Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kissalauma tuhosi asunnon – vuokralaiset joutuvat maksamaan korvaukset

Noin 30 kissaa tuhosi asunnon remonttikuntoon. Hovioikeus määräsi vuokralaiset maksamaan 13 000 euron korvaukset.

Kotimaa
 

Kymmenien kissojen pitäminen vuokra-asunnossa tuli kalliiksi torniolaiselle pariskunnalle. Kissat ehtivät vuosien kuluessa tuhota asunnon perusteelliseen remonttikuntoon, joten vuokralaiset joutuvat maksamaan asunnon omistajille 13 000 euron korvaukset.

Rovaniemen hovioikeus määräsi vuokralaiset myös maksamaan vahingonteosta 60 päiväsakkoa, eli molemmat saivat 360 euron sakot. Kemi-Tornion käräjäoikeus oli tuominnut molemmat 60 päivän ehdolliseen vankeuteen, mutta hovioikeus lievensi rangaistusta.

Pariskunta oli muuttanut vuokra-asuntoon vuonna 2004. Jo silloin heillä oli useita kissoja.

Vuosien mittaan kissojen määrä pääsi ryöstäytymään käsistä. Osasyynä tähän olivat molempien huono terveys ja sairaalajaksot, pariskunta kertoi.

Todistajan mukaan kissoja oli pahimmillaan kolmisenkymmentä.

Vuokralaiset kiistivät syytteet. 1970-luvulla valmistunut talo oli heidän mielestään huonokuntoinen jo silloin, kun he muuttivat siihen. Tätä osoitti heidän mukaansa alhainen vuokrakin, 220 euroa kuussa.

Parin mukaan he yrittivät vähentää kissojen määrää muun muassa laittamalla ilmoituksia lehtiin. Kissat olivat heille kuitenkin kuin lapsia, joten he tahtoivat niille hyvät kodit.

Terveystarkastaja tarkasti talon kolme kertaa. Kahdella ensimmäisellä kerralla vuokralaisten kanssa keskusteltiin tarpeesta vähentää kissojen määrää. Kolmas tarkastus oli sen jälkeen, kun vuokralaiset olivat muuttaneet pois. Tarkastajan mukaan asunto ei silloin enää soveltunut asuttavaksi, vaan vaati perusteellisen siivouksen ja pintojen uusimisen.

Asunnon omistaja kertoi saaneensa tiedon kissojen aiheuttamasta vahingosta vasta, kun terveystarkastaja oli ottanut yhteyttä vuonna 2011. Silloin kissat olivat raapineet ikkunanpielet ja purreet sähköjohtoja. Talossa oli ollut eläinten ulostetta, ja sisällä oli haissut vahva ammoniakin haju.

Talo jouduttiin siivoamaan kauttaaltaan. Virtsanhajun poistamiseksi taloon tehtiin myös otsonointi, mutta siitä huolimatta haju pysyi. Hajusta päästään eroon vasta perusteellisella pintojen vaihtamisella.

Tuhoja arvioinut kirvesmies kertoi, että kun hän ensimmäisen kerran meni taloon, vastaan tuli heti nenää polttava ulosteen ja virtsan haju. Virtsa oli todennäköisesti imeytynyt lattiaan, kattoon ja seiniin sekä sähkölaitteisiin.

Omistajat vaativat lähes 60 000 euron korvauksia remonttikuluista. Oikeuden mukaan korvausvastuu pitää rajata kuitenkin siihen, missä kunnossa asunto olisi, kun otetaan huomioon sen ikä ja normaali kuluminen. Siitä ei ollut näyttöä, että vahinko olisi ulottunut rakenteisiin ja eristeisiin.

Oikeus kuitenkin totesi, että pienelle asunnolle aiheutuu merkittävä rasitus noin 30 eläimestä. Tämän olisi pitänyt tulla selväksi vuokralaisille viimeistään terveystarkastajan ensimmäisen käynnin jälkeen.

Oikeuden mukaan vuokralaiset suhtautuivat vähättelevästi vuokraisäntien omaisuuteen. Vahinko oli tuntuva, ja se tuli pitkän ajan kuluessa. Näiden seikkojen täytyy näkyä myös rangaistuksessa.

Oikeuden mielestä kyse ei kuitenkaan ollut törkeästä teosta, kuten syyttäjä oli väittänyt. Oikeus totesi, ettei pariskunnan tarkoituksena ollut aiheuttaa vahinkoa, vaan teko johtui piittaamattomuudesta.

Hovioikeus lievensi rangaistusta, koska pariskunta ei aiheuttanut vahinkoa muille ihmisille, vaan lähinnä itselleen. Osasyynä rikokseen oli parin heikko terveydentila.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat