Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stylisti suututti monet puheillaan imetyksestä

Kotimaa
 
Katja Tähjä
Äiti imettää lastaan.
Äiti imettää lastaan. Kuva: Katja Tähjä

Stylisti Teri Niitin aiheuttama tuore imetyskohu ei ole jäänyt huomaamatta Imetyksen tuki ry:ssä.

Yhdistyksen puheenjohtaja Jaana Reinikka on seurannut kohua kummastellen.

”On vähän huvittavaa, että henkilö, joka työkseen on paljaan pinnan kanssa tekemisissä, häiriintyy siitä, että äiti imettää niin, että vauvan päälaki näkyy”, Reinikka sanoo.

Niitti otti perjantai-iltana lentokoneessa kuvan imettävästä naisesta, julkaisi sen Instagramissa ja Facebookissa ja toivoi, että julkisilla paikoilla imettävät äidit käyttäisivät huivia suojanaan.

Reinikka muistuttaa, että vauvan on saatava ruokaa silloin, kun sillä on nälkä.

”On kohteliasta tehdä se niin, että muut ihmiset eivät häiriinny. Mutta se riippuu ihan vauvasta, paljonko hän tarvitsee paljasta ihoa. Mitä pienempi vauva on, silloin yleensä tarve saada rinnasta kiinni on isompi.”

”Imetys on naisten ja lasten oikeus. Ihan niin kuin muillakin ihmisillä on oikeus syödä ravintolassa, myös vauvoilla on oikeus syödä.”

Reinikan mukaan julkiseen imetykseen suhtauduttiin ennen vanhaan luontevammin. Silloin imetettiin vaikka keskellä peltoa, jos tarve vaati.

”Aikoinaan, kun oltiin vielä hyvin voimakkaasti agraariyhteiskunta, imetettiin silloin, kun vauvalla oli nälkä, muuten vauva kuoli. Ja siihen aikaan naisten paidat oli kaulaan asti napitettu. Niitä jouduttiin avaamaan niin paljon, että äidillä saattoivat olla molemmat rinnat paljaana. Toinen vaihtoehto oli, että yritettiin antaa maitoa lehmän sarvesta, ja vauva kuoli”, Reinikka kuvailee.

Äidinmaidon korvikkeet tulivat kaupungistumisen ja teollistumisen myötä.

”Korvike on täysin elintasojuttu. Köyhemmissä maissa köyhät naiset imettävät ja rikkaat naiset ostavat korviketta”, Reinikka kertoo.

Reinikan mukaan yleisesti Suomessa paheksutaan imetystä aika vähän.

”Enemmän ollaan vihaisia siitä, jos lapsi itkee, että lapsi kuuluu. Aika monella alkaa kuumottaa, jos vauva parkuu. Silloin kun vauvaa imetetään, vauva on hiljaa.”

Tapakouluttaja Kaarina Suonperä muistuttaa, että imetys on maailman luonnollisin asia.

”Ihmettelen, miksi siitä puhutaan näin vielä tänä maailman aikana. Ei ole korrektia ottaa kuvaa kyseisestä toimenpiteestä.”

Suonperä suosittelee tällaisissa asioissa maltillisempaa ja ystävällisempää kannanottoa.

”Katseensa voi kääntää pois, jos tuntuu kiusalliselta. Lentokoneessa ei ole mitään sellaista tilaa, mihin mennä imettämään. Vessa ei ole oikea paikka syöttää vauvaa.”

Suonperän mukaan Suomessa on tavattu hoitaa imetys hieman syrjässä muiden katseilta, ja siksi ehkä julkinen imetys herättää niin paljon mielipiteitä.

”Meillä ei ole mitään ohjetta, että kun imetät, tee niin tai näin. Vauvan nälkä on hänen nälkänsä, eikä pysty pidättelemään. Aikuinen voi pidätellä kommenteissaan. En usko, että kukaan toista ärsyttääkseen tekee vauvan syöttöä”, tapakouluttaja sanoo.

Reinikka sanoo seuranneensa imetyksestä syntynyttä somekohua vain vähän, mutta havainneensa, että se on saanut paljon imetyksen puolustajia liikkeelle. Yleinen mielipide on, että vauvoilla on oikeus syödä, on rumaa paheksua sitä.

”Se on tietysti eri asia, onko tämä hyvä tapa hankkia itselleen julkisuutta, mutta hienostihan tässä on nostettu imetys vuoden ensimmäisenä päivänä esille. Ihmiset ovat kommentoineen asiaa positiivisella tavalla.”

Imetyksen tuki ry kertoo tavoitteekseen pyrkiä vaikuttamaan yhteiskuntaan niin, että olosuhteet imetyksen ja imettävän äidin ympärillä olisivat mahdollisimman suotuisat.

Reinikan mukaan jotkut äidit miettivät nyt eräässä sosiaalisen median keskusteluryhmässä, viitsivätkö he enää imettää sellaisessa paikassa, missä on muita ihmisiä, jos onkin vaara päätyä nettiin parjattavaksi.

”Me imetyksen tuessa haluamme kannustaa äitejä ja muita perheenjäseniä siihen, että kyseessä on vauvan ruokailu eikä mitään akti, jota pitäisi paheksua. Ei imettämistä voi verrata muuhun julkiseen aktiin, kuten esimerkiksi virtsaamiseen. Imettäminen on normaalia elämää, ei tarvitse jäädä kotiin tai sulkeutua neljän seinän sisälle.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat