Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä Suomi tarvitsee ensi vuonna eniten? HS kysyi 18 suomalaiselta

Eri alojen asiantuntijoiden ja tavallisten suomalaisten vastauksissa korostuvat rohkeus, johtajuus, avoin keskusteluilmapiiri ja kyky sopia asioista yhdessä.

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Kalle Koponen / HS
Eduskunnan nuorin kansanedustaja Ilmari Nurminen (sd): ”Luottamusta ja paremman tulevaisuuden rakentamista yhdessä sopimalla.”

1/18 Eduskunnan nuorin kansanedustaja Ilmari Nurminen (sd): ”Luottamusta ja paremman tulevaisuuden rakentamista yhdessä sopimalla.”

Kaisa Rautaheimo / HS
Vuoden pakolaisnainen Theresa Ngouth: ”Toivon, että alamme kohdata aidosti toisiamme. Nykyään ihmiset ovat kuin koneita.”

2/18 Vuoden pakolaisnainen Theresa Ngouth: ”Toivon, että alamme kohdata aidosti toisiamme. Nykyään ihmiset ovat kuin koneita.”

Roni Rekomaa
Vuoden 2015 jalkapalloilija Tim Sparv: ”Toivon suomalaisilta ja yleisesti ihmisiltä avoimuutta muita ihmisiä ja erilaisia kulttuureita kohtaan. On todella vaikeata olla mukana joukkueessa, jos joukkuetoverit eivät kunnioita sen takia, että olet ulkomailta.”

3/18 Vuoden 2015 jalkapalloilija Tim Sparv: ”Toivon suomalaisilta ja yleisesti ihmisiltä avoimuutta muita ihmisiä ja erilaisia kulttuureita kohtaan. On todella vaikeata olla mukana joukkueessa, jos joukkuetoverit eivät kunnioita sen takia, että olet ulkomailta.”

Akseli Valmunen
Petro Lahtinen, Helsinki: ”Maahanmuuttajat ja mielipiteet heistä repivät tätä maata hajalle. Siihen pitäisi saada joku yhteinen sävel. Se ei ainakaan nettikeskusteluissa synny. Ehkä kaipaamme selkeää johtajaa.”

4/18 Petro Lahtinen, Helsinki: ”Maahanmuuttajat ja mielipiteet heistä repivät tätä maata hajalle. Siihen pitäisi saada joku yhteinen sävel. Se ei ainakaan nettikeskusteluissa synny. Ehkä kaipaamme selkeää johtajaa.”

Mikko Stig
Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Seija Ilmakunnas: ”Toivon, että yhteiskuntasopimus vielä syntyy. Se vastaisi kansalaisten toiveita siitä miten työmarkkinoita uudistetaan hyvässä hengessä ja kestävästi.

5/18 Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Seija Ilmakunnas: ”Toivon, että yhteiskuntasopimus vielä syntyy. Se vastaisi kansalaisten toiveita siitä miten työmarkkinoita uudistetaan hyvässä hengessä ja kestävästi.

Akseli Valmunen
Aino-Maria Aalto, Espoo: ”Toivon lisää rahaa kouluihin ja ihmisten palkkoihin. Olisi hyvä, jos kaikki voisivat oppia tietokoneiden ja tablettien avulla kuten meidän koulussa.”

6/18 Aino-Maria Aalto, Espoo: ”Toivon lisää rahaa kouluihin ja ihmisten palkkoihin. Olisi hyvä, jos kaikki voisivat oppia tietokoneiden ja tablettien avulla kuten meidän koulussa.”

Stefan Holmström
Maailman ilmatieteen järjestön uusi pääsihteeri Petteri Taalas: ”Rohkeaa johtajuutta. Meitä hallitsee nyt luovuttamisen ilmapiiri ja henkinen lama.”

7/18 Maailman ilmatieteen järjestön uusi pääsihteeri Petteri Taalas: ”Rohkeaa johtajuutta. Meitä hallitsee nyt luovuttamisen ilmapiiri ja henkinen lama.”

Kimmo Mäntylä
Näyttelijä Aku Hirviniemi: ”Suomi tarvitsee rakkautta. Nyt eletään sellaisia aikoja ilmastonmuutoksen, pakolaiskriisien ja sotien keskellä, että itse asiassa koko maailma tarvitsee rakkautta.”

8/18 Näyttelijä Aku Hirviniemi: ”Suomi tarvitsee rakkautta. Nyt eletään sellaisia aikoja ilmastonmuutoksen, pakolaiskriisien ja sotien keskellä, että itse asiassa koko maailma tarvitsee rakkautta.”

Akseli Valmunen
Amin Ouni, Helsinki: ”Suomi tarvitsee lisää rahaa. Leikkaukset varsinkin yliopistolta ovat lyhytnäköistä politiikkaa. Ehkä ottaisin mieluummin lisää lainaa kun leikkaisin näin rajusti.”

9/18 Amin Ouni, Helsinki: ”Suomi tarvitsee lisää rahaa. Leikkaukset varsinkin yliopistolta ovat lyhytnäköistä politiikkaa. Ehkä ottaisin mieluummin lisää lainaa kun leikkaisin näin rajusti.”

Mikko Stig
Näyttelijä, professori Elina Knihtilä: ”Kannustan olemaan uteliaampi ja rohkeampi pyrkimyksessä dialogiin. Oman tuvan ikkunasta huutelun aika on auttamatta ohi. Kun johonkin pitää Suomessa satsata, niin tasa-arvoon ja koulutukseen.”

10/18 Näyttelijä, professori Elina Knihtilä: ”Kannustan olemaan uteliaampi ja rohkeampi pyrkimyksessä dialogiin. Oman tuvan ikkunasta huutelun aika on auttamatta ohi. Kun johonkin pitää Suomessa satsata, niin tasa-arvoon ja koulutukseen.”

Akseli Valmunen
Itha O’Neill sylissään Hanna Wahlström, Helsinki: ”Tarvitsemme hyvää keskustelua, eikä vain negatiivisia tai yltiöpositiivisia hokemia. Keskustelun pitäisi olla asiallista ja laadukasta, siihen tarvitaan hyviä toimittajia.”

11/18 Itha O’Neill sylissään Hanna Wahlström, Helsinki: ”Tarvitsemme hyvää keskustelua, eikä vain negatiivisia tai yltiöpositiivisia hokemia. Keskustelun pitäisi olla asiallista ja laadukasta, siihen tarvitaan hyviä toimittajia.”

Pete Aarre-Ahtio
Eduskunnan vanhin kansanedustaja Pertti Salolainen (kok): ”Tekemisen meininkiä ja itseluottamusta. Nyt kansa on turhautunut. Luonnon piittaamaton tuhoaminen on lopetettava, sote- ja aluehallintouudistus saatava maaliin.”

12/18 Eduskunnan vanhin kansanedustaja Pertti Salolainen (kok): ”Tekemisen meininkiä ja itseluottamusta. Nyt kansa on turhautunut. Luonnon piittaamaton tuhoaminen on lopetettava, sote- ja aluehallintouudistus saatava maaliin.”

Kimmo Räisänen
Sosiaalinen innovaattori Pauliina Seppälä: ”Työterveyshuoltojärjestelmä ja ansiosidonnaisen maksaminen verorahoilla täytyy purkaa, ja kaikenlaisesta työstää pitää kertyä sama turva ja edut.”

13/18 Sosiaalinen innovaattori Pauliina Seppälä: ”Työterveyshuoltojärjestelmä ja ansiosidonnaisen maksaminen verorahoilla täytyy purkaa, ja kaikenlaisesta työstää pitää kertyä sama turva ja edut.”

Mika Ranta / HS
Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius: ”Työttömille työn vastaanottaminen kannattavaksi. Palkoista ja työajan joustoista sovittava enemmän paikallisesti. Palkkakehitys tuottavuuden mukaan.”

14/18 Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius: ”Työttömille työn vastaanottaminen kannattavaksi. Palkoista ja työajan joustoista sovittava enemmän paikallisesti. Palkkakehitys tuottavuuden mukaan.”

Anni Koponen
Tulevaisuuden tutkija Markku Wilenius: ”Rohkeutta murtaa vanhoja toimintatapoja. Jokainen voi miettiä älykkäämpiä tapoja toimia ja toteuttaa niitä yhdessä muiden kanssa. Teollisen ajan rakenteet eivät toimi yrittäjyyden, palvelujen ja digiteknologian ajassa.”

15/18 Tulevaisuuden tutkija Markku Wilenius: ”Rohkeutta murtaa vanhoja toimintatapoja. Jokainen voi miettiä älykkäämpiä tapoja toimia ja toteuttaa niitä yhdessä muiden kanssa. Teollisen ajan rakenteet eivät toimi yrittäjyyden, palvelujen ja digiteknologian ajassa.”

Akseli Valmunen
Aino Mäkinen, Helsinki: ”Toivon, että tilanne Suomessa rauhoittuisi ja talous lähtisi kasvuun. Ihmisten välille toivon ystävällisyyttä kanssakäymiseen ja avoimuutta.”

16/18 Aino Mäkinen, Helsinki: ”Toivon, että tilanne Suomessa rauhoittuisi ja talous lähtisi kasvuun. Ihmisten välille toivon ystävällisyyttä kanssakäymiseen ja avoimuutta.”

Akseli Valmunen
Heikki Karjalainen, Helsinki: ”Tarvitsemme jämäkkyyttä päättäjiltä ja johtajuutta. Jonkun, joka nousisi barrikadeille ja ohjaisi Suomea eteenpäin.”

17/18 Heikki Karjalainen, Helsinki: ”Tarvitsemme jämäkkyyttä päättäjiltä ja johtajuutta. Jonkun, joka nousisi barrikadeille ja ohjaisi Suomea eteenpäin.”

Vesa-Matti Väärä
Sairaanhoitaja Noora Sarmeen, Turku: ”Meidän pitäisi keskittyä hoitamaan oma maa nousuun ennen muiden auttamista. Ensi vuonna on luvassa niin paljon muutoksia, että odotan sitä paremmalla mielellä."

18/18 Sairaanhoitaja Noora Sarmeen, Turku: ”Meidän pitäisi keskittyä hoitamaan oma maa nousuun ennen muiden auttamista. Ensi vuonna on luvassa niin paljon muutoksia, että odotan sitä paremmalla mielellä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat