Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikkapolitiikan kiristys sai Niinistön tuen

Kotimaa
 
Presidentti Niinistö haluaa vauhtia Suomen ja Ruotsin ulko- ja turvallisuuspolitiikan tiivistämiselle
Presidentti Niinistö haluaa vauhtia Suomen ja Ruotsin ulko- ja turvallisuuspolitiikan tiivistämiselle
Kiristynyt kansainvälinen tunnelma näkyi myös Suomessa ja Itämeren alueella. Presidentti Niinistö sanoo puheessaan Suomen ja Ruotsin olevan sotilasliittoon kuulumattomina erityisasemassa, ja tätä asemaa pitäisi hyödyntää. ”Olisikin loogista, että rakentaisimme myös ulko- ja turvallisuuspoliittista yhteistyötä pidemmälle.” kuva: YLE
Fakta

Painava puhe

 Presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuhe painottui turvapaikkapolitiikkaan, turvallisuuteen ja talouskriisiin.

 Niinistö antoi vahvan tuen hallituksen turvapaikkapolitiikalle.

 Niinistön mukaan Suomi ja Ruotsi voivat merkittävästi edistää Pohjois-

Euroopan turvallisuutta.

 Kotimaan taloudessa on Niinistön mukaan laihat vuodet nähty, mutta lihavia ei ole vielä näköpiirissä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö käytti uudenvuodenpuheensa pitkälti Suomen turvapaikkapolitiikan kiteyttämiseen kansalaisille. Niinistö oli hyvin huolissaan siitä, että turvapaikanhakijoiden määrän kasvun on tuonut Suomeen ääriajattelua ja polttopulloiskujen kaltaisia viharikoksia.

Polttopulloiskuja vastaanottokeskuksiin Niinistö kutsui murhapoltoiksi.

”Olen itse vanhan opin juristi. Silloisen lain mukaan polttopullo rakennukseen, jossa saattoi olla ihmisiä, oli nimikkeeltään murhapoltto ja sitä se on minulle vieläkin. Raskas rikos.”

Niinistö antoi puheessaan tuen hallituksen turvapaikkapolitiikan kiristyksille ja piti niitä välttämättöminä. ”Apua riittää vain vainon vuoksi tuleville”, hän sanoi ja haki vetoapua Ruotsista, jossa hallitus on myös kiristänyt turvapaikkapolitiikkaa.

”Olen ymmärtänyt Suomen hallituksen ratkaisut niin, että haluamme turvata voimavarat suurimmassa hädässä olevien auttamiseen. Silloin apua riittää vain vainon vuoksi tuleville”, Niinistö sanoi muistuttaen sanavalinnoillaan, että turvapaikkapolitiikka kuuluu nimenomaan hallitukselle.

Viranomaisilta presidentti toivoi suoraan tiedottamista kaikista turvapaikanhakijoihin liittyvistä rikoksista. ”On pahantekijä sitten kantasuomalainen tai maahantulija, on viranomaisten kerrottava avoimesti teoista ja niiden seurauksista. Se hillitsee tunnekuohuja ja leikkaa siivet rajuimmilta huhuilta.”

Turvapaikan saaneilta Niinistö penäsi suomalaisten tapojen ja arvojen noudattamista. ”Maassa maan tavalla.”

Suomalaisuuteen liittyviksi keskeisiksi arvoiksi Niinistö nimesi demokratian, tasa-arvon ja ihmisoikeudet. Niitä ei saa kyseenalaistaa, hän sanoi.

Niinistö piti hyvin kriisitietoisen ja suorasanaisen puheen, arvioi Suomen historian professori Petri Karonen Jyväskylän yliopistosta. Puheissa kuuli paasikiveläisyyden.

”Molemmilla on selkeä ja koruton tyyli, ei ylisanoja.”

Kovimmat sanat kuultiin pakolaispolitiikasta, mutta sävy oli vakava myös talousteemassa.

”Talouden osalta laihat vuodet on nähty, mutta lihavia ei ole vielä näköpiirissä”, Niinistö sanoi. Erityisesti hän nosti esiin Suomen hintakilpailukyvyn ja kyvyn tehdä isoja rakenteellisia uudistuksia.

Presidentti J. K. Paasikiven tapaan Niinistö asemoi taiten Suomen erityisaseman idän ja lännen väliin, korosti Ruotsin tärkeyttä Suomelle ja pani paljon painoa kansalliselle yhtenäisyydelle, Karonen sanoo.

Yhtenäisyyttä on korostettu valtionjohtajien puheissa 1500-luvulta lähtien. Niin nytkin, kun Niinistö sanoi, ettei olisi ”syytä kohdata kevättä keskinäisen riitelyn ja eripuran vallitessa”, sillä ”yhteiskunnallinen eheys on paras voimavaramme”.

Karosen mukaan viesti löytyy kaikista valtiomiesten puheista Kustaa Vaasasta lähtien.

Presidentin puheessa ei tällä kertaa painottunut ulko- ja turvallisuuspolitiikka, vaikka Niinistö kävi läpi kansainväliset kriisit Ukrainasta Syyriaan, kuten myös Itämeren alueen kiristyneen turvallisuustilanteen.

”Presidentti on arvioinut, että viime vuosi Suomen lähiympäristössä oli enemmän vanhan jatkoa kuin aivan uudenlaista kehitystä”, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

Niinistö nosti kuitenkin korostetusti esiin Suomen ja Ruotsin yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kehittämisen.

”Yhdessä meillä on vahvat yhteydet niin länteen kuin itään, ja tämä nostaa meidät Ruotsin kanssa erityisasemaan. Se taas luo mahdollisuudet merkittävään työhön Pohjois-Euroopan turvallisuuden ja vakauden edistämiseksi”, hän sanoi.

Presidentti käytti termiä ulko- ja turvallisuuspoliittinen yhteistyö sen sijaan, että olisi puhunut vain puolustusyhteistyöstä.

”Ruotsi-yhteistyön kehittämisen toivomus oli hyvin vahva”, Tiilikainen sanoo.

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Tasavallan presidentin Sauli Niinistön uudenvuodenpuhe keskittyi turvapaikkapolitiikkaan, talouskriisiin ja turvallisuustilanteeseen.
Tasavallan presidentin Sauli Niinistön uudenvuodenpuhe keskittyi turvapaikkapolitiikkaan, talouskriisiin ja turvallisuustilanteeseen.
Presidentti Niinistö uudenvuodenpuheessa: Polttopulloiskut vastaanottokeskuksiin raskaita rikoksia
Presidentti Niinistö uudenvuodenpuheessa: Polttopulloiskut vastaanottokeskuksiin raskaita rikoksia
Presidentti Niinistö on uudenvuodenpuheessaan huolissaan turvapaikanhakijoita vastaan ja vastaanottokeskuksiin tehdyistä väkivaltaisista iskuista ja ääriajattelun noususta. kuva: YLE
Presidentti Niinistö uudenvuodenpuheessa: ”Lihavia vuosia ei ole näköpiirissä”
Presidentti Niinistö uudenvuodenpuheessa: ”Lihavia vuosia ei ole näköpiirissä”
”Voiko saavutettu etu perustua siihen, mitä ei koskaan oikeasti saavutettukaan?” kysyi presidentti Sauli Niinistö uudenvuodenpuheessaan. kuva: YLE
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat