Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onnettomuuskeskus varusmiehen kuolemasta: Valonvahvistimen läpi taistelijat ja maalit erottuvat huonosti

Keskus antoi Puolustusvoimille torstaina kuolemantapauksen tutkinnasta harvinaisen ilmoituksen onnettomuusuhasta.

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Merisotakoululla Helsingin Suomenlinnassa oli suruliputus 17. joulukuuta Syndalenin harjoitusalueella kuolleen varusmiehen muistolle.
Merisotakoululla Helsingin Suomenlinnassa oli suruliputus 17. joulukuuta Syndalenin harjoitusalueella kuolleen varusmiehen muistolle. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan Hangon Syndalenissa kaksi viikkoa sitten varusmiehen kuolemaan johtaneeseen ampumaonnettomuuteen vaikutti osaltaan se, että harjoitustilanteessa taistelijat ja maalilaitteet erottuivat toisistaan huonosti.

Onnettomuustutkintakeskus antoi Puolustusvoimille torstaina kuolemantapauksen tutkinnasta harvinaisen ilmoituksen onnettomuusuhasta. Tällä halutaan ennalta estää samantapaiset turmat.

”Ilmoituksella haluamme tiedottaa Puolustusvoimille, että vastaavanlaisissa harjoituksissa voi tulla eteen samanlainen tilanne”, keskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi kertoo.

Tässä vaiheessa tutkintaa onnettomuustutkintakeskus ei ota kantaa siihen, toimittiinko harjoituksissa sääntöjen mukaan eikä siihen, onko Puolustusvoimien ohjeissa mahdollisesti puutteita.

”Varomääräykset ovat Puolustusvoimilla yleisesti ottaen hyvät, ja niiden eteen on tehty paljon työtä”, Nurmi kuitenkin mainitsee.

Onnettomuustutkintakeskuksen tutkijat lavastivat Puolustusvoimien edustajien kanssa onnettomuustilanteen viime tiistaina. Tällöin havaittiin, että taistelijat ja maalitilanteet erottuivat toisistaan huonosti erityisesti sivusuunnasta valonvahvistimen läpi katsottaessa.

Maalilaitteissa on heijastavaa ainetta, mutta se ei näy ilman valonvahvistinta. Tutkimuksissa kävi ilmi, että valonvahvistinta käytettäessä maalilaitteen heijastava pinta ja taistelijan kypärän valoa vahvistava ”kiilu” muistuttavat toisiaan.

”Näin käy erityisesti sivusuunnasta katsottuna, ja siksi onnettomuusuhka on ilmeinen”, Nurmi toteaa.

Valovahvistin muuttaa pimeässä käytettävän infrapunavalon ihmissilmälle näkyväksi. Silmille näin muodostuva kuva ei kuitenkaan ole kovinkaan tarkka.

”Vahvistimen läpi kaikki näyttää harmaalta ja vihreältä, eikä kohteiden eroja pysty päättelemään esimerkiksi värieroista. Muodot erottaa suoraan edestä katsottaessa, mutta ei sivusuunnasta”, Nurmi selvittää.

Kuolemantapaus sattui, kun yhdeksänhenkinen Merisotakoulun upseerioppilasjoukkue harjoitteli 16. joulukuuta pimeäammuntaa.

Tapauksen tutkinta on vasta alussa, joten minkäänlaisia yksityiskohtia tapahtumien kulusta ei vielä anneta julkisuuteen. Onnettomuustutkintakeskuksen lisäksi oman esitutkintansa on aloittanut myös poliisi.

”Edessä on vielä hirveä määrä selvitettävää. Valmista pitäisi olla kesään mennessä”, Nurmi toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat