Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Supon päälliköksi yhdeksän hakijaa – joukossa nykyinen johtotroikka

Kotimaa
 
Lehtikuva ja Tuomas Selänne
Olli Kolstela (vas.), Antti Pelttari ja Petri Knape
Olli Kolstela (vas.), Antti Pelttari ja Petri Knape Kuva: Lehtikuva ja Tuomas Selänne
Tästä on kyse

Supon päällikkö valitaan viideksi vuodeksi

 Supon päällikön virka täytetään viiden vuoden määräajaksi vuosille 2016–2020.

 Supon päällikkönä on toiminut vuodesta 2011 Antti Pelttari.

 Pelttari sijaisti kansainvälisiin tehtäviin lähtenyttä Ilkka Salmea.

 Ilkka Salmi työskenteli päällikkönä 2007–2011.

 Ennen Salmea Supoa johtivat Seppo Nevala ja Eero Kekomäki.

 Hiljattain eläköitynyt eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen johti Supoa 1978–1990.

Suojelupoliisin päällikön virkaa tavoittelee talon nykyinen johtokolmikko eli päällikkö Antti Pelttari ja apulaispäälliköt Petri Knape ja Olli Kolstela.

Oikeustieteen kandidaatti Antti Pelttari, 50, on toiminut Supon määräaikaisena päällikkönä vuodesta 2011. Silloinen päällikkö Ilkka Salmi lähti tuolloin EU:n tilannekeskuksen johtajaksi Brysseliin. Joulukuun alussa selvisi, ettei Salmi enää palaa Supon johtoon, sillä hänet nimitettiin EU:n komission turvallisuusjohtajaksi.

Ennen Supoa Pelttari oli silloisen sisäministerin Anne Holmlundin (kok) poliittinen valtiosihteeri. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa valiokuntaneuvoksena eduskunnassa.

Supon strateginen apulaispäällikkö Petri Knape, 52, tuli Supon palvelukseen vuonna 1998. Sitä ennen hän työskennellyt muun muassa keskusrikospoliisissa ja Interpolissa Lyonissa. Koulutukseltaan Knape on oikeustieteen kandidaatti.

Hallintotieteiden maisteri Olli Kolstela, 58, on työskennellyt Supon apulaispäällikkönä viiden vuoden ajan. Hän vastaa operatiivisesta toiminnasta.

Ennen Supoa Kolstela työskenteli yli kymmenen vuotta keskusrikospoliisissa. Myös Kolstelalla on kokemusta kansainvälisistä tehtävistä. Hän oli muun muassa parin vuoden ajan Suomen poliisin yhdysmies Europolissa. Poliisiuransa Kolstela aloitti Espoon poliisissa.

Kaikkiaan hakijoita virkaan oli yhdeksän. Supon päällikön virkaa ovat hakeneet myös Hämeenlinnan vankilan johtaja, oikeustieteen ja kasvatustieteen maisteri Samuli Laulumaa ja oikeustieteen kandidaatti Marko Latja.

Hakijoista neljä ei täytä kelpoisuusehtoja. He olivat filosofian lisensiaatti Katariina Juhola, soitinrakentaja-artesaani Eero Ristilä ja filosofian ylioppilas Aki Sukkela ja Ville Takio.

Supon päällikön nimittää valtioneuvosto.

Supossa on noin 230 työntekijää. Heistä puolet on poliisitaustaisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat