Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tällaisissa tapauksissa asianajajasta voi olla hyötyä avioeroriidoissa

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Kiista omaisuuden osituksesta

Kuka jää asumaan yhteiseen asuntoon, entä kuka saa auton? Kumpi tahansa puoliso voi vaatia avioeron tultua vireille käräjäoikeudessa, että toimitetaan omaisuuden jako eli ositus. Joskus ositukseen liittyy kiistaa. Esimerkiksi asunnon tai kesämökin arvosta voi olla erimielisyyttä tai siitä, miten omaisuus jaetaan.

Avioehtosopimukseen liittyy riitaa

Avioehtosopimuksestakin voidaan kiistellä erossa. Tavallisimmin avioehtosopimuksessa sovitaan, ettei kummallakaan puolisolla ole avio-oikeutta toisen omaisuuteen. Avioehtosopimusta voidaan silti sovitella, jos avioehtosopimuksen noudattaminen johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen. Tällainen voi olla esimerkiksi tilanne, jossa varattomampi osapuoli on hoitanut pitkään kotona pariskunnan lapsia. Tuomioistuimen määräämällä pesänjakajalla on oikeus sovitella osituksessa avioehtosopimusta.

Avioliitto on jäänyt lyhyeksi

Omaisuuden ositusta voidaan sovitella esimerkiksi tilanteissa, joissa avioliitto on kestänyt hyvin lyhyen ajan kuten alle vuoden. Siihen voi liittyä erimielisyyksiä.

Harkinta-ajan asumisen kuluista on riitaa

Toisinaan eroamassa olevan pariskunnan toinen osapuoli muuttaa ennen lopullista avioeroa pois yhteisestä asunnosta ja maksaa ennen omaisuuden ositusta korkeaa vuokraa toisen asuessa edullisemmin parin yhteisessä asunnossa. Joskus tällaisissa tapauksissa kustannusten jakamisesta tulee riitaa.

Riidat lasten huollosta, tapaamisista ja elatuksesta

Lapsiin liittyvät riidat ovat erossa tavallisia. Ennen asianajajaan turvautumista eroavilla tai eroa harkitsevilla lapsiperheillä on mahdollisuus hakea apua oman kunnan tarjoamasta perheasioiden sovittelusta, jos kiistan sopiminen ei onnistu puolisoiden kesken tai yrittää päästä sopuun lastenvalvojan avustuksella. Perheasioiden sovittelu on vapaaehtoista ja siihen voivat hakeutua myös avoparit ja rekisteröidyn parisuhteen osapuolet.

Miten tulee toimia?

Jos omaisuuden osituksesta on riitaa, sovittelua voi ensin yrittää puolisoiden kesken. Jos sopua ei synny, puolisot voivat hankkia omat asianajajansa hoitamaan asiaa tuomioistuimen ulkopuolella.

Jos tämäkään ei johda ratkaisuun, kumpi tahansa puoliso voi avioeron tultua vireille hakea käräjäoikeudelta pesänjakajaa, joka toimittaa omaisuuden osituksen.

Rekisteröidystä parisuhteesta eroaminen muistuttaa avioeroa. Siinäkin voidaan hakea pesänjakajaa. Pesänjakajan ratkaisuun voi hakea muutosta käräjäoikeudesta nostamalla osituksen moitekanteen.

Jos riita koskee lapsen huoltoa, tapaamisoikeutta tai lapsen elatusta, puolisoiden olisi hyvä ensin itse tai omien avustajiensa avulla – jotka voivat olla asianajajia – yrittää päästä sopimukseen. Jos sopua ei synny, ratkaisu on tehtävä tuomioistuimessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat