Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudenvuoden ennustuksilla on satojen vuosien historia – HSTV kysyi, mitä vuodelta 2016 toivotaan

Kuolemanpelko on muuttunut lupauksiksi tipattomasta tammikuusta ja terveellisestä elämästä.

Kotimaa
 
Suomalaiset toivovat uudelta vuodelta terveyttä, työtä ja myönteistä suhtautumista pakolaisiin
Suomalaiset toivovat uudelta vuodelta terveyttä, työtä ja myönteistä suhtautumista pakolaisiin
HS kysyi suomalaisilta uudenvuodentoivetta. Lähes kaikki toivoivat rauhaa ja terveyttä. Osalla nousi ajatuksiin myös ajankohtaiset yhteiskunnalliset asiat kuten turvapaikanhakijat. Tuotanto: HS

Lupaan viettää tipattoman tammikuun! Aion laihduttaa kymmenen kiloa!

Nykyaikaiseen uudenvuoden viettoon liittyvät vahvasti erilaiset lupaukset uuden, yleensä terveellisen, elämän aloittamisesta. Uudenvuodenlupaukset ovat jäänteitä vuosisatoja vanhoista perinteistä.

”Lupaukset ovat entisajan ennustusperinteen jatke, josta on vain pudotettu yliluonnollinen elementti eli ennustaminen pois. On ikään kuin sivistyneempää vaikuttaa tulevaisuuteen lausumalla ääneen siihen liittyvä asia omasta elämästään. Uudenvuodenlupaus on toive, joka naamioidaan lupaukseksi”, sanoo arkistotutkija Juha Nirkko Suomalaisen Kirjallisuuden Seurasta.

Hän kertoo, että uudenvuodenaaton ennustustaikoihin liittyi ennen vahvasti kuolemanpelko.

”Ennustuksilla haluttiin selvittää terveyteen liittyviä asioita sekä raadollisesti myös hengissä selviämisen mahdollisuus. Kahden peilin kautta tehtävästä kynttiläkujasta esimerkiksi katsottiin, näkyykö peilistä kuolema vaikkapa pirun hahmossa”, Nirkko selvittää.

Sama terveyteen ja hyvinvointiin liittyvä toive näkyy nykyaikaisissa lupauksissa.

”Vuodenvaihteessa yritetään taas aloittaa uutta elämää vähentämällä alkoholin käyttöä ja lisäämällä liikuntaa. Esimerkiksi tipaton tammikuu on syntynyt näiden lupausten johdannaisena.”

HS kysyi suomalaisilta heidän toiveitaan ensi vuodelle. Moni nosti esiin juuri oman ja läheistensä terveyden sekä toiveet esimerkiksi uudesta työpaikasta. Tutkijalle teemat ovat tuttuja.

”Hyvinvointiin liittyvien toiveiden lisäksi uudenvuoden taioilta on haluttu vaurautta tai vaikka puolisoa”, Nirkko sanoo.

Tunnetuin uudenvuoden ennustuskeino on tinan valaminen. Tinaa valettiin uudenvuodenjuhlissa Suomessa jo 1700-luvulla. Valaminen on kuitenkin muuttunut uskomusperinteestä tapakulttuuriksi ja hauskanpidoksi.

”Seuraava askel olisi, että tapa muuttuisi lasten touhuksi, mutta sitä ei taida tinan valamiselle tapahtua siihen liittyvän vaaran takia.”

Vuodenvaihde on helppo taitekohta, jossa katse suunnataan tulevaisuuteen. Vuodessa on kuitenkin muitakin taitekohtia.

”Vuodenvaihteeseen tiivistyy koko tuleva vuosi. Mutta eteenpäin on katsottu myös juhannuksena ja jouluna. Juhannuksena on tehty samanlaisia taikoja kuin uutenavuotena.”

Entä jos tämän aaton sulanut tinahevosenkenkä jähmettyy joksikin epämieluisaksi? Seuraava vuosi ei ole vielä pilalla – tutkija neuvoo odottamaan keskiyöhön.

”Sille, joka ehtii kirjoittamaan alkavan vuoden vuosiluvun ensimmäisenä, on luvassa erityistä onnea vuoden aikana. Entisaikaan vuosiluku kirjoitettiin esimerkiksi uunin kylkeen”, Nirkko neuvoo.

Tutkija ei aio itse valaa tinaa eikä kirjoittaa vuosilukua ylös mutta kertoo olevansa uudenvuodenpäivän aamuna valppaana. Vanhan uskomuksen mukaan ihminen muistuttaa koko vuoden sitä eläintä, jonka hän näkee ensimmäisenä uudenvuodenpäivän aamuna.

”Aikanaan toivottiin, että ensimmäisenä nähtäisiin hevonen tai mies, kun taas kissan tai harakan näkemistä vältettiin. Meillä on kissa kotona, joten vähän aavistelen pahaa”, Nirkko nauraa.

Matti Tapola
Tinaa valettiin vuonna 1964 uudenvuodenaattona Ylioppilastalon edustalla Helsingissä.
Tinaa valettiin vuonna 1964 uudenvuodenaattona Ylioppilastalon edustalla Helsingissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat