Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Junamatkat halpenevat, lippujen verkkokauppa syrjäyttää toimistot ja länsimetro aloittaa – näin liikenne muuttuu vuonna 2016

Alkanut vuosi tuo kotimaan matkustajaliikenteeseen isoja muutoksia. Esimerkiksi junavuoroja vähennetään, uusia bussireittejä perustetaan ja halpoja matkoja on tarjolle niille, jotka ostavat lippunsa hyvissä ajoin.

Kotimaa
 
Sami Kero / HS
Junia Helsingissä marraskuussa 2015.
Junia Helsingissä marraskuussa 2015. Kuva: Sami Kero / HS
Fakta

VR sulkee lipunmyyntipisteitään

 VR sulkee tammikuussa omia lipunmyyntipisteitään 13 juna-asemalla: Hämeenlinnassa, Helsingin Pasilassa, Joensuussa, Karjaalla, Kokkolassa, Kouvolassa, Kuopiossa, Lappeenrannassa, Mikkelissä, Riihimäellä, Rovaniemellä, Seinäjoella ja Vaasassa.

 Jatkossa lippuja voi ostaa VR:n omista toimistoista Helsingissä, Hyvinkäällä, Jyväskylässä, Järvenpäässä, Lahdessa, Tampereella, Tikkurilassa, Turussa ja Oulussa.

 Lisäksi lippuja voi ostaa juna-asemien automaateista, VR:n verkkokaupasta, R-kioskeilta, osasta Matkahuollon toimipisteitä, matkatoimistoista ja suoraan junasta.

Syksyllä VR ilmoitti junaliikenteessä vuonna 2016 toteutettavista muutoksista. Bussiliikenteen suuri murros jatkuu myös alkaneena vuonna.

Etenkin isojen kaupunkien välillä matkustavilla on runsaasti valinnanvaraa reiteissä ja vuoroissa. Matkalippuja voi saada hyvinkin halvalla, jos ostaa lippunsa ajoissa.

Miten kotimaan matkustus muuttuu vuonna 2016?

Junavuorot ovat vähenemässä Riihimäen ja Lahden, Hangon ja Karjaan, Kouvolan ja Kotkan satama sekä Kajaanin ja Oulun välillä.

Kesällä osa maaseutumaisesta ja pienten taajamien välisestä bussiliikenteestä on vaarassa loppua Keski- ja Etelä-Suomessa. Syynä on se, että uuden joukkoliikennelain siirtymäajan sopimuksista osa päättyy ja sitä myötä julkinen tuki lakkaa osalle reiteistä. Liikennöitsijät arvioivat, ovatko reitit jatkossa kannattavia pelkillä asiakastuloilla.

Esimerkiksi Onnibus avaa uusia yhteyksiä huhtikuussa, jolloin yhtiö ottaa käyttöönsä vaihtolippujärjestelmän. Kun tähän saakka yhtiö on myynyt lippuja vain paikasta A paikkaan B, jatkossa lippuihin voi sisältyä autonvaihto. Reittien kohtaamispaikka on Jyväskylä.

Onnibus avaa uusia reittejä esimerkiksi Lappeenrannasta Mikkelin kautta Jyväskylään, Joensuusta Varkauden kautta Jyväskylään ja Jyväskylästä Vaasaan. Vanhoille reiteille tulee uusia vuoroja.

Finnair lentää 16 kotimaan kohteeseen. Niiden lisäksi yhtiö lentää talvisesonkina eli helmi–huhtikuussa kerran viikossa Enontekiölle.

Pääkaupunkiseudun liikenteen suuri mullistus on länsimetro, jonka on määrä aloittaa liikennöinti elokuussa. Ensimmäisessä vaiheessa metro kulkee Ruoholahdesta Matinkylään.

Aku Häyrinen / Lehtikuva
Onnibus liikennöi Jämsässä 23. joulukuuta 2015.
Onnibus liikennöi Jämsässä 23. joulukuuta 2015.

Miten lippujen ostaminen muuttuu?

Yhä useampi matkustaja ostaa juna- ja bussilippunsa verkosta.

Tammikuussa VR sulkee lipunmyyntitoimistonsa 13 asemalla.

Onnibusin toimitusjohtaja Pekka Möttö povaa vuoden 2016 suurimmaksi muutokseksi liikenteen digitaalisten palveluiden nousua. Se tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että asiakas voisi yhdistellä eri joukkoliikennemuotoja joustavammin yhteisestä digitaalisesta palvelusta.

Helsingin seudulla HSL puolestaan uudistaa lippujärjestelmänsä täysin. Muutos alkaa vuonna 2016 matkakortinlukijoiden uusimisella. Lue aiheesta enemmän tästä.

Benjamin Suomela / HS
Tältä näyttävät HSL:n uudet lukulaitteet busseihin, juniin, metroasemille ja raitiovaunuihin.
Tältä näyttävät HSL:n uudet lukulaitteet busseihin, juniin, metroasemille ja raitiovaunuihin.

Mitä tapahtuu lippujen hinnoille?

Junalippujen hinnat laskevat vuoden alusta. VR on kertonut laskevansa lippujen hintoja kaksinumeroisella luvulla.

Finnairin kotimaan lentojen hintoihin ei ole odotettavissa suuria muutoksia, vaan hinnoittelu elää markkinatilanteen mukaan.

Bussilippujen hintataso pysynee ennallaan. Markkinointikampanjoissa lippuja voi saada hyvinkin halvalla.

Matkahuollon toimitusjohtaja Jarmo Oksaharju uskoo silti, että lippujen keskihinnat eivät voi enää nykyisestä laskea, jotta liikennöinti pysyy kannattavana. Onnibusin Möttö puolestaan uskoo, että kovan kilpailun takia hinnat eivät ainakaan nouse.

Lähteet: Matkahuollon toimitusjohtaja Jarmo Oksaharju, Onnibusin toimitusjohtaja Pekka Möttö, VR:n tiedotus, Finnairin tiedotus.

Antti Aimo-Koivisto
Finnairin lentokone Helsinki-Vantaan lentokentällä 6. toukokuuta 2014.
Finnairin lentokone Helsinki-Vantaan lentokentällä 6. toukokuuta 2014.

Oikaisu: Toisin kuin jutun aiemmassa versiossa kerrottiin, VR ei toistaiseksi ole lopettamassa junareittejä Joensuu–Nurmes, Tampere–Keuruu, Jyväskylä–Haapamäki–Seinäjoki. Näillä reiteillä junaliikenne jatkuu ainakin vuoden ajan. Lisäksi HSL ja Siuntio ovat sopineet VR:n kanssa Y-junan liikenteen jatkamisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat