Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rekkajonot hävisivät Vaalimaalta tyystin – vuonna 2007 niitä oli 336 päivänä

Kalevi Kuokka on kirjannut havaintoja rekkaliikenteestä yli kymmenen vuotta. Pahimmillaan jono halkaisi Vaalimaan kylän melkein joka päivä.

Kotimaa
 
Juha Metso
Kahden kilometrin päässä rajasta asuva Kalevi Kuokka on kirjannut rekkajonoja ylös kalenteriinsa vuodesta 2004 lähtien.
Kahden kilometrin päässä rajasta asuva Kalevi Kuokka on kirjannut rekkajonoja ylös kalenteriinsa vuodesta 2004 lähtien. Kuva: Juha Metso

Virolahti

Vuosi 2015 oli Suomen rajaliikenteessä poikkeuksellinen: Vaalimaan raja-asemalle ei muodostunut kertaakaan merkittävää rekkajonoa.

Tämä selviää kahden kilometrin päässä rajasta asuvan Kalevi Kuokan, 81, muistiinpanoista. Rajaliikenteestä on julkaistu monenkirjavia viranomaistilastoja, mutta yksikään niistä ei kuvaa itäliikenteen hiljenemistä niin selvästi kuin Kuokan nahkakantinen kalenteri.

”Aloin merkitä jonoja ylös vuonna 2004. Sen jälkeen olen aina iltaisin katsonut olohuoneen ikkunasta, näkyykö rekkoja. Vielä vuonna 2014 merkintöjä tuli 64 päivälle. Huippuvuosi oli 2007. Silloin rekkajono ulottui tänne 336 päivänä”, Kuokka kertoo.

Viime maanantaina Kuokan olohuoneen ikkunasta näkyi vain siisti omakotitalon piha, pakkasten kovettama peltoaukea ja 300 metrin päässä häämöttävä tyhjä tie.

”Jouluaatonaattona rajalla oli kuulemma vähän jonoa, mutta silloinkaan merkintää ei tullut, koska letka ei ulottunut tänne asti.”

Venäjälle kulkeva rekkaliikenne lisääntyi Kaakkois-Suomessa voimakkaasti vuonna 2006. Tuolloin Venäjän kansantalous kasvoi harppauksin, ja maahan alettiin tuoda Suomen kautta paljon tavaraa.

Kaakkois-Suomen ely-keskuksen viranomaispalveluvastaavan Jukka Tammisen mukaan liikennemäärä yllätti autoilijat ja viranomaiset. Yksi pahimmista tilanteista koettiin jouluna 2007, kun rekkajono ulottui Vaalimaalta yli 80 kilometrin päähän Porvoon moottoritielle asti.

”Sen jälkeen teimme paljon töitä, että saimme ongelman hallintaan. Perustimme viranomaisten kesken rajaliikenteen seurantaryhmät Vaalimaalle ja Nuijamaalle. Sitten Vaalimaan rekkaparkkia laajennettiin, ja Seiskatielle rakennettiin rekkakaistaa sekä pientareen levennyksiä”, Tamminen sanoo.

Tehtyjen parannusten jälkeen rekkajono ei tavallisesti ole hidastanut henkilöautoliikennettä, sillä rekkakuskit ovat voineet jonottaa tien sivussa tai omalla kaistallaan.

Juha Metso
Vaalimaan uutta rekkaparkkia rakennetaan, mutta työ on vielä alkuvaiheessa. Valmista pitäisi tulla vuoden 2017 aikana.
Vaalimaan uutta rekkaparkkia rakennetaan, mutta työ on vielä alkuvaiheessa. Valmista pitäisi tulla vuoden 2017 aikana.

Rajaliikenteen olosuhteiden kehittäminen jatkuu edelleen. Vaalimaan rekkaparkin uusin laajennus valmistuu suunnitelmien mukaan vuonna 2017. Turusta itärajalle kulkevan E18-moottoritien viimeinen osuus tulee käyttöön vuonna 2018.

Toimenpiteillä varaudutaan tulevaan.

”Jos liikennemäärät kasvavat huippuvuosien tasolle, niin jonoja varmaan taas syntyy, mutta olosuhteet ovat jo nyt aika hyvät. Pahimmillaanhan me jouduimme viemään Seiskatielle bajamajoja kilometrin välein. Kuskit joutuivat jonottamaan rajalle pari-kolme vuorokautta, joten siinä syntyi kaikenlaista jätettä”, Tamminen sanoo.

Vaalimaan kylässä rekkajonoista tuli vuosien varrella jokapäiväinen osa elämää.

”Ihmiset saattoivat kysyä, että kuinka pitkä jono siellä on, enkä osannut vastata mitään. Kun jono meni kylän läpi joka päivä, siihen ei enää kiinnittänyt niin tarkasti huomiota”, Kalevi Kuokka sanoo.

Kuokka on elänyt Vaalimaalla käytännössä koko elämänsä.

Sotavuosina hän oli evakkona Orimattilassa, Anjalassa ja Paimiossa, ja varusmiespalvelus vierähti Kouvolassa. Sen jälkeen hän on asunut koko ajan samalla sukutilalla.

”Muistan, kun pääsiäisenä 1965 Suomen puolelle rajaa tuli ensimmäinen kunnon liikennejono. Suomalaisia meni silloin paljon linja-autoilla Neuvostoliittoon. Siitä se liikenne sitten kehittyi”, Kuokka muistelee.

”En minä ole kyllä rekkajonoja kaivannut, mutta ei niistä oikein haittaakaan enää viimeisinä vuosina ollut. Noin muuten tuntuu, että ihmiset ovat alkaneet kaivata tänne venäläisiä matkustajia nyt, kun liikennemäärät ovat vähentyneet.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat