Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelkäävän todistajan henkilöllisyys voidaan nyt salata – vastustajat huolissaan syytetyn oikeuksista

Uuden lain mukaan tuomioistuin voi salata todistajan henkilöllisyyden. Tarkoitus on turvata, että todistaja voi kertoa kaiken tietonsa ilman pelkoa.

Kotimaa
 

Turvallisuutensa puolesta pelkäävän todistajan henkilöllisyys voidaan jatkossa salata. Anonyymin todistelun mahdollistava lainmuutos tuli voimaan vuodenvaihteessa.

Lainmuutoksella pyritään varmistamaan, että rikosjuttua käsittelevällä tuomioistuimella on käytössään kaikki mahdollinen näyttö. Jos todistajan henkilöllisyys salataan, hän voi kertoa tietonsa ilman, että hänen tarvitsee pelätä turvallisuutensa puolesta.

Edellytykset anonyymille todistelulle ovat kuitenkin tiukat.

Menettelyä voidaan käyttää vain rikoksissa, joiden enimmäisrangaistus on vähintään kahdeksan vuotta vankeutta. Tällaisia ovat esimerkiksi henkirikokset, törkeä pahoinpitely, törkeä raiskaus, törkeä ihmiskauppa ja törkeä huumerikos. Lisäksi erikseen on säädetty, että ihmiskauppaa tai törkeää paritusta koskevissa jutuissa todistajan henkilöllisyys voidaan salata, vaikka niiden rangaistusmaksimi on kuusi vuotta vankeutta.

Ennen varsinaisen rikosjutun käsittelyä tuomioistuin voi erillisessä prosessissa päättää, että todistaja kuullaan anonyymisti. Mikä tahansa todistajan ilmaisema pelko ei riitä, vaan edellytyksenä on, että menettely on välttämätön todistajan tai hänen läheistensä suojelemiseksi henkeen tai terveyteen kohdistuvalta vakavalta uhalta.

Anonyymi todistelu on herättänyt paljon kiistelyä, sillä se heikentää syytetyn mahdollisuuksia puolustautua. Esimerkiksi Asianajajaliitto on vastustanut muutosta. Sen mielestä menettelylle ei ole tarvetta.

Oikeusministeriö on arvioinut, että anonyymiä todistelua tarvittaisiin korkeintaan kymmenen kertaa vuodessa. Kaikissa tapauksissa menetelmää ei voida käyttää, vaikka todistajaan kohdistuisi konkreettinen uhka.

Esimerkiksi rikollisjengin jäsenen on lähes mahdotonta kertoa sisäpiiritietonsa niin, ettei hänen henkilöllisyytensä paljastuisi. Myös perheväkivaltaan liittyy sama ongelma. Parhaiten järjestelmä toimii tapauksissa, joissa sivullinen on sattunut näkemään jotain rikokseen liittyvää.

Syytetyn kannalta anonyymi todistelu on ongelmallista, koska puolustuksella ei ole mahdollisuutta tehdä todistajalle kysymyksiä, joiden perusteella hänen luotettavuuttaan voidaan arvioida.

Tämän takia eduskunta päätti, että syytettä käsittelevän tuomioistuimen puheenjohtajan on tiedettävä todistajan henkilöllisyys. Sama tuomari tekisi ennen rikosjutun pääkäsittelyä päätöksen todistajan henkilöllisyyden salaamisesta.

Hallitus oli ehdottanut, että kukaan rikosjutun tuomareista ei tietäisi todistajan henkilöllisyyttä. Eduskunnan mielestä tämä olisi ollut todella ongelmallista. Kun tuomari tietää henkilöllisyyden, hän voi paremmin valvoa totuudessa pysymistä ja todistajan luotettavuutta.

Puheenjohtaja on kuitenkin ainoa, joka tietää henkilöllisyyden. Muut tuomarit tai lautamiehet eivät sitä tiedä, sillä mitä laajemmalla joukolla tieto on, sitä suurempi on riski sen vuotamisesta.

Puheenjohtajan pitää myös istunnossa estää kysymykset, jotka voivat paljastaa todistajan henkilöllisyyden. Perustuslakivaliokunta kuitenkin painotti, että puolustuksella on oikeus vastakuulusteluun, vaikka yksittäisiä kysymyksiä rajoitetaankin.

Lainvalmistelussa käytiin tarkkaan läpi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) ratkaisukäytäntö. EIT:n mukaan anonyymi todistelu on mahdollista, mutta se ei saa olla ainoa tai ratkaiseva näyttö.

Yhtenä oikeusturvan takeena EIT on pitänyt sitä, että tuomioistuin tietää todistajan henkilöllisyyden.

Anonyymiä todistelua ehdotettiin jo 2000-luvun alussa, kun oikeusministeriössä pohdittiin peitepoliisin oikeutta tehdä rikoksia. Silloin ehdotus ei kuitenkaan saanut kannatusta.

Myös nyt oikeusministeriö korosti, että peitepoliisit ovat samalla viivalla muiden todistajien kanssa. He eivät siten voi saada anonymiteettiä muita helpommin. Perustuslakivaliokunta huomautti, että poliisitodistajat mielletään herkästi syytetyn vastapuoleksi.

Eduskunnassa nähtiin jo mahdollisuus laajentaa anonyymiä todistelua. Jos järjestelmä osoittautuu toimivaksi, järjestelmää voidaan laajentaa sellaisiin lievempiin rikoksiin, jotka tehdään osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa, lakivaliokunta totesi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat