Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhä harvempi suomalainen vaihtaa etunimensä

Yleensä etunimen vaihtamista perustellaan sillä, että vanhempien aikanaan antama nimi ei miellytä. Moni aikuinen on halunnut virallistaa vuosikausia käytössä olleen lempinimensä.

Kotimaa
 
Fakta

Etunimen vaihtaminen

 Etunimen tulee olla nimilain mukainen. Etunimiä pitää olla vähintään yksi ja enintään kolme.

 Etunimeksi ei hyväksytä nimeä, joka on sopimaton tai jonka käytöstä voi aiheutua haittaa. Etunimi ei voi olla muodoltaan tai kirjoitustavaltaan kotimaisen nimikäytännön vastainen.

 Pojalle ei voi antaa naisen nimeä tai päinvastoin. Nimi ei voi olla ennestään käytössä sisaruksella tai puolisisaruksella.

 Etunimen voi muuttaa pelkällä ilmoituksella ja ilman perusteluja vain kerran. Ilmoitus maksoi vuonna 2015 31 euroa.

 Yli 12-vuotiaan lapsen etunimeä ei voi muuttaa ilman lapsen suostumista. 15–17-vuotias voi tehdä itse nimenmuutosilmoituksen.

 Toinen etunimimuutos on haettava maistraatilta hakemuksella. Sen hinta on 114 euroa.

Onko nimesi Niina, mutta kaikki kutsuvat sinua Ninniksi? Tai antoivatko vanhemmat sinulle nimen Yrjö, josta sinulle tulee mieleen vain ylenanto?

Ei hätää – etunimen voi muuttaa hyvinkin persoonalliseksi. Kelpaisiko vaikka Mjölnir, Tuliotso, Tennessee, Mithras tai Pommiina? Kaikki nämä oikeusministeriön nimilautakunta on hyväksynyt viime vuosina etunimeksi.

Yhä harvempi suomalainen kuitenkin vaihtaa etunimeä. Väestörekisterikeskuksen tilaston mukaan viime vuonna vain etunimeä vaihdettiin 3 200 kertaa, kun muutama vuosi aikaisemmin kirjattiin yli 3 500 etunimen muutosta.

Yleensä etunimen vaihtamista perustellaan juuri sillä, että vanhempien aikanaan antama nimi ei miellytä. Esimerkiksi perussuomalaisten kotkalaisesta kaupunginvaltuutetusta Jorma-Kalevi Merivirrasta tuli kesäkuun lopussa Suomen ensimmäinen Mertsu. Merivirta halusi eroon Jormasta, sillä sitä käytetään miehen sukupuolielimen nimenä.

Moni aikuinen on halunnut virallistaa vuosikausia käytössä olleen lempinimensä. Esimerkiksi vihreiden helsinkiläinen poliitikko Johanna Sumuvuori virallisti etunimekseen lempinimensä Nannan. Muusikko Herra Ylppö vaihtoi etunimensä Mikosta Frankiksi Aki Kaurismäen Calamari Union -elokuvan hahmojen mukaan.

Nimilaki määrittelee lähtökohtaisesti, että tytölle ei saa antaa pojan nimeä tai päinvastoin. Saattaa kuitenkin olla, että nimilain tulevassa uudistuksessa jaottelusta tyttöjen ja poikien nimiin luovutaan. Vastaisuudessakin lapsen etu olisi ensisijalla nimeä päätettäessä, joten lakiin voisi riittää rajoitus siitä, ettei etunimi saa olla hyvän maun vastainen.

”Nykyään, jos nimi on väestötietojärjestelmässä, se voidaan hyväksyä. Epäselvissä tapauksissa pyydämme lausuntoa nimilautakunnalta”, tarkastaja Jouni Aarnikko Helsingin maistraatista kertoo.

Nimilautakunta tyrmää kymmenkunta erikoista nimeä vuosittain. Syynä on yleensä se, ettei nimi ole kotimaisen nimikäytännön mukainen. Viime vuosina etunimeksi eivät ole kelvanneet esimerkiksi Karhunpoika, Mortem, Pajunkissa, Merikarhu, Air ja Jousimies.

Merikarhu-nimen lapselleen halunneet vanhemmat veivät kiistan aina korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Korkeimman hallinto-oikeuden arvion mukaan ehdotettu nimi on kotimaisen nimikäytännön vastainen.

Sukunimiä vaihdettiin viime vuonna Väestörekisterikeskuksen mukaan reilut 30 000, joista noin puolet liittyi naimisiinmenoon.

Sukunimen vaihtaminen on tarkempaa kuin etunimen, sillä uuden sukunimen pitää olla joko täysin keksitty tai oman suvun aiemmin käyttämä.

”Käytössä olevaa nimeä ei lain mukaan voi saada käyttöönsä. Suomalaisuuden liitto on pitänyt luetteloa suojatuista sukunimistä, mutta listalla ei ole nykyään käytännön merkitystä”, Aarnikko kertoo.

Vanhan sukunimen voi ottaa itselleen, jos se on ollut omilla esivanhemmilla käytössä.

”Silloin on katsottu viisi sukupolvea taaksepäin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat