Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SPR:n vuosi: Uhkausposteja, valtavasti vapaaehtoisia ja sata pystytettyä vastaanotto­keskusta

SPR uskoo, että netin vihakirjoittelu on saanut ennätysmäärän ihmisiä osallistumaan vapaaehtoisesti vastaanottokeskuksissa auttamiseen.

Kotimaa
 
Jukka Gröndahl / HS
Bagdadissa it-alalla työskennellyt Munther Al-Assaf asuu Auramon vastaanottokeskuksessa. Suomessa turvapaikkapäätöstä odottaessaan hän on tutustunut muihin muusikoihin ja esiintynyt bändin kanssa konsertissa. Taustalla SPR:n ohjaaja Daniel.
Bagdadissa it-alalla työskennellyt Munther Al-Assaf asuu Auramon vastaanottokeskuksessa. Suomessa turvapaikkapäätöstä odottaessaan hän on tutustunut muihin muusikoihin ja esiintynyt bändin kanssa konsertissa. Taustalla SPR:n ohjaaja Daniel. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Fakta

SPR ylläpitää vastaanottokeskuksia

 Maahanmuuttovirasto päättää Suomessa turvapaikanhakijoiden vastaanottoyksiköiden perustamisesta. Se vastaa kaikista vastaanottoyksiköiden kuluista.

 SPR ylläpitää vastaanottoyksiköitä eri puolilla Suomea. Järjestö huolehtii turvapaikanhakijoiden majoituksesta, ruoasta ja akuuteista terveystarkastuksista.

 Punaisen Ristin tärkein periaate on auttaa avun tarpeessa olevia ihmisiä Suomessa ja maailmalla. Suomessa SPR järjestää muun muassa ystävätoimintaa, ensiapupäivystystä, omaishoitajien tukitoimia ja pyörittää nuorten turvataloja.

Useita suomalaisia vastaanottokeskuksia on yritetty tuhopolttaa syksyn aikana, ja mediassa on käsitelty tiuhaan turvapaikanhakijoiden yhteyttä epäiltyihin raiskausrikoksiin.

Viimeksi keskiviikkona Kouvolan Kuusankoskella sijaitsevaan Rekolan vastaanottokeskuksen kahteen asuntoon yritettiin heittää ilotulitteita. Kirkkonummen Aavarannan vastaanottokeskuksessa puolestaan poliisi otti kiinni kuusi irakilaismiestä. Poliisi on pidättänyt miehet ja epäilee heitä julkisesta kehottamisesta rikokseen.

”Epäillyt julkiset kehottamiset ovat tapahtuneet niin sanotusti siinä omassa yhteisössä, jossa he elävät”, kertoo tutkinnanjohtaja Thomas Elfgren keskusrikospoliisista.

Monen vastaanottokeskuksen arjessa ja alueella ääripäät eivät silti näy.

”Syksy on sujunut rauhallisesti. Ulkopuolelta tai keskuksen sisältä ei ole tullut uhkaa. Meillä on oma yhteyspoliisimme, ja joka kerta kun hän on soittanut, olen pystynyt sanomaan, että kaikki on hyvin”, Vantaan Auramon vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Nelli Kasurinen kertoo.

Suomen Punaisen Ristin pyörittämään vastaanottokeskukseen on riittänyt vapaaehtoisia opettamaan turvapaikanhakijoille suomea ja viemään heitä pelaamaan sählyä. Lahjoituksia on tuotu villasukista dvd-soittimiin. Esimerkiksi sählynpelaajien salivuoroista uupuu kuitenkin rahoitus, vaikka vapaaehtoisia sählyopettajia löytyy, ja parhaillaan perustettavasta kuntosalista lähes kaikki kuntoilulaitteet.

”Liikunta on tärkeä tapa purkaa energiaa, kun odotellaan turvapaikkapäätöstä. Liikunnan avulla asukkaat eivät myöskään passivoidu odottaessaan tilanteensa ratkeamista ja töihin pääsyä. Täällä vastaanottokeskuksen asukkaiden joukossa olisi paljon hyödynnettävää työvoimaa ja myös halukkaita vapaaehtoistyöhön”, Kasurinen sanoo.

Jukka Gröndahl / HS
Auramon vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Nelli Kasurinen ja ohjaaja Daniel esittelevät luokkaa, jossa turvapaikanhakijoille opetetaan suomea. Lasten vanhoja pulpetteja ei ole vielä ehditty säätää aikuisille miehille sopiviksi.
Auramon vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Nelli Kasurinen ja ohjaaja Daniel esittelevät luokkaa, jossa turvapaikanhakijoille opetetaan suomea. Lasten vanhoja pulpetteja ei ole vielä ehditty säätää aikuisille miehille sopiviksi.

Kulunut syksy on ollut Suomen Punaiselle Ristille kiireinen. Pystyyn on pistetty sata vastaanottoyksikköä, joihin on majoitettu yli 15 000 ihmistä. Järjestöön on tulvinut vapaaehtoistyöntekijöitä ja tavaralahjoituksia. Sekä Nälkäpäivä- että Hyvä joulumieli -keräykset tuottivat ennätystulokset.

”Se yllätti meidät, sillä vastaanottotoiminnan organisoimisessa on ollut hirveän paljon työtä, eikä keräystoimintaan pystytty panostamaan täysillä”, SPR:n kansainvälisen avustustyön johtaja Kalle Löövi sanoo.

SPR:n keskeisellä roolilla vastaanottokeskustoiminnassa on ollut myös kääntöpuoli: positiivisen ja kannustavan palautteen lisäksi järjestö on saanut osakseen vihakirjoittelua ja muutamia työtekijöihin, vapaaehtoisiin tai aktiiveihin kohdistuneita uhkauksia.

”Niissä on epämääräisesti viitattu, että tekemällämme työllä on hyvin ikäviä seurauksia meille tai kyseiselle henkilölle”, Löövi kertoo.

Joulun aikaan uutisoitiin kehonrakentaja Ano Samuel Turtiaisen vastaanottokeskusten tuhotöitä ihannoivasta Facebook-päivityksestä, jossa SPR nimettiin pahimmaksi, yksittäisen kansalaisen pelolle hurraavaksi viholliseksi. Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari tykkäsi päivityksestä Facebookissa, mutta kertoi tehneensä sen vahingossa.

Löövin mukaan hyökkäävässä ja vihaa lietsovassa nettikirjoittelussa ei ole mitään erityisen poikkeavaa.

”Mutta se, että tämän hetken keskustelussa on ollut mukana poliitikkoja, ei ole suomalaisen perinteen mukaista”, hän sanoo.

Uutta Löövin mukaan on se, että syksyn ja alkutalven aikana Punaisesta rististä ja sen toiminnasta on levitetty aiempaa enemmän väärää tietoa ja huhuja.

”Jotkut sosiaalisen median kirjoittajat esittävät, että tekisimme työtämme taloudellisin perustein tai jonkun ihmeellisen mission vuoksi. Olemme viranomaisia avustava organisaatio, joka auttaa apua tarvitsevia ihmisiä kaikissa maailman maissa.”

Kehonrakentaja Turtiainen viittasi päivityksessään Uuden Suomen blogikirjoitukseen, jossa perussuomalaisten nuorisojärjestön toinen varapuheenjohtaja Tiina Palovuori käsitteli naisten turvallisuutta vastaanottokeskusten lähellä. Palovuoren mukaan Tampereen kaupungin ja SPR:n infotilaisuuden keskustelussa turvallisuushuolesta tehtiin naurun asia. Blogiteksti ei ihannoi tai kehota väkivaltaan.

Myös Vantaalla turvapaikanhakijoiden määrän kasvamiseen liittyviä haasteita ja turvallisuustilanteeseen liittyviä pelkoja käsiteltiin syksyllä asukkaiden keskustelutilaisuudessa.

Siellä puhutti se, että useat nuoret naiset olivat kertoneet joutuneensa kokemaan seksuaalista ahdistelua. Jotkut olivat puuhaamassa siksi seudulle kodinturvajoukkoja, mutta poliisi laittoi heille jäitä hattuun.

”Emme voi kieltää, että ihmiset liikkuvat alueella, mutta kodinturvajoukkoihin ei kyllä hyvällä suhtauduta. On poliisin tehtävä hoitaa yleinen järjestys ja turvallisuus”, Itä-Uudenmaan poliisin komisario Jarmo Ojala sanoo.

Ojalan mukaan puheet seksuaalisesta ahdistelusta eivät ole pelkkiä huhuja, mutta rikosepäilyistä on tehty poliisille hyvin vähän ilmoituksia.

”Itä-Uudenmaan poliisin alueella on tehty muutamia ilmoituksia. Valtakunnallisesti puhutaan muutamasta kymmenestä tapauksesta.”

Vastaanottokeskusten perustaminen on vaikuttanut Ojalan mukaan ihmisten turvallisuudentunteeseen, vaikka rikostilastoissa piikkejä ei näy. Itä-Uudenmaan alueella on ollut ”jonkin verran” vastaanottokeskuksiin liittyviä poliisitehtäviä, joissa päihtyneet asukkaat ovat nahistelleet keskenään tai ulkopuoliset käyneet uhoamassa keskusten alueella.

”Tilanne on nyt kohtuullisen rauhallinen. Seuraamme sitä koko ajan ja pyrimme selvittämään alueen asukkaiden ja turvapaikanhakijoiden väliset ristiriidat, jos niitä tulee.”

Auramon vastaanottokeskuksen apulaisjohtajan Nelli Kasurisen mielestä ongelmia ehkäisee asioista puhuminen ja tiedon levittäminen: turvapaikanhakijoiden pitää saada tietoa Suomen laista, kulttuurista ja turvapaikkaprosessista, ja kantaväestön pitää saada tietoa turvapaikanhakijoista.

SPR:n Varsinais-Suomen piiri kysyi vastaanottotoiminnassa mukana olleilta vapaaehtoisilta marraskuun lopussa, ovatko he kokeneet kiusaamista, uhkaa tai jotakin kielteistä sen takia, että he toimivat Punaisen Ristin vapaaehtoisena.

”Tällaista ei noussut esiin. Kaikissa vastaanottoyksiköissä turvallisuuteen suhtaudutaan kuitenkin erittäin vakavasti. Kaikenlaisen kiusaamisen ja uhkailun suhteen on nollatoleranssi, ja vapaaehtoisille annetaan ohjeet ilmoittaa niistä heti”, Löövi sanoo.

Hän uskoo, että vapaaehtoistyöhön ilmoittautuneiden ennätyksellinen määrä on osittain vastareaktio netissä käytävään hyökkäävään keskusteluun.

Vapaaehtoiseksi on ilmoittautunut 10 000 ihmistä, joista 8 000 on jo osallistunut työhön. He ovat esimerkiksi työskennelleet vastaanottokeskuksissa, järjestäneet ja kuljettaneet tavaralahjoituksia, kalustaneet asuntoja ja järjestäneet maahantulijoille toimintaa.

”Se on huomattavasti enemmän verrattuna siihen, jos laskee yhteen netin vihaa lietsovat kirjoittajat. Kun ihmiset lahjoittavat tavaroitaan, työtään ja vapaa-aikaansa, se vähentää kuluja, joita yhteiskunnalle vastaanottokeskusten toiminnasta tulee.”

Turvapaikanhakijoiden määrän ja vastaanottotoiminnan voimakkaalla kasvulla ei ole Löövin mukaan ollut juurikaan vaikutusta muuhun SPR:n avustustoimintaan kotimaassa.

”Toki se on vaatinut työntekijöiltä ja vapaaehtoisilta jaksamista”, hän myöntää.

Ovatko työntekijät olleet syksyn jälkeen väsyneitä?

”Eivät sen enempää kuin muissakaan isommissa rypistyksissä.”

Jukka Gröndahl / HS
Jouluksi huoneensa ilmapalloilla koristellut irakilainen Jaafar Aziiz (vas.) odottaa poliisin turvapaikkakuulustelun jälkeen vielä Maahanmuuttoviraston haastattelua. Ohjaaja Daniel työskentelee Auramon vastaanottokeskuksessa.
Jouluksi huoneensa ilmapalloilla koristellut irakilainen Jaafar Aziiz (vas.) odottaa poliisin turvapaikkakuulustelun jälkeen vielä Maahanmuuttoviraston haastattelua. Ohjaaja Daniel työskentelee Auramon vastaanottokeskuksessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat