Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilän hallitus joutui historian tuomiolle poikkeuksellisen nopeasti

Jos maan asiat ovat vuoden päästä yhtä huonolla tolalla kuin nyt, pääministeri Juha Sipilän hallituksen peli on pelattu, kirjoittaa HS:n Kuukausiliitteen toimittaja Unto Hämäläinen.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Pääministeri Juha Sipilä (kesk), ulkoministeri Timo Soini (ps) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ovat joutuneet hallituksessa vaikeiden haasteiden eteen.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk), ulkoministeri Timo Soini (ps) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ovat joutuneet hallituksessa vaikeiden haasteiden eteen. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Päättyvä vuosi on koetellut suomalaisten luottamusta hallitukseen. Pääministeri Alexander Stubbin (kok) johtama sinipunahallitus kärsi raskaan vaalitappion huhtikuussa pidetyissä eduskuntavaaleissa, ja keskusta kipusi oppositiosta suurimmaksi puolueeksi.

Toukokuun lopulla valta vaihtui. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä nousi uudeksi pääministeriksi, ja Timo Soini vei perussuomalaiset ensimmäisen kerran hallitukseen. Sdp joutui oppositioon, koska se oli hävinnyt vaalit ja jäänyt neljänneksi puolueeksi.

Artikkeliin liittyvät

Vallanvaihdosta on kulunut seitsemän kuukautta. Sipilän hallitus on vääntänyt voimakkaasti rattia, mutta Suomi ei ole kääntynyt haluttuun suuntaan. Silti hallitus vakuuttaa jatkavansa entisellä linjallaan. Pääministeri sanoo tavoittelevansa yhteiskuntasopimusta, joka on kaatunut monta kertaa.

Nykyinen hallitus on yhdestoista hallitus, jonka toimintaa seuraan politiikan toimittajana. Yksikään hallitus ei ole lopettaessaan ollut suosittu. Aina on sanottu, että tämä hallitus on historian huonoin hallitus. Moniin edeltäjiinsä verrattuna Sipilän hallitus on kuitenkin joutunut historian tuomiolle poikkeuksellisen nopeasti.

Eilen keskiviikkona julkistettiin jo toinen mielipidemittaus, jonka mukaan Sdp on Suomen suurin puolue. Gallup kertoo, että kansalaisten mielissä kuplii voimakas protesti hallitusta kohtaan.

Tässä on aineksia poliittiseen kriisiin, mutta sitä ei nyt saisi tulla. Suomi on niin pieni maa, ettemme kestä kolmea suurta kriisiä yhtä aikaa.

Talouskriisi meillä jo on perintönä edellisten hallitusten kausilta. Nykyisen hallituksen aikana olemme saaneet niskoillemme myös pakolaiskriisin. Se ei ole nykyisen hallituksen eikä sen edeltäjien syytä. Pakolaiskriisissä hallitus pystyy – parhaimmillaankin – vain hoitamaan Suomen päälle kaatuvia asioita.

On historian julmaa leikkiä, että kovimman poliittisen vastuun pakolaiskriisin hoitamisesta joutuu kantamaan perussuomalainen puolue, jonka nousua aikanaan siivitti nuiva linja maahanmuuttajia kohtaan. Heitä oli vielä silloin kovin vähän.

Perussuomalaiset joutuvat kokemaan saman kohtalon, jonka niin sanotut vanhat puolueet ovat kokeneet monta kertaa. Oppositiossa on mahdollisuus kasvattaa kannatusta, mutta hallituksessa suuri puolue voi vain menettää suosiotaan.

Hallituksella on vielä vuosi aikaa näyttää kykynsä. Hallituksella on yksi etu puolellaan: ensi vuonna ei pidetä minkäänlaisia vaaleja.

Jos maan asiat ovat vuoden päästä yhtä huonolla tolalla kuin nyt, pääministeri Juha Sipilän hallituksen peli on pelattu.

Se ei pysyisi pystyssä, sillä eduskuntakauden lopulla, vuosina 2017–2019, järjestetään neljät vaalit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat