Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kontio lähti kyntämään väylää Perämerelle

Pohjoisen Itämeren öljyntorjuntaan erikoistunut murtaja vie torjuntaan tarvittavat välineet mennessään Ouluun.

Kotimaa
 
Jäänsärkijä Kontio lähti merelle
Jäänsärkijä Kontio lähti merelle
Talvikausi alkoi toden teolla tiistai-iltana, kun ensimmäinen Suomen jäänsärkijöistä lähti Helsingin Katajanokalta kohti Perämerta. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS

Jäänmurtaja Kontio ja sen 21 miehistön jäsentä lähtivät tiistaina illansuussa purjehtimaan kohti Perämerta. Alkutalven lauhat säätilat vaihtuivat pakkasiin, ja Kontio pääsi avustamaan liikennettä lähes totuttuun aikaan.

Kontio murtaa aluksi Tornion, Kemin ja Oulun väylillä. Liikennerajoitukset tulevat näillä alueilla voimaan jo tämän viikon lauantaina.

”Riippuu talvesta, mutta oma veikkaukseni on, että Kontio palaa vasta toukokuussa tänne”, Kontion sisaraluksen, jäänmurtaja Otson perämies Ville Suni totesi ennen Kontion lähtöä.

”Miehistö on aina aluksella 20 päivää kerrallaan, minkä jälkeen on kymmenen päivän vapaa.” Kun jäätä on ja avustettavia aluksia, aika ei Sunin mukaan pääse tulemaan pitkäksi.

Aivan toimettomana Kontio ei ole jäättömänä aikanakaan. Vuodesta 2010 aluksella on ollut keskeinen rooli Euroopan meriturvallisuusjärjestön EMSA:n (European Maritime Safety Agency) öljyntorjuntasuunnitelmassa.

Neljästi vuodessa jäänmurtaja osallistuu EMSA:n harjoituksiin. Alus on valmiustilassa myös talven aikana. Torjuntakalusto lähti tiistaina murtajan matkaan kohti Oulua, josta se katastrofin mahdollisesti sattuessa saa varusteet nopeasti mukaansa.

Murtajilla on omat verstaat, joissa työskennellään ja huolletaan alusten mekaniikkaa ja osia myös niiden seisoessa satamissa.

”Jäänmurtajilla täytyy olla kyky korjata omia vaurioitaan”, viestintäpäällikkö Eero Hokkanen murtajien omistajayhtiö Arctia Shippingistä totesi tiistaina ennen Kontion lähtöä.

Ennen Kontiota satamajäänmurtaja Ahto ehti jo joulukuun puolivälissä aloittaa työt Torniossa. Hinaaja m/s Jääsalo siirtyi samalla Kemiin, jossa se avustaa laivoja talvikauden ajan.

Kalle Koponen / HS
Jäänmurtaja Kontio lähti tiistaina illansuussa jäänmurtotöihin Perämerelle Helsingin Katajanokalta.
Jäänmurtaja Kontio lähti tiistaina illansuussa jäänmurtotöihin Perämerelle Helsingin Katajanokalta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat