Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuosi oli tilastoissa poikkeuksellisen lämmin, mutta kesä poikkeuksellisen kylmä

Kulunut vuosi oli Suomen mittaushistorian lämpimin.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Vuoden 2015 loppu on ollut vähäluminen. Sipoossa lumetettiin laskettelurinteitä keskiviikkona.
Vuoden 2015 loppu on ollut vähäluminen. Sipoossa lumetettiin laskettelurinteitä keskiviikkona. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Kulunut vuosi 2015 oli alustavien tietojen mukaan Suomen mittaushistorian lämpimin, kertoo Ilmatieteen laitos.

Tilastojen mukaan vuosi oli ennätyksellisen lämmin koko maassa lukuun ottamatta Lappia, jossa vuosi oli mittaushistorian toiseksi lämpimin. Koko vuoden keskilämpötila oli 4,2 astetta eli 1,9 astetta pitkän ajan keskiarvoa lämpimämpi.

Lämpimästä vuodesta huolimatta kesä- ja heinäkuu olivat kuitenkin keskimääräistä kylmempiä. Ilmatieteen laitoksen mukaan suhteellisesti lämpimintä oli helmi–maaliskuussa ja marras–joulukuussa. Tuolloin koko maan keskilämpötila oli 4–6 astetta tavallista korkeampi.

Hellepäiviä oli kesällä vain 19 kappaletta. Se on noin puolet tavanomaisesta. Ensimmäinen hellepäiväkin oli vasta 29. kesäkuuta, mikä on poikkeuksellisen myöhäinen aika. Kolean kesän vuoksi myös ukkosilmoja oli poikkeuksellisen vähän.

Uusia lämpöennätyksiä rikottiin loppuvuonna. Marraskuun uusi lämpöennätys on nyt 14,3 astetta. Se mitattiin Kemiönsaaressa. Joulukuun uusi ennätys 11,3 astetta mitattiin Porissa ja Kokemäellä.

Myös vuosisade-ennätys rikkoontui vuonna 2015. Puolangalla kertyi Paljakan asemalla sadetta 1 242 millimetriä. Edellinen vuosisade-ennätys oli Espoon Nupurissa vuonna 1981 mitattu 1 109 millimetriä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat