemmin poliisi oli tehnyt vastaanottokeskukseen normaalin valvontakäynnin. Vielä silloin tilanne oli ollut rauhallinen. Meni tunti, ja poliisi sai keskukseen hälytyksen, jonka mukaan 20–30 turvapaikanhakijaa tappelee.

Vastaanottokeskuksen omat vartijat olivat ottaneet kiinni yhden turvapaikanhakijan ja yrittäneet laittaa hänelle käsirautoja. Tuolloin useat kymmenet turvapaikanhakijat olivat ympäröineet vartijat ja paikalla olleen poliisipartion.

Tilanteessa yksi poliiseista oli käskyttänyt joukkoa ensin suullisesti, sitten käsin. Tämä ei riittänyt, jolloin poliisi käytti kaasua. Paikalle tuli lisää poliiseja. Kaksi sivullista altistui kaasulle.

Toiset poliisipartiot pitivät muita turvapaikanhakijoita erossa tilanteesta estämällä heitä tulemasta ulos majoitusrakennuksesta. Tilanne muodostui niin kutsutuksi joukkojenhallintatilanteeksi, ja poliisi joutui sekä uhkaamaan patukan käytöllä että myös käyttämään sitä.

Tilanteessa tarvittiin myös käsirautoja. Yksi turvapaikanhakija otettiin kiinni.

Kolmatta kertaa poliisi meni Hennalan vastaanottokeskukseen hieman ennen yhtä yöllä, kun joukko turvapaikanhakijoita yritti tunkeutua majoitusrakennuksen toiseen siipeen. Tuolloin paikalle lähetettiin heti neljä poliisipartiota. Kiinni otettiin kolme turvapaikanhakijaa.

Poliisi onnistui tiedotteen mukaan tehtävissään hyvin. Tilanteista ei ole vireillä esitutkintaa tai -tutkintoja.

Hennalan tapahtumat nousivat julkisuuteen, kun Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtaja Yrjö Suhonen käsitteli tapausta joulukuun alussa blogikirjoituksessaan. Suhonen oli huolissaan suomalaisten poliisien turvallisuudesta etenkin seuduilla, joilla vastaanottokeskukset sijaitsevat kaukana poliisiasemista.

Poliisi on perinteisesti kohdentanut resursseja työvuorosuunnittelussa viikonlopuille. Tämä johtaa Hämeen poliisilaitoksen mukaan siihen, että vastaanottokeskuksessa sattuneen tappelun kaltaisiin tehtäviin ei ole ainakaan heti saatavissa riittävästi poliiseja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat