Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HYKSin hoitoon tyytymätön potilas ei saanut oikeudelta lupaa borrelioosihoitoon Saksassa

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan potilas oli saanut Suomessa lääketieteellisesti perusteltua hoitoa. Potilas vetosi siihen, että saksalaisella klinikalla hän olisi saanut sellaista hoitoa, jota Suomessa ei voi saada.

Kotimaa
 
Marja Airio / Lehtikuva
Punkit levittävät borrelioosia.
Punkit levittävät borrelioosia. Kuva: Marja Airio / Lehtikuva

Hoitoonsa tyytymättömällä potilaalla ei ollut oikeutta päästä Saksaan saamaan erilaista hoitoa mahdolliseen borrelioosiinsa. Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) vuosikirjapäätöksen mukaan potilasta oli tutkittu ja hoidettu keskussairaalassa lääketieteellisesti perustelluin menetelmin, joten hänelle ei enää tarvinnut maksaa hoitoa saksalaisella klinikalla.

Potilas oli vakuuttunut siitä, että hänellä on borrelioosi, vaikka häneltä ei sitä Suomessa löydetty. Potilas kävi myös Saksassa testeissä. Borrelioosiin erikoistunut klinikka ei todennut borrelioosia, mutta havaitsi viitteitä aiemmasta keuhkoklamydiasta ja mykoplasmasta.

Potilas haki Kansaneläkelaitokselta (Kela) ennakkolupaa hakeutua hoitoon saksalaiselle klinikalle. Kela ei myöntänyt lupaa, sillä sen mielestä selvää osoitusta borrelioosista ei ole eikä hoidon tarve siten ole lääketieteellisesti perusteltua.

Helsingin hallinto-oikeus piti voimassa Kelan kielteisen päätöksen, ja nyt myös KHO päätyi samalle kannalle.

Potilas vetosi oikeudessa siihen, että lausunnon antanut Helsingin yliopistollinen keskussairaala HYKS oli esteellinen arvioimaan omaa toimintaansa, koska se oli hoitanut häntä. Potilaan mukaan saksalaisella klinikalla hän voisi saada sellaista antibioottiyhdistelmää, jota Suomessa ei ole mahdollista saada.

Potilas myös korosti, että borrelioosin diagnosoiminen on vaikeaa. Saksassa siihen on kuitenkin paremmat mahdollisuudet, sillä klinikka on erikoistunut juuri borrelioosiin.

Kela puolestaan painotti, että Suomen lainsäädännön perusteella sairaanhoitopiiri on se taho, joka arvioi potilaan hoidon tarpeen. Jos julkinen terveydenhuolto ei arvioi hoidon olevan lääketieteellisesti perusteltua, sillä ei ole velvollisuutta antaa hoitoa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri puolestaan totesi, että potilaan esittämät antibioottihoitojen yhdistelmät, malarian hoitoon käytettyjen lääkkeiden käyttö taikka lisäravinteet eivät ole lääketieteelliseen tutkimukseen perustuvia ja yleisesti hyväksyttyjä hoitomuotoja.

KHO viittasi päätöksessään terveydenhuoltolakiin, jonka mukaan potilaalle on annettava ennakkolupa hakeutua hoitoon muualle Eurooppaan, jos hoitoa ei voida järjestää säädetyssä enimmäisajassa. Kustannukset maksaa silloin sairaanhoitopiirin kuntayhtymä.

Asiassa on otettava huomioon myös Euroopan unionin säännökset. KHO kuitenkin totesi, että EU-tuomioistuimen oikeuskäytännössä on jätetty jäsenvaltioiden omaan harkintaan, millaiset hoitomuodot tulevat korvattaviksi.

KHO korosti, että tässä tapauksessa sen paremmin Saksassa kuin Suomessakaan potilaan ei ole voitu varmuudella osoittaa sairastavan borrelioosia.

Keskeinen erimielisyys koski KHO:n mukaan sitä, voidaanko potilaan pyytämiä hoitoja pitää tavanomaisina hoitoina, joita on tutkittu riittävästi ja jotka on todettu päteväksi kansainvälisessä lääketieteessä. Saamiensa lausuntojen perusteella KHO päätyi siihen, että näin ei ole.

KHO katsoi siten, että potilasta on Suomessa tutkittu ja hoidettu lääketieteellisesti perustelluin menetelmin. Potilaan ehdottamien hoitojen antaminen ei ole perusteltua. Tämän takia potilas ei saa ennakkolupaa hoitaa epäilemäänsä sairautta saksalaisella klinikalla.

KHO:n yksimielisen päätöksen tekivät hallintoneuvokset Anne E. Niemi, Sakari Vanhala, Alice Guimaraes-Purokoski, Outi Suviranta ja Heikki Harjula.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat