Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työväentalolla lapsuutensa viettänyt Joona Räsänen: ”Toivon, että Sdp näyttää pian nuorekkaammalta ja rohkeammalta”

Suomen toivot 2/6: HS kysyi kuudelta uudelta kansanedustajalta, miten työ valtakunnan ykköspaikalla on lähtenyt käyntiin.

Kotimaa
 
Kansanedustaja Joona Räsäsen lupaus politiikan vuodelle 2016
Kansanedustaja Joona Räsäsen lupaus politiikan vuodelle 2016
Sdp:n ensimmäisen kauden kansanedustaja Joona Räsänen kertoo, mitä konkreettista hän lupaa tehdä vuonna 2016.
Kuka?

Joona Räsänen

 Syntynyt 24.2.1987

 Asuu Lohjalla.

 Seurustelee.

 Koulutukseltaan liiketalouden tradenomi.

 Demarinuorten puheenjohtaja vuodesta 2012.

 Sai kevään 2015 eduskuntavaaleissa 5 024 ääntä.

 Harrastaa laskettelua, lenkkeilyä ja kuntosalilla käymistä.

Jos lapsuus kuluu työväentalolla, pikkujouluissa punaiseen lakkiin puettuna tonttuna ja risteilyillä pienen kaupungin sosiaalidemokraattiaktiivien kanssa, niin onko ihme, että lapsuus loppuu puolueohjelmien selailuun ja lopulta päätökseen liittyä Sdp:hen?

”Joillekin harrastus voi olla postimerkkien keräily, joillekin mopon korjaaminen, joillekin yhteiskunnallinen toiminta. Mulle se oli se”, Joona Räsänen , Sdp:n ensimmäisen kauden kansanedustaja sanoo.

Palo yhteiskunnalliseen toimintaan muodostui ainakin jossain määrin kotona. Perheensä ainoa lapsi ei ajatellut kotona puhuttavan politiikkaa.

”Puhuimme yhteiskunnallisista asioista. Siitä, miten asiat maailmassa tapahtuu. Jossain vaiheessa sitä alkoi kyselemään, että mitenköhän tällainen ja tällainen asia menee.”

Ja kunnallispolitiikassa aktiivisesti mukana ollut isä kertoi.

Televisiosta katsottiin Itsevaltiaita. Joukkueurheilun lisäksi Räsänen piti historiallisesta kirjallisuudesta ja yhteiskuntaopista. Teini-iässä Räsänen ei ajatellut, että liittyy Sdp:hen ”mitenkään väistämättä”. Siihen kotoa ei tullut paineita.

Lopulta puoluevalinta oli kuitenkin looginen. Räsäsen arvomaailma oli muotoutunut sosiaalidemokraattisten ihanteiden ympärille.

”Vapaus, tasa-arvo ja solidaarisuus”, Räsänen luettelee vakavana.

Hänelle ne ovat Sdp:n politiikan ydin ja Sdp puolue, jolla on vastuu siitä, miten heikommassakin asemassa olevat pärjäävät.

Räsäsen oman poliittisen ajattelun keskiössä on työ. Politiikan syksy on ollut monella tapaa poikkeuksellinen, mutta ainakin työmarkkinoilla käyvään myllerrykseen olisi voinut olla annettavaa.

”Kun tekee vaalityötä, niin lähtee siitä, että oma puolue olisi myös hallitusvastuussa. Että pystyisi vaikuttamaankin asioihin. En tiedä onko kansanedustajaa, joka erityisesti haluaisi oppositioon.”

Hallintovaliokuntaan kuuluva Räsänen on kuitenkin päässyt käsittelemään vähintään yhtä suuria tunteita nostattanutta maahanmuuttokysymystä.

Keväällä eduskuntavaalikampanjaa tehdessään Räsänen sanoo joutuneensa käymään keskustelua siitä, vastasivatko Sdp:n arvot hallituksessa tehtyä politiikkaa.

No, vastasivatko?

”Kun ollaan hallituksessa, niin jokainen päätös on totta kai jonkin sortin kompromissi. Syksyn oppositiopolitiikassa sosiaalidemokraattiselle liikkeelle keskeiset asiat näkyvät.”

Räsänen arvostaa kykyä tehdä päätöksiä vaikeissa paikoissa. Sosiaalidemokraateista hän toteaa nostavansa hattua Väinö Tannerille, Kalevi Sorsalle ja Paavo Lipposelle.

Seuraavat eduskuntavaalit järjestetään runsaan kolmen vuoden päästä.

Puolueen kannatus on HS:n tuoreen gallupin mukaan noussut selvästi. Jotta noste pysyy, täytyy Sdp:n Räsäsen mukaan tarjota jokaiseen päätökseen pelkän kritiikin sijaan vaihtoehto.

”Silloin ihmiset pääsevät vertaamaan, olisiko Sdp:llä oikeudenmukaisempi vaihtoehto kuin hallituksella.”

Räsäsen mukaan Sdp on oikealla tiellä ja gallupit vahvistavat puolueen itsetuntoa. Uudistettavaa kuitenkin riittää esimerkiksi siinä, miten järjestökenttää johdetaan.

”Toivon myös, että Sdp näyttää muutaman vuoden päästä nuorekkaammalta ja rohkeammalta.”

Joona Räsäsen kotialbumi
Kuva alle 10-vuotiaasta Joona Räsäsestä kesäretkellä Mikkelin Minimaassa löytyi vastikään.
Kuva alle 10-vuotiaasta Joona Räsäsestä kesäretkellä Mikkelin Minimaassa löytyi vastikään.

Räsänen on yksi neljästätoista alle 30-vuotiaasta keväällä eduskuntaan valitusta kansanedustajasta. Lisäksi hän on demarinuorten puheenjohtaja, Lohjan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja 28-vuotiaaksi kieltämättä hieman vanhoihin nahkoihin tehty. Tämän hän tietää itsekin ja vitsailee siitä.

”Kun minut valittiin demarinuorten puheenjohtajaksi sanoin aina, että iän puolesta voin olla nuorisojärjestön puheenjohtaja ja ulkonäön puolesta voisin olla vanhojen tovereiden puheenjohtaja.”

Vanhan ihmisen maineestaan hymyillen, kenties aavistus ylpeyttä äänessään puhuva Räsänen myöntää, ettei eduskunta ole työyhteisönä kaikkein nuorekkain. Asia ei kuitenkaan vaivaa häntä.

Ensimmäinen syksy eduskunnassa on opettanut iän olevan vain numero.

”Oikeasti. Kyllä asiat lähtevät enemmän pääkopan sisältä. Aiemmin ajatteli, ettei itse ymmärtäisi vanhemman polven kansanedustajia ja hakeutuisi nuorempien seuraan. Meidän yli 60-vuotiaissa kansanedustajissa on valtaisan hyviä tyyppejä, ja välillä kun juttelee joidenkin alle 30-vuotiaiden kanssa niin miettii, että hyvänen aika, mistä nämä ajatukset kumpuavat.”

Toisaalta Räsänen myöntää, että poliittisessa keskustelussa iälläkin on väliä. Se ei vain merkitse kaikkea.

”Vaikka oltaisiin samanikäisiä ja vaikka politiikan kieli olisi samanlaista, niin asioista voidaan olla hyvin eri mieltä.”

HS:n uudessa loppiaiseen kestävässä sarjassa kysytään kuudelta kansanedustajalta miten työ valtakunnan ykköspaikalla on lähtenyt käyntiin. Uudet kansanedustajat ovat päässeet tekemään politiikkaa poikkeuksellisena aikana, jolloin talous laahaa, hallitus laatii pakkolakeja ja työmarkkinajärjestöjen neuvottelut ovat menneet solmuun. Lue sarjan ensimmäinen osa, kokoomuksen Antti Häkkäsen haastattelu täältä.

 

Oikaisu 8.1. kello 11: Juttuun liittynyt taulukko edustajien aktiivisuudesta otettu pois jutun yhteydestä, koska sen luvut eivät olleet eduskunnan verkkopalvelujen julkaisuvirheen takia täsmällisiä.

Markus Jokela / HS
Sdp:n Joona Räsänen on yksi neljästätoista alle 30-vuotiaasta eduskuntaan valitusta kansanedustajasta.
Sdp:n Joona Räsänen on yksi neljästätoista alle 30-vuotiaasta eduskuntaan valitusta kansanedustajasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat